a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formální umělecké vzdělávání, koncepce, výhledy
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Současné strategické trendy ve výuce dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
Psychologie Mgr. Milan Šimek
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Alternativní a augmentativní komunikace
Průřezová témata.
2. přednáška Klíčové kompetence. RVP ZV normativně stanovuje pouze obecný rámec základního vzdělávání a umožňuje školám profi1ovat se pomocí školních.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
KOMPETENCE PRO ŽIVOT versus KLÍČOVÉ KOMPETENCE. Kompetence pro život Soubor vědomostí, dovedností a postojů. To co chce zaměstnavatel od zaměstnance (tedy.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Inteligence,tvořivost, paměť
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
Didaktika literární výchovy na 1. stupni základní školy
Název projektu: Ve škole po škole
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Revize ICT kurikula, rok dva
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Transkript prezentace:

a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání umění v pohybu umění v pohybu a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání a pro gymnázia

VÝVOJ MYŠLENÍ DÍTĚTE PODLE J. PIAGETA ► senzomotorické období ► období předoperačního myšlení rozvoj představivosti a sémiotické funkce rozvoj názorného myšlení ► období konkrétních operací (7, 8 – 11, 12 let) ► období formálních operací (od 12 let)‏

Konkrétní operace se přímo týkají předmětů a jejich vztahů Formální operace zahrnují mimo jiné induktivní uvažování a spontánní vytváření experimentálního myšlení. Předpokladem je schopnost analýzy a syntézy.

Analýza výrazových prostředků výtvarného díla ● figurativní ● nefigurativní - organické - geometrické

Analýza výrazových prostředků hudební ukázky ● rytmus ● melodie ● nálada

7 typů inteligence (podle H. Gardnera)‏ ● LOGICKO- MATEMATICKÁ ● JAZYKOVÁ ● PROSTOROVÁ ● POHYBOVÁ ● HUDEBNÍ ● INTERPERSONÁLNÍ ●INTRAPERSONÁLNÍ

VIZUÁLNÍ GRAMOTNOST: ● PERCEPČNÍ SENZITIVITA ● KULTURNÍ HABITUS ● SCHOPNOST KRITICKÉHO MYŠLENÍ ● ESTETICKÁ OTEVŘENOST ●SCHOPNOST VIZUÁLNÍ VÝMLUVNOSTI

KLÍČOVÉ KOMPETENCE V ZÁKLADNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence k učení (KU)‏ Kompetence k řešení problémů (KP)‏ Kompetence komunikativní (KK)‏ Kompetence sociální a personální (KSP)‏ Kompetence občanské (KO)‏ Kompetence pracovní (KPC)‏

Vzdělávání ve výtvarné výchově v 6. a 7 Vzdělávání ve výtvarné výchově v 6. a 7. ročníku směřuje k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí tím, že vede žáka k : ■ kritickému posuzování děl vlastních i cizích, hledání jejich shodných, podobných a odlišných znaků, k posuzování výpovědní hodnoty vlastních děl KU 4, KK3 ■ porozumění různým formám vizuálního vyjadřování jako důležitému prostředku vyjadřování a komunikace KK3 ■ účinné spolupráci ve skupině, vnímání své role ve skupině a svého přínosu pro zdárné ukončení společné práce KS1 ■ vytváření si pozitivní představy o sobě samém, posilování vědomí vlastní jedinečné individuality, posilování sebedůvěry pramenící ze sebepoznání KSP4 ■ pozitivnímu postoji k uměleckým dílům a smyslu pro tvořivost, aktivnímu zapojení do kulturního dění KO4 ■ bezpečnému a účinnému používání nástrojů, materiálů a vybavení v rámci vlastní tvorby a její prezentace KPC 1

Vzdělávání ve výtvarné výchově v 8. a 9 Vzdělávání ve výtvarné výchově v 8. a 9. ročníku směřuje k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí tím, že vede žáka k: ■ vyhledávání a třídění poznatků a informací o smyslově poznatelném světě a k jejich využití v procesu tvorby a vnímání díla KU 2 ■ propojování poznatků z různých vzdělávacích oblastí a k užívání termínů, znaků a symbolů z oblasti vizuální tvorby a komunikace KU 3 ■ experimentování s tvůrčími prostředky a k využívání získaných výsledků ve vlastní tvorbě KP 4 ■ samostatnému a originálnímu řešení zadaných témat, k objevování různých variant řešení KP3 ■ vytváření a posilování komunikativních dovedností ve verbální i neverbální oblasti KK 3

Vzdělávání ve výtvarné výchově v 8. a 9 Vzdělávání ve výtvarné výchově v 8. a 9. ročníku směřuje k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí tím, že vede žáka k: ■ porozumění různým formám a typům vizuálního vyjadřování a k jejich tvořivému využití jako důležitému prostředku vyjadřování a komunikace KK3 ■ využívání informačních komunikačních prostředků k vytváření vlastních vizuálně obrazných vyjádření KK4 ■ vytváření si pozitivní představy o sobě samém, k vnímání sebe sama jako samostatné individuality, k posilování sebeúcty a sebedůvěry pramenící ze sebepoznání KSP 4 ■ pozitivnímu postoji ke kulturnímu dědictví a k uměleckým dílům a rozvíjí jeho smysl pro tvořivost a aktivní zapojení do kulturního dění KO 4 ■ bezpečnému a účinnému používání nástrojů, materiálů a vybavení v rámci vlastní tvorby a její prezentace KPC 1 ■ ochraně kulturních a společenských hodnot KPC 2

Výtvarná výchova na gymnáziu, očekávané výstupy OBRAZOVÉ ZNAKOVÉ SYSTÉMY ŽÁK: ■ Porovnává různé znakové systémy a jejich vyjadřovací prostředky (obraz, hudba)‏ ■ Rozpoznává specifičnosti různých vizuálně obrazných znakových systémů ■ Pojmenuje účinek vizuálně obrazných vyjádření na smyslové vnímání ■ Uplatňuje osobní prožitky, zkušenosti a znalosti při vlastní tvorbě, rozpozná jejich vliv a přínos pro tvorbu, interpretaci a přijetí vizuálně obrazných vyjádření

Výtvarná výchova na gymnáziu, očekávané výstupy ZNAKOVÉ SYSTÉMY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ ■ Nalézá, vybírá a uplatňuje odpovídající prostředky pro uskutečňování svých projektů ■ Využívá znalosti aktuálních způsobů vyjadřování a technických možností zvoleného média a efektivně využívá informační technologie ■ Charakterizuje obsahové souvislosti vlastních vizuálně obrazných vyjádření a konkrétních uměleckých děl a porovnává výběr a způsob užití prostředků ■ Vysvětlí, jak umělecká vizuálně obrazná vyjádření působí v rovině smyslové, subjektivní a sociální ■ Objasní, jak se umělecké vyjadřovací prostředky promítají do aktuální obrazové komunikace ■ Samostatně experimentuje s různými vizuálně obraznými prostředky

průřezové téma MEDIÁLNÍ VÝCHOVA MEDIÁLNÍ GRAMOTNOST: Soubor poznatků a dovedností, které člověku umožňují nakládat s mediální produkcí, jež se mu nabízí, účelně a poučeně, dovoluje mu média využívat ke svému prospěchu a dává mu nástroje, aby dokázal ty oblasti mediální produkce, které se jím snaží skrytě manipulovat, odhalit.

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA Oblast postojů a hodnot ■ kritický odstup od podnětů přicházejících z mediálních produktů ■ společenská a estetická hodnota sdělení v různých sémiotických kódech ■ životní styl jako výraz vlastní autenticity

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA Oblast vědomostí, dovedností a schopností ■ postupy kontrolovaného (a reflektovaného) nakládání se symbolickými obsahy ■ základní představa o práci v médiích (s médii)‏ ■ dovednosti umožňující práci v týmu ■ představa o profesích

MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY 5. 3. 1 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Cílové zaměření vzdělávací oblasti: ● porozumění toku informací (uložení, zpracování, využití)‏ ● tvořivé využívání softwaru ● pochopení funkce výpočetní techniky jako prostředku simulace ● ●

MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY 5. 9. 1 ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru 2. Stupeň VYUŽITÍ DIGITÁLNÍCH TECHNOLOGIÍ Očekávané výstupy, žák: ► ovládá základní funkce digitální techniky ► propojuje zařízení ► pracuje uživatelským způsobem s technologiemi

Děkuji za pozornost a nashledanou L. Kitzbergerová listopad 2007