Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Olověný akumulátor Obr. 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Olověný akumulátor Obr. 1."— Transkript prezentace:

1 Olověný akumulátor Obr. 1

2 Olověný akumulátor Olověný akumulátor je nejpoužívanější záložní zdroj v současnosti. Vyznačuje se : Velkou spolehlivostí Velkým výkonem Přijatelnou cenou

3 Části akumulátoru Obal
Desky s houbovitým olovem – Pb - (záporné elektrody) Desky s oxidem olovičitým – PbO2 – (kladné elektrody) Separátory – skelná tkanina Zředěná kyselina sírová – H2SO4

4 Rozdělení olověných akumulátorů podle technologie
Se zaplavenými elektrodami (elektrolyt je volně nalitý mezi elektrodami) AGM (Absorbent Glass Mat) – elektrolyt je nasáknut ve skelné tkanině, která je umístěna mezi elektrodami Gelové – elektrolyt je zahuštěný ve formě gelu

5 Nabíjení akumulátoru 2PbSO4 + 2H2O → Pb + 2H2SO4 + PbO2
Při nabíjení vzniká kyselina sírová, to znamená, že elektrolyt houstne (2H2SO4). Na kladné elektrodě se vylučuje tmavohnědý oxid olovičitý (PbO2). Na záporné elektrodě se vylučuje tmavošedé olovo (Pb).

6 Pokud z akumulátoru unikají bublinky, znamená to, že je již akumulátor nabit (nebo nabíjíme příliš velkým proudem), protože je ukončen rozklad síranu olovnatého a začíná elektrolýza vody. Vzniká výbušná směs kyslíku a vodíku.

7 Vybíjení akumulátoru Pb + 2H2SO4 + PbO2 → 2PbSO4 + 2H2O
Při vybíjení vzniká voda, to znamená, že elektrolyt řídne (2H2O). Na kladné elektrodě se vylučuje červenohnědý síran olovnatý (PbSO4). Na záporné elektrodě se vylučuje tmavošedý síran olovnatý (PbSO4).

8 Samovybíjení I když akumulátor nepřipojíme k elektrickému obvodu, dochází k tzv. samovybíjení. Rychlost samovybíjení je cca 5% za měsíc. Se snižující se teplotou klesá celková kapacita akumulátoru.

9 Napětí olověného akumulátoru (otevřeného)
Pokud naměříte napětí 2,4 V na jeden článek nebo 14,4 V na dvanácti-voltovém akumulátoru, je akumulátor plně nabit. Pokud naměříte napětí 1,8 V na jeden článek nebo 10,8 V na dvanácti-voltovém akumulátoru, je akumulátor vybit.

10 Sulfatace desek Sulfatace vzniká při vybitém stavu akumulátoru.
Jemně zrnitý síran olovnatý se přeměňuje na tvrdou souvislou vrstvu síranu olovnatého. Tento stav je vratný pouze částečně, pomocí nabíjení malými proudy a doplněním více zředěné kyseliny sírové.

11 Hermeticky uzavřené bezúdržbové akumulátory (AGM, gelové, CYCLON)
Používají se pro napájení: Alarmů UPS zařízení Fotovoltaických zařízení

12 Výhody bezúdržbových akumulátorů
Uzavřená konstrukce Nulové požadavky na údržbu Dlouhá životnost Odolná konstrukce Široká oblast použití Malé rozměry Dlouhá doba skladování Široký rozsah pracovních teplot

13 Otázky k opakování Popište rozdělení olověných akumulátorů.
Z jakých částí se skládá olověný akumulátor. Jak se nazývá energie, kterou akumulátory převádějí na elektrickou? Popište chemickou reakci při nabíjení olověného akumulátoru. Popište chemickou reakci při vybíjení olověného akumulátoru.

14 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, s. 78 HAMMERBAUER Jiří. Elektro: „Olověné akumulátory“ [online]. 8. června :05. Dostupný z WWW: < Použité obrázky: Obr. 1 [cit ] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW:


Stáhnout ppt "Olověný akumulátor Obr. 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google