Antropogenní vlivy na přírodní sféru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Advertisements

Chemické zatížení krajiny
Abiotické podmínky života
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Ekologické problémy Společenské problémy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Ekologické problémy Společenské problémy
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Hospodářský význam oceánu
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Ohrožování základních složek biosféry
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Degradace půd vlivem zemědělství
Krajina a životní prostředí
Těžební průmysl Martin VRZALA.
ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Atlantský a Severní ledový oceán
Ekosystémy přírodní a umělé
EVROPA Martin VRZALA.
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Obraz působení člověka
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Ekologické globální problémy
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Geografie Krajinná sféra
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Environmentální problémy
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Pedosféra = půda na Zemi
Člověk mění a vytváří krajinu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Antropogenní vlivy na přírodní sféru Martin VRZALA

Obsah Vliv člověka na atmosféru Vliv člověka na hydrosféru Vliv člověka na kryosféru Vliv člověka na georeliéf Vliv člověka na pedosféru Vliv člověka na biosféru

Vliv člověka na atmosféru podnebí Země bylo, je a bude proměnlivé projevuje se kolísání klimatu stovky až desítky let aktivitami lidské činnosti hovoříme o antropogenním ovlivňování klimatu Čím je kolísání klimatu v posledních desetiletích zesilované?

Vliv člověka na atmosféru zvyšování teploty atmosféry i zemského povrchu je přímý důsledek zvyšování koncentrace skleníkových plynů oxid uhličitý, metan, vodní páry skleníkový efekt atmosféry za poslední léta dosáhlo zvýšení teploty 0,6°C doprava, velké energetické a průmyslové komplexy Jaké znáš skleníkové plyny? Kdo má na tomto jevu největší podíl?

Vliv člověka na atmosféru nadměrnou koncentrací sloučenin – freony nad Antarktidou, severní, západní i střední Evropou a nad Sibiří nebezpečí zvyšování koncentrace látek okyselujících atmosféru a jejich následné ukládání na zemský povrch (kyselé deště) kontaminace vody a půdy látkami z atmosféry těžké kovy, chlorované uhlovodíky, sírany, dusičnany, radioaktivní částice, … Čím je způsoben úbytek ozonu ve ozonosféře? Kde se nejvýrazněji na světě projevuje?

Vliv člověka na hydrosféru nejzávažnější problém je znečištění světového oceánu ropnými produkty, chemickým odpadem, radioaktivním zamořením to vše se projevuje snížením výparu, zvýšením teploty oceánské vody, úbytkem zelených rostlin dochází ke kontaminaci potravního řetězce Znečištění sladké vody průmyslem, zemědělstvím a komunálními odpadními vodami Čím se nejvíce světový oceán znečišťuje ?

Vliv člověka na kryosféru Vysvětli termín kryosféra. je velmi citlivá na intenzívní hospodářskou činnost lidské společnosti nejpatrnější je úbytek horských ledovců např. v Alpách

Vliv člověka na georeliéf jako endogenní činitel se člověk projevuje při: stavbě velkých staveb v krajině a důlní činnosti v extrémech může způsobit pohyby zemské kůry jako exogenní činitel se člověk projevuje při: vzniku nových geomorfologických tvarů důsledky povrchové těžby, skládky, sportovní komplexy, agrární terasy, atd.

Vliv člověka na pedosféru Čím člověk nejvíce ovlivnil pedosféru ? jejím zemědělským využíváním – přeměněním na ornici odstraněním jejího krytu dochází k vodní a větrné erozi desertifikace Další negativní dopady: chemická degradace půdy, ztráta organické hmoty a živin zasolování, neplodnost půdy Nadměrným pastevectvím se rozšiřují pouštní oblasti. Jak se tento proces nazývá?

Vliv člověka na biosféru narušení rostlinných a živočišných společenstev snižování biologické rozmanitosti (biodiverzity) dochází k destabilizaci ekosystémů vypalování a kácení tropických deštných lesů nejen v Brazílii odlesňování mírného pásu Evropy, Ameriky a Asie nahrazení sídly, poli, pastvinami

Seznam použitých zdrojů SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN 80- 858-3988-1. Školní atlas světa. 3. vyd. Redaktor Jan Ptáček. Praha: Kartografie Praha, 2011, 1 atlas (176 s.). ISBN 978-807-3930- 745. [online]. [cit. 2013-01-23]. Dostupné z: www.office.com