Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Reakce na krizi a budoucnost ocelářství ve střední Evropě František Chowaniec, ArcelorMittal Ostrava říjen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
Hospodářské cykly a ekonomický růst
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Ing. Jan KLAS VÝSLEDKY A VÝVOJ ŘLP ČR, s.p – 2014 Generální ředitel 21. října 2014 IATCC PRAHA XII. ročník jednání s leteckými dopravci.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Demografie je věda, která se zabývá:
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Inflace.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
Spolupracovat a společně překonat těžké období. 1.Vliv mezinárodní finanční krize na čínské hospodářství Mezinárodnífinančníkrize Zpomalení světové ekonomiky.
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Zhodnocení procesu restrukturalizace ocelářského průmyslu ČR Petr Pokorný Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ruská federace x WTO a OECD
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
2.Marketingové prostředí
Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Stanovení ceny v marketingu
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Životní cyklus organizace
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Reakce na krizi a budoucnost ocelářství ve střední Evropě František Chowaniec, ArcelorMittal Ostrava říjen 2010

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO CEE ocelářství – vymezení prostoru říjen 2010 Czech Republic Republic Hungary Poland Romania Romania Bulgaria Slovenia Slovakia Croatia Bosnia & Herzegovina Herzegovina SerbiaMontenegro Macedonia Albania

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO říjen 2010 Krize Reakce na krizi Výhledy

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Vliv krize na CEE ocelářství v 2009 říjen % EU 15CEE

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO říjen 2010 Real GDP growth rate in % zdroj: Eurostat CEE: 9% GDP slump EU 15: 4.5% GDP slump Dopad krize byl hlubší v CEE

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Výroba oceli v západní a východní Evropě říjen 2010 Nárůst výroby: WE -> 14% EE -> 32% Nárůst výroby: WE -> 14% EE -> 32% Pokles výroby: WE -> 31% EE -> 31% Pokles výroby: WE -> 31% EE -> 31% Zdroj: WSA Růst výroby oceli v CEE před krizí ovlivněn: Privatizací – vedla k modernizaci a optimalizaci kapacit Restrukturalizací – společnosti se více zaměřily na tvorbu zisku a orientaci na zákazníka Růstem HDP – vedl ke zvýšení poptávky po oceli Globálním růstem cen oceli – zajistil očekávané zisky Mtpa

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Stav hutnictví před krizí říjen 2010 Před krizí…. Ceny rekordně vysoké Nárůst zásob surovin pořízených za vysoké ceny Růst zásob dokončené výroby Velké množství hotovosti vázáno v pracovním kapitálu Miliardy dolarů na plánované projekty Sales Prices in Euros/T Zásoby rud Z vrcholu na minima: 50% pokles u dlouhých výrobků 40% u plochých Zdroj: Macquarie Research Zdroj: ArcelorMittal

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO říjen 2010 Krize Reakce na krizi Výhled

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Reakce na krizi…. říjen 2010 Hlavní přijata opatření:  Optimalizace výroby v souladu s poklesem poptávky, včetně zastavení VP.  Přijetí přísných programů úspory nákladů, včetně redukce počtu pracovníků  “Variabilita” fixních nákladů  Zadržení hotovosti: přehodnocení priorit capex výdajů, optimalizace pracovního kapitálu.  Posílení vztahů se zákazníky.  Revize kontraktů na dodávky surovin  Rekvalifikace dělníků s cílem vyšší flexibility pracovní síly. Příklad dobře koordinované rychlé reakce na pokles poptávky..

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Flexibilita: Klíč k přežití hutnictví v CEE říjen 2010 Crude Steel Production Mtpa Dosažení této úrovně flexibility vyžaduje přehodnocení technologických předpisů a hodnot Rychlá flexibilní reakce snížit výrobu až o 40% Strategie pro zvládnutí výkyvů v nákladech:  Vertikální integrace směrem k surovinám – vyžaduje zdroje financování  Technická opatření s cílem snížit spotřebu surovin  Zajištění (hedging)cen surovin – udržet marže  Upevnění partnerství s dodavateli surovin z SNS

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO říjen 2010 Krize Reakce na krizi Výhled

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Predikce rychlejšího růstu HDP v CEE ve srovnání s EU15 říjen 2010 Real GDP growth rate in % Zdroj: IMF WEO Database HDP v EU15 stagnuje Růst HDP v CEE se vrátí na úroveň 2008 ve 2012 (nikoli na vrchol z 2007)

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Výroba oceli v CEE se do 2012 nevrátí na minulou špičkovou úroveň... říjen 2010 Mtpa Zdroj: WSA, ArcelorMittal Příležitosti pro hutnictví v CEE: růst HDP nižší úroveň nákladů EU fondy pro infrastrukturu

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO …. ale možná do 2015 říjen ,241 1,153 1,587 Mtpa Zdroj: WSA, ArcelorMittal Hutnictví v CEE může upevnit svoje postavení: Zavedením moderních výrobních technologií Zavedením výroby produktů z vyšší přidanou hodnotou CEE = 36MT

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Investiční program v AMO investice do zlepšení životního prostředí – aglomerace, elektrárna rekonstrukce ocelárny – náhrada tandemových pecí modernizace zařízení sekundární metalurgie a plynulého odlévání říjen 2010

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO Hutnictví působí ve změněné realitě a podmínkách ! říjen 2010 Zdroj: EUROMETAL

Predikce vývoje ocelářského průmyslu seminář MPO ArcelorMittal is the world's leading steel company, with operations in more than 60 countries In 2009, ArcelorMittal had revenues of $65.1 billion and crude steel production of 73.2 million tonnes, representing approximately 8 per cent of world steel output.