GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Globální oteplování Marek tecl 2L.
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Spekulace: proč je letošní zima tak teplá ….? aneb pohled na rozložení tlakového pole na konci roku 2013 a v první dekádě ledna 2014 Jacek KERUM, ÚFA AVČRSeminář.
Ozonová díra.
Globální oteplovaní.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Kácení deštných lesů.
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Tropický deštný les.
Odlesňování František Funda.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Oteplování a vliv na flóru Země
Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Anotace DUM slouží jako doprovodný vizuální materiál při výuce o globálních problémech.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Biomy - popis.
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Tereza Černá Globální oteplování.
Globální Oteplování Jméno: Martin Šiška Obor: Technické lyceum
Ohrožování základních složek biosféry
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Biosféra.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
Atmosféra planety Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ (Global Warming) ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová Přírodovědný seminář-chemie – 9. ročník.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁSAHY STÁTU DO EKONOMIKY Nikola Krásná C2B. stát svými regulacemi zasahuje do chování ekonomiky a role tr ž ního systému je omezená ▶ smíšená ekonominka.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Atmosféra.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Martina Červenková.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Fakta o klimatických změnách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Environmentální problémy
Oceány.
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ

Filip Strážnický A Monika Vláčilová Vytvořili: Filip Strážnický A Monika Vláčilová

V posledních letech se na naší planetě dějí zvláštní věci V posledních letech se na naší planetě dějí zvláštní věci. Dochází k nejrůznějším přírodním katastrofám, které před několika desítkami let byly zcela neznámé. Na obou pólech tají ledovce.

Čím to vše může být způsobeno?

Na tuto otázku nám, prostým občanům, odpovědělo už množství vědců Na tuto otázku nám, prostým občanům, odpovědělo už množství vědců. Všichni se shodují v jednom. Příčinou je globální oteplování.

Co znamená pojem "globální oteplování"?

Jde o změnu průměrné roční teploty na zeměkouli Jde o změnu průměrné roční teploty na zeměkouli. Ta se za posledních 200 let, od doby, kdy začala pravidelná měření, zvýšila v průměru o 0,5 °C. Oteplování se nadále zrychluje.

Hlavní příčinou těchto dějů v přírodě je oxid uhličitý Hlavní příčinou těchto dějů v přírodě je oxid uhličitý. Vzniká při spalování ropy, uhlí a dále i při dalších lidských činnostech, jako je např. vypalování lesů. Zeměkoule je zabalena do CO2 spolu s metanem a dalšími plyny, kterým se někdy také říká skleníkové plyny. Tyto plyny zadržují teplo v noci, a brání tomu, aby teploty klesaly hluboko pod bod mrazu.

Alternativní teorie Oteplování je důsledkem odeznění předcházejícího chladného období – malé doby ledové Oteplování je důsledkem dlouhodobého kolísání intenzity slunečního záření Trend oteplování je z předkládaných dat prozatím neprůkazný a jedná se pouze o statistické kolísání hodnot. Vyšší zeměpisné šířky se ohřívají rychleji než nižší, pevnina se ohřívá rychleji než oceán, což lze vyložit jako důsledek antropoidního vlivu a nikoliv jako důsledek proměnné intezity slunečního záření

Během tohoto století se může oteplit o 1 - 6°C Během tohoto století se může oteplit o 1 - 6°C. Předpokládá se, že v České republice stoupne teplota o 3°C. Dnes je naše průměrná roční teplota 3,5°C.

Jaké to bude mít následky pro život lidí žijící na světě a jaké pro lidi žijící v ČR ?

I na tuto otázku již vědci odpověděli I na tuto otázku již vědci odpověděli. Domnívají se, že nastane velké stěhování národů. Na světě budou vznikat hladomory, bude nedostatek pitné vody atd. Někteří předpokládají, že by mohla následovat druhá doba ledová.

Jsme na tyto změny připraveni?

Asi ne. Většina lidí, stejně jako my, v případě katastrofy, viní počasí. Proč muselo tolik pršet? Proč se musely tolik hnout litosférické desky? Proč tají ledovce? Myslíte si opravdu, že je to chyba přírody, životního prostředí?

Jaký následek globální oteplování tedy má?

Počasí podléhá dramatičtějším výkyvům, jaro přichází dřív a je teplejší, mizí led z ledovců, zmenšuje se Mount Everest, zvyšují se eroze, zvyšuje se hladina oceánu, mizí korálové útesy, ubývá pitné vody...

Historické oteplování Země

Ve srovnání s lety 1860 až 1900 se teplota na zemi i v moři zvedla o 0,75 °C. Teploty ve spodní troposféře od roku 1979 podle satelitních měření rostly tempem 0,12 až 0,22 °C za dekádu. O předchozích dvou tisících letech před rokem 1850 se předpokládá, že světové teploty byly relativně stabilní s drobnými výkyvy, které pravděpodobně byly jen lokální, jako bylo oteplení ve středověku nebo malá doba ledová.

Jednotlivé růsty teploty: Zvýšení teploty o 2,4 stupně Celsia

Rok 2020 Téměř všechny korálové útesy zmizí. Vyhyne třetina všech přírodních a rostlinných druhů. Ledový pokryv Grónska bude nezadržitelně tát. Množství tichomořských ostrovů a ostrůvků zaplaví moře. Stejný osud čeká nízko položené delty velkých řek. V peruánských Andách se rozpustí ledovce a 10 milionů obyvatel bude trpět nedostatkem vody. Na celé planetě nebude mít přístup k životodárné tekutině 1,1 až 3,2 miliardy lidí.

Rok 2040 Zvýšení teploty o 3,4 stupně Celsia Amazonský deštný prales kompletně shoří. Obrovská ohnivá bouře zasype jihoamerický kontinent množstvím popela a zakryje ho kouřem. Brazilské vnitrozemí se promění v poušť. Spálením pralesů se do ovzduší uvolní ohromná kvanta uhlíku. V letním období nebude Arktidu pokrývat žádný led. Severní pól se poprvé po třech miliónech let ocitne bez ledu.

Rok 2060 Zvýšení teploty o 4,4 stupně Celsia Podnebí v Arktidě se oteplí natolik, že se rozpustí poslední zbytky ledu na severní polokouli a roztaje i sibiřský permafrost. Do atmosféry se tak dostane další obrovské množství metanu a oxidu uhličitého. Teploty na celé planetě se skokově zvýší. Zaplaveno bude Nizozemí, severní Německo a Polsko. V jižním Španělsku, Itálii a Řecku se rozšíří pouště. V Austrálii nebude možné udržet zemědělskou výrobu. Vyhyne více než polovina druhů rostlin a živočichů. Taková katastrofa nemá od vyhynutí dinosaurů obdoby.

Zvyšování teploty se má zrychlovat. Za celé 21 Zvyšování teploty se má zrychlovat. Za celé 21. století by průměrná teplota na Zemi mohla vzrůst o 1,7 až 6,3 stupně. Předchozí odhady byly o 0,3 až 0,5 stupně nižší

Upřesněné poznatky naopak vedly ke snížení odhadu zvyšování hladiny oceánů. Ta by se během století měla zvednout o 19 až 58 centimetrů.

Další důsledky?

Šíření nemocí Globální oteplení může zlepšit podmínky pro vznik infekčních nemocí , jako je například malárie.Navzdory vymizení malárie z většiny teplých regionů se místní druhy komárů, kteří ji přenášeli, nepodařilo v některých oblastech zcela eliminovat. Proto hraje v dynamice přenosu malárie kromě klimatických změn důležitou roli i mnoho jiných faktorů.

Potenciální pozitivní důsledky Globální oteplování může mít také pozitivní důsledky na rostliny, které jsou základním prvkem biosféry a využívají sluneční energii k přeměně živin a oxidu uhličitého na biomasu (fotosyntéza).

Reakce na oteplování? Strategie pro útlum globálního oteplení zahrnují vývoj nových technologií, využití větrné energie, jaderné energie,obnovitelných zdrojů energie,bionafty, elektromobilů nebo hybr, palivových článků, úspor energie, uhlíkových daní a sekvestraci. Některé ekologické skupiny nabádají k individuálnímu postupu proti globálnímu oteplování založenému změnou chování spotřebitelů. Adaptační strategie akceptují určité oteplování jako neodvratitelný fakt a zaměřují se na omezení jeho nežádoucích důsledků. Příkladem takových strategií může být obrana proti růstu hladiny moří nebo zabezpečení dostupnosti potravy.

Zastavme globální oteplování!!!

1.pravidlo Šetřete, čím se šetřit dá - plyn, voda,elektřina, teplo, potraviny... Investujte do zateplení bytu či domu. Pořiďte si úsporné spotřebiče. Vypínejte spotřebiče, které právě nepoužíváte. Kupte úsporné žárovky.

2.pravidlo Nejezděte automobilem, pokud to není nezbytně nutné - jezděte hromadnou dopravou či na kole, choďte více pěšky. Pokud používáte automobil, mějte správný tlak v pneumatikách. Jezděte na biopaliva či plyn, pořiďte si úsporný automobil.

Recyklujte, co se recyklovat dá - např. papír, plasty, sklo. 3. pravidlo Recyklujte, co se recyklovat dá - např. papír, plasty, sklo.

„Člověk ještě není dost dokonalý ani dost slušný, aby měl právo žít na něčem tak krásném, jako je Země“