Rasismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské rasy Obr.1. Lidské rasy Obr.1 Na Zemi dnes žije již přes 7 mld. lidí. Podle barvy pleti a některých dalších dědičných vlastností rozlišujeme.
Advertisements

RASISMUS Zuzana Dvořáková.
LIDSKÁ PLEMENA Mgr. Helena Tlapáková.
Základní lidská práva.
LIDSKÉ RASY.
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
Kolonialismus a imperialismus ve druhé polovině 19. st. (1850 – 1914)
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
STÁT, NÁROD.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
MULTIKULTURa.
Národnostní menšiny a etnika
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tolerance a nesnášenlivost ve společnosti - rasismus
Studijní obor: Sociální činnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_ZE.8.61 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Problémy menšinových skupin I
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
RASISMUS.
Společenské a hospodářské prostředí
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Interkulturní psychologie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_247_Migrace obyvatelstva AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
RASISMUS.
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Rasy a národy, rasismus.
LIDSKÉ RASY.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
MENŠINY, ETNICITA, RASA.
LIDSKÉ RASY.
Digitální učební materiál
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Lidské rasy.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Tolerance k národnostním menšinám
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Rasismus Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Porušování lidských práv
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Rasy, národy a náboženství
Předsudky a stereotypy
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Rasismus

Rasismus Lidé žijí na různých místech naší planety v různých životních podmínkách. Ty měly vliv na barvu pleti i na kulturní rozvoj. Rozeznáváme tři základní lidské rasy bílá, žlutá a černá. Na základě odlišnosti lidských ras vznikla teorie o lidských rasách. Žlutá Bílá Černá

Co je to Rasismus Je to způsob myšlení a jednání, který se vyskytuje téměř všude ve světě, kde se setkávají příslušníci dvou nebo více lidských plemen. Vychází z předpokladu, že lidská plemena nejsou stejně hodnotná, přičemž se zpravidla zdůrazňují přednosti vlastní rasy. Rasisticky motivované jednání může mít jemné, skryté podoby, společenského odstupu, šikanování a diskriminace, může však nabýt až násilných forem majících za následek smrt. Rasismus vychází z předpokladu o fyzické a duševní nerovnosti a nerovnosti lidských plemen a o rozhodujícím vlivu rasových odlišností na dějiny a kulturu lidské společnosti. Všem rasovým teoriím je vlastní představa o prapůvodním rozdělení na vyšší a nižší rasy.

Vyšší-Nižší rasy Rasismu Vyšší rasy mají být tvůrčí a nositeli civilizace, mají být povolány k vládnutí. Kdežto rasy nižší, neschopné kulturní tvořivosti se stávají objektem vykořisťování a útlaku. Představy o přirozené nerovnosti lidí vznikaly již v otrokářské společnosti, kde sloužily k odstraňování nadvlády otrokářů nad otroky. Když evropské státy vytvářeli svá koloniální impéria, měl rasismus zdůvodňovat podobu a někdy i vyhlazování původního obyvatelstva. Rasistické doktríny vycházejí z mylné představy, že kulturní a psychické charakteristiky celých populací národů, národností a kmenů jsou závislé na svých biologických a etnických základech, na svém rasovém původu. Tento původ je podle rasistů u každé skupiny jiný, odlišný a také různé lidské rasy prý pocházejí z různých druhů člověka. Rasismus má mnoho podob a odstínů. Především je třeba dělat rozdíly . Rasismu

Vytvořil: Tomáš Lemfeld Třída: C1.B Zdroje http://www.europarl.europa.eu/eplive/expert/photo/20070828PHT09871/pict_20070828PHT09871.jpg http://referaty.superstudent.cz/sociologie/rasismus-944.html Vytvořil: Tomáš Lemfeld Třída: C1.B