CZ.1.07/1.1.10/01.0063.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

Chemie anorganická a organická Chemická reakce
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Technické využití elektrolýzy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Opakování - elektrolýza
CHEMICKÉ REAKCE.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
REDOXNÍ DĚJ.
Olověný akumulátor Obr. 1.
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Redoxní děje Elektrolýza
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Elektrolýza chloridu sodného
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
VYUŽITÍ REDOXNÍCH REAKCÍ
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
9. ročník Galvanický článek
Oxidačně redukční reakce
Elektrolýza. KmTI KmTI.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. VY_32_INOVACE_ČJ.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Elektrolýza chloridu sodného
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Elektrolýza.
Transkript prezentace:

CZ.1.07/1.1.10/01.0063

Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová Elektrolýza Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová

Elektrolýza Je redoxní děj, který probíhá na elektrodách když roztokem nebo taveninou prochází stejnosměrný elektrický proud Roztok nebo tavenina musí obsahovat volně pohyblivé ionty (kationty a anionty) ELEKTROLÝZA Stejnosměrný elektrický proud Chemická reakce

CO POTŘEBUJEME K ELEKTROLÝZE? Elektrody Anoda – kladná elektroda, probíhá na ní oxidace ze soustavy jsou jí elektrony odváděny (+) Katoda – záporná elektroda, probíhá na ní redukce do soustavy jsou jí přiváděny elektrony (-) Zdroj stejnosměrného napětí Elektrolyt – roztok s volnými ionty

Elektrolýza CuCl2

Elektrolýza CuCl2 CuCl2 Cu + Cl2 Anoda 2Cl- - 2e- Cl02 oxidace Katoda CuII + 2e- Cuo redukce

Využití elektrolýzy 1. Galvanické pokovování - na povrchu kovu podléhajícího korozi se vytvoří tenká vrstvička odolnějšího kovu ( Zn, Cr, Ni, Cu, Au…) 2. Výroba kovů (Al, Mg, Zn) i nekovů Cl2, NaOH 3. Výroba čistého kyslíku (do dýchacích přístrojů) 4. Čištění kovů – Cu (zněčištěný kov je anodou a na katodě se vylučuje již čistý kov)

Z roztoku NaCl - výroba chloru, vodíku a NaOH leccos.com/index.php/clanky/elektrolyza

Galvanický článek (elektrochemický) Po ukončení chemické reakce (vybití článku) již nelze funkci článku obnovit (primární článek) c Chemická reakce Elektrický proud

Objevitelé ekologie.upol.cz/ku/ekozcho/ZakladychemieIII.pdf - Podobné

Polarizace elektrod Pracuje-li soustava jako galvanický článek (je zdroj proudu), je katoda vždy kladným pólem a anoda záporným pólem článku. Pracuje-li jako elektrolyzér (vnější vložené napětí), je katoda vždy záporným pólem a anoda kladným pólem systému.

Suchý galvanický článek

Akumulátor obnovitelný zdroj energie, U = 2,4 V většinou 6 článků v automobilech je olověný akumulátor s dvojicí olověných desek, z nichž polovina je potřená PbO2 v roztoku kyseliny sírové

Olověný akumulátor – jeden článek Katoda - Šedé houbovité Pb Anoda + Tmavohnědý PbO2 H2SO4 PbO2 Pb Červenohnědý PbSO4 Tmavošedý PbSO4 Pb + 2 H2SO4 + PbO2 PbSO4 + H2O + PbSO4 vybíjení nabíjení

Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník) P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2 P.Novotný, H.Čtrnáctová – Chemie pro 9. ročník ZŠ