Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Č. P
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Nový zákon o ochraně ovzduší
Operační program životní prostředí
Presentation Title 1st September 2002
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing. Milan Machač Krajský úřad Moravskoslezského kraje Prosper Golf Resort Čeladná | 27.6.2012 / Ing. Milan Machač

Úloha kraje v energetice

Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce MSK Zákonná povinnost Podklad pro územní plánování Význam především v energetické analýze a bilanci Návrh postupných kroků k možnému zlepšení energetického hospodaření daného územního celku Stanovení regulativ zásobování energií pro územní jednotky Výstupy na internetových stránkách kraje: http://iszp.kr-moravskoslezsky.cz/cz/temata/koncepce/uzemni-energeticka-koncepce-moravskoslezskeho-kraje-12/

Koncepční strategie (2) Krajská energetická agentura http://www.keamsk.cz/ Založení agentury : 4.6.2008, dotace z programu Inteligentní energie – Evropa (Intelligent energy - Europe) Koncepční strategie regionu, poradenská činnost, technická pomoc s realizací konkrétních projektů pro kraje a obce

Koncepční strategie (3) Moravskoslezský energetický klastr http://www.energetickynezavislykraj.cz/ Podpora projektu Energeticky nezávislý kraj jehož cílem je v prvé fázi zmapovat zdroje výroby energií, stávající a budoucí energetickou potřebu a navrhnout novou energetickou koncepci s ohledem na budoucí rozvoj Moravskoslezského kraje

Dotační programy (1) Dotační programy kraje v oblasti energetiky od roku 2003 do 2007 (od roku 2007 OPŽP) Poskytnutí investičních dotací na vypracování projektové dokumentace, energetických auditů nebo dokumentací EIA pro realizaci projektů, které jsou uplatňovány pro získávání podpor z Evropské unie a z národních zdrojů s cílem zvýšení absorpční kapacity Moravskoslezského kraje

výměna starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním Dotační programy (2) výměna starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním za nový plně automatický kotel na tuhá paliva Cílem dotačního programu je motivovat tu část obyvatelstva kraje, která používá staré technologie vytápění tj. odhořívací a prohořívací technologie s ručním přikládáním paliva ale mnohdy i odpadů k přechodu na moderní způsob vytápění při zachování stejného typu certifikovaného paliva. V současné době žádný dotační program na podobném principu neexistuje a naší snahou je moderní technologií snížit emise znečišťujících látek a zároveň snížit nešvar v naší společnosti th. Spalovat domovní odpad.

Dotační programy (3) Principy dotačního programu snížení emisí prachu a persistentních organických látek z lokálních topenišť až o 90 % oproti stávajícím kotlům s ručním přikládáním snížení provozních nákladů na palivo (výrazně výší účinnost oproti stávajícím kotlům s ručním přikládáním, z 55% na min. 80%) vyplnění mezery v současných dotačních titulech u fyzických osob zamezení spalování odpadů v lokálních topeništích kontrola dotovaných lokálních topenišť

Dotační programy (4) Průměrné jednotkové náklady na zamezení 1 tuny prachu pro různé typy zdrojů tis. Kč Zdroj: POSÍLENÍ ABSORPČNÍ KAPACITY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ – ANALÝZA NÁRODNÍCH A KRAJSKÝCH KONCEPCÍ , 2011

Objekty v majetku MSK Využití OZE v budovách majetku MSK Vyhodnocení 295 objektů v majetku MSK (školy, nemocnice, apod.) Ke změně vytápění navrženo jen 8 objektů (především změna vytápění biomasou, využití tepelných čerpadel a solárních systémů)

Integrovaná povolení (1) K regulaci energetického hospodaření podniků přistupuje krajský úřad zprostředkovaně přes energetické audity v rámci integrovaného procesu. Varianty stanovené v energetickém auditu jsou předmětem vyjednávání v rámci integrovaného procesu

Integrovaná povolení (2) Příkladem je využití druhotného zdroje energie (koksárenský plyn), jehož přebytky byly především v létě u dvou koksoven spalovány na fléře bez dalšího energetického využití. Tato situace se řešila v rámci integrovaného povolení a výsledkem je využité těchto přebytků na technologické chlazení provozu a efektivního využití dané energie

Hlavní cíle MSK na poli energetické politiky Dodržovat regulativy zásobování energií územních jednotek dle Územní energetické koncepce MSK V oblasti OZE především podpora využívání biomasy jako náhrady za stávající tuhá fosilní paliva Maximální podpora realizace úspor ve výrobních, distribučních a spotřebitelských systémech

Děkuji za pozornost