Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/03.0032.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

Struktura sacharidů - testík na procvičení –
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
„EU peníze středním školám“
Sacharidy a metody jejich stanovení
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vypracoval Miloslav Čunek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
CUKRY = SACHARIDY.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Cukry (sacharidy).
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
SACHARIDY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Transkript prezentace:

Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/03.0032

Sacharidy Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry, zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny, tvořící velkou skupinu polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů), jakož i odvozených vazeb oligo- a polykondenzátů. Obecně jsou pod sacharidy chápány hlavně cukry.

Rozdělení sacharidů 1.Monosacharidy-Monosacharidy jsou základní sacharidy, které již nelze dále dělit na jednodušší. Jsou základní stavební jednotkou všech složitějších sacharidů – oligosacharidů a polysacharidů. Sacharidy obecně bývají nepřesně nazývány cukry, jako cukry však značíme jen sacharidy sladké chuti, tedy i většinu monosacharidů.Jsou tvořeny jednou cukernou jednotkou.Podle typu karbonylové skupiny je dělíme na aldózy a ketózy.Aldózy obsahující v lineární formě karbonylovou skupinu na koncovém uhlíku,jsou to tedy polyhydroxyaldehydy.Ketózy obsahující v lineární formě karbonylovou skupinu na jiném než koncovém uhlíku,jsou to tedy polyhydroxyketony.

Oligosacharidy Oligosacharidy jsou cukry složené z několika (2-10) monosacharidových podjednotek. Mají podobné vlastnosti jako monosacharidy. Z oligosacharidů jsou významné především disacharidy(složené ze dvou monosacharidových podjednotek). Jsou rozspustné ve vodě a mají většinou sladkou chuť.Jsou tvořeny dvěma až deseti cukernými jednotkami.Dělí se na:Disacharidy-jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami (např. sacharóza,maltóza nebo laktóza).Trisacharidy-jsou tvořeny třemi cukernými jednotkami (např. rafinóza).Tetrasacharidy-jsou tvořeny čtyřmi cukernými jednotkami. + Další dělení Oligosacharidů

Polysacharidy Polysacharidy jsou polymérní cukry.Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť.Jsou tvořeny více než deseti cukernými jednotkami. -Nízkomolekulární polysacharidy,tvořené nejvýše několika desítkami cukerných jednotek a vznikající většinou z vysokomolekulárních polysacharidů částečnou hydrolýzou (např. rozpustný škrob). -Vysokomolekulární polysacharidy jsou přírodní polymery složené z mnoha desítek až stovek cukerných jednotek-v živých organismech slouží např. jako zásobárna energie (např. škrob,glykogen),nebo mají stavební funkci (např. celulóza,chitin).

Optická otáčivost V roce 1848 objevil francouzský chemik a mikrobiolog Louis Pasteur rozdílnou optickou otáčivost u molekul sloučenin, které mají stejný strukturní vzorec. Optická aktivita látky se projevuje tím, že roztoky opticky aktivních látek otáčejí rovinu polarizovaného světla. Touto vlastností však nevynikají všechny organické látky – některé jsou opticky aktivní, jiné opticky inaktivní.

Zdroje www.wikipedia.cz,www.fitness-produkty.cz,www.dia-potraviny.cz,www.gvi.cz bioweb.genezis.eu cukrovka-ocima-biochemie.blog.cz bio-che.szm.com