Základy přírodních věd

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Příroda ovlivňuje člověka
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Vliv dopravy na životní prostředí
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Znečistěný vzduch, půda a voda
Ekologie jako věda Obory ekologie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Globální problémy.
Tržní prostředí.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekonomika životního prostředí
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Operační program životní prostředí
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

Základy přírodních věd 3.ročník

Osnova Přírodní zdroje energie a surovin Globální problémy životního prostředí Dědičnost a proměnlivost organizmů, vliv prostředí, geneticky upravené potraviny 4. Zásady udržitelného rozvoje spojené s výkonem profese cestovní ruch, turistka a gastronomie

Přírodní zdroje energie a surovin Přírodní zdroje jsou ty složky prostředí, které člověk využívá pro svou činnost. Zdroje neživé přírody: voda ovzduší nerostné suroviny (ruda, fosilní paliva,aj.) sluneční záření vnitřní energie Země, nukleární energie

Zdroje živé přírody: jednotlivé organismy a jejich celky (rostliny, živočichové, lesy, louky, pole, půda, krajina)

Rozlišujeme zdroje podle možnosti vyčerpání: Přírodní zdroje nevyčerpatelné – sluneční záření, voda (jsou nerovnoměrně rozloženy) vyčerpatelné neobnovitelné – fosilní paliva, ruda, zlato, aj. vyčerpatelné obnovitelné – organismy a jejich společenstva

Vliv různých činností člověka na jednotlivé složky životního prostředí průmysl doprava zemědělství bydlení strava turistika zábava (znečišťování ovzduší, vod, krajiny, půdy, zdraví populace, atd.)

Příčiny současných problémů ve vztazích člověk/biosféra podmaňovaní si přírody v zájmu pokroku lidstva nedokonalé využívání ekologických významných výsledků vědy a výzkumu v praxi rozvoj výroby a hlavně spotřeby rychlý růst lidské populace v chování lidí, ve způsobu jejich života

Odpady a nakládání s nimi nevytvářet nové, chovat se úsporně tzn. věci si půjčovat, nechat je opravovat, rozmyslet si co kupuji, zda to skutečně potřebuji (a neskončí to záhy na skládce?) třídit odpad, chovat se odpovědně tzn. i malá baterie patří do sběrny nepoužívat zbytečně věci na jedno použití - PVC sáčky, tašky (zakoupit si plátěnou, sítěnou, aj. na několik použití … Nemít puštěné spotřebiče pokud je nepoužívám TV, počítač, světla, aj.

Co dělat Vážit si života, ctít zákony přírody. Být ohleduplní a citlivý k ostatním lidem. Chápat své místo v biosféře. Myslet v souvislostech, domýšlet důsledky svých činů v prostředí. Chránit své zdraví i zdraví ostatních. Dodržovat zákony na ochranu prostředí a žádat jejich dodržování i od ostatních lidí. Zachovávat technologickou kázeň a hledat a uplatňovat nové možnosti ochrany a zlepšení prostředí. Udržovat čistotu, pořádek, aktivně a důsledně pečovat o prostředí, v němž žijeme. Učit se vnímat krásu, milovat přírodu, pomáhat ostatním. Uvědomovat si i svou odpovědnost k životnímu prostředí v zájmu současnosti i budoucnosti.

Šetříte nejen naši planetu, ale i svou peněženku 

Globální problémy životního prostředí Globalizace znamená vzájemné propojení zemí ve všech oblastech života lidí, tzn. v oblasti kulturní, sociální, ekonomické, technické i politické. Globální problémy jsou takové problémy, které se týkají celé lidské civilizace, tzn., že jsou řešitelné pouze celosvětovým úsilím.

Jaké jsou výhody globalizace? rozvoj informačních technologií, která usnadňuje komunikaci a šetří čas, rozsah služeb pro klienty, která vede k vyšší spokojenosti(McDonald je v každém větším městě apod.), příliv zahraničních subjektů, jsou pro podnikatele konkurence - znamená to snižování cen, zvyšování kvality služeb pro zákazníky … (mobilní operátoři, aj.)

Jaké jsou nevýhody globalizace? Díky tomu, že země budou propojené, hrozí, že krize jednoho státu se může stát krizí celosvětovou. Nové hypermarkety, supermarkety, znamenají krach pro řadu drobných podnikatelů, kteří mají malé obchůdky. Díky tomu, že se přesouvají podnikatelé, nebo rozšiřují své obchody i v jiných zemích, přesouvají pracovní příležitosti, práci a kapitál, tzn. jsou problémy s nezaměstnaností, která vede k prohlubování sociálních rozdílů ve společnosti …

Globální negativní vlivy na životní prostředí těžba nerostných surovin, nadměrné čerpáním a využívání neobnovitelných přírodních zdrojů, intenzivní zemědělská výroba, rozšiřování plochy měst na úkor volné krajiny, stavba a provoz komunikací apod.

Následky: emise SO2 z uhelných elektráren, přízemní ozon vznikající při vysoké koncentraci automobilové dopravy změna teploty vzduchu či vody změny v oceánských proudech, změna pH půdy či vody, zhutňování půdy, snížení druhové rozmanitosti (ptactva, ryb, savců, aj.) …

Globální problémy: AIDS. Kácení deštných pralesů. Chudoba a hlad. Povodně. Zemětřesení. Sucho. Rasismus. Odlišné náboženství. Hrozby válek ozbrojení jednotlivých států apod.

Příčiny Hlavní problém těchto příčin je, že „tržní ekonomika“ neumí efektivně rozdělit omezené zdroje mezi jednotlivé lidské potřeby. To má za následek plýtvání zdroji a znečišťování životního prostředí. Tržní ekonomiku můžeme dělit na tzv. veřejné statky a externality („ekonomické rozhodnutí“).

Nástroje na ochranu životního prostředí 1. Administrativní nástroje 2. Ekonomické nástroje 3. Dobrovolné nástroje 4. Informační nástroje 5. Organizační a institucionální nástroje

1. Administrativní nástroje přímo ovlivňují chování znečišťovatelů životního prostředí donucovacími prostředky. Mají formu zákazu, příkazu, omezení, povolení a souhlasy úřadů k činnostem, které ohrožují životní prostředí. Také jsou stanoveny limity, standardy a normy k vypouštění škodlivých látek do ovzduší apod.

2. Ekonomické nástroje Snížení negativních externalit Subjekt, který negativní externality působí druhým subjektům je donucen tyto náklady uhradit. To má za důsledek to, že původce omezí svou činnost, neboť nese vyšší náklady za znečištění životního prostředí. Je postihován poplatky, daněmi, pokuty apod. Příspěvky k zamezení znečištění životního prostředí Příspěvky může subjekt (firmy, podnikatelé,aj.) získat od různých institucí (veřejné instituce nebo neziskové organizace). Mají formu dotací, zvýhodněné úvěry, záruky za úvěry, daňové zvýhodnění aj.

3. Dobrovolné nástroje Jedná se o metody, postupy a způsoby chování podnikatele ve své podnikatelské činnosti tak, aby vedly ke snižování negativních vlivů výroby či provozu na životní prostředí. Jde o normy a postupy nad rámec legislativních předpisů

4. Informační nástroje Integrovaný registr znečišťování je databáze o subjektech, kteří překročili stanovenou mez znečištění. Nástroje vzdělávacího charakteru mají informovat obyvatelé, jak žít v souladu s životním prostředím tak, aby se udržela jeho kvalita i pro budoucí generace. (Tímto nástrojem je i školství.)

5. Organizační a institucionální nástroje jde hlavně o právní normy a dokumenty, které se uplatňují pro ochranu životního prostředí. Nástroje na ochranu životního prostředí jsou důležité a mají svůj důvod, neboť alespoň korigují, do jaké míry je životní prostředí znečišťované. Kdyby tyto nástroje neexistovaly, každý by si dělal co chtěl, a tím poškodil životní prostředí mnohem dřív a v nadměrném množství.