Utěsňování spojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Advertisements

Strojírenství Technologie Montáž strojů a potrubí (ST8)
Tato prezentace byla vytvořena
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
Otázka č.17 a) Klikové mechanismy.
TEPELNÉ MOTORY.
Svarové spoje Tavné svary Tlakové svary tupé koutové tupé přeplátované
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Pružiny.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Čerpadla Druhy a jejich použití.
Tato prezentace byla vytvořena
Klikový mechanismus Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/
Výuka předmětu automobily
Tato prezentace byla vytvořena
Různé druhy spojů a spojovací součásti
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ŠVP: M/01 MECHATRONIKA.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Strojírenství
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Strojírenství
2) SPOJE S TVAROVÝM STYKEM
STROJÍRENSTVÍ Stavba a provoz strojů Spoje a spojovací součásti (ST22)
Tato prezentace byla vytvořena
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Naše práce PREZENTACE.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Kreslení valivých ložisek, jejich TĚSNĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Mazání mobilních pracovních strojů (traktorů)
ŘEMENICE.
Ostatní strojní součásti, převody
Lisované spojení Autor: Vojtěch Rozsíval Lisované spojení Lisované spojení je možné použít na měkké, polotvrdé a tvrdé měděné trubky. K dispozici je.
Přehled materiálů pro vodovodní potrubí vnitřních vodovodů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického.
Ondřej Kašík 8.B oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační.
Spoje potrubí-rozvod plynu-závitové spoje1 VY_32_INOVACE_475.
Konstrukce zážehových a vznětových motorů Konstrukce zážehových a vznětových motorů OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Spoje potrub-hrdlové spoje kamenin. a beton trub1 VY_32_INOVACE_444.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
F5200 Fyzika kolem osobního automobilu 6. Kinematika a dynamika pístového motoru. Harmonická analýza zrychlení pístů, vyvážení víceválcového pístového.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Spoje závitové vypracoval: Pavel Šmíd Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Spoje potrubí-hrdlové spoje litin. a ocel. trub1 VY_32_INOVACE_447.
SPOJE. Spoje – jejich základní funkcí je „umožnit spojení“ částí výrobků a to často v kombinaci s pohyblivostí. Spoje mohou být pohyblivé a nepohyblivé.
Přehled materiálů pro plynovodní potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada14 Anotace.
VY_32_INOVACE_451 Spoje potrubí-přírubové spoje litin., ocel. a plast. trub
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Klikový mechanismus Ing. Bc. Petra Řezáčová
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_17_1_05.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Transkript prezentace:

Utěsňování spojů

Význam a funkce utěsňování spojů - Zamezení úniku provozní látky z pracovního prostředí - plyn, kapalina, pára z potrubí, nádrží, zásobníků, kotlů apod. - Zamezení vnikání nečistot do pracovního prostředí, ložisek apod.

Utěsnění nerozebíratelných spojů Je zajištěno zpravidla spojovacím materiálem: - pájené, svařované, lepené spoje - Nýtové spoje - vložky z impregnovaného papíru, impregnovaného plátna, kotlové nýty

Utěsnění rozebíratelných spojů Přímým stykem Pomocí těsnění

Utěsnění rozebíratelných spojů přímým stykem Přímý styk obou těsnících ploch (kov na kov) – plochy musí být velmi jakostně obrobeny. Účinnost utěsnění závisí na velikosti tlaku v pracovním prostoru a velikosti síly, kterou jsou k sobě plochy přitlačovány. Tento způsob se používá tam, kde není z provozních důvodů možno použít levnější způsob – těsnění (vysoké teploty, agresivní prostředí).

Utěsnění přímým stykem

Utěsnění rozebíratelných spojů pomocí těsnění Těsnění se vkládá mezi těsnící plochy – plochá nebo tvarová. Materiál: papír, kůže, fíbr, pryž, korek, těsnící hmoty apod. Pro automatizovaná pracoviště a výrobní linky se používají těsnící tmely, nanášené robotickou rukou. Závitové spoje těsníme zpravidla konopnými vlákny (koudel) napuštěnými pastami (olej nebo fermež se suříkem, grafitem apod.), tmely, laky atd. Pro běžné instalace (vodovodní) se používají teflonové pásky.

Utěsnění rozebíratelných spojů pomocí těsnění Těsnění pro přírubové spoje obdélníkového nebo kruhového průřezu

1) 2) Pryžový kroužek zamontovaný zatlačený tlakem Kovový DELTA kroužek, použití pro vysokotlaké nádrže namontovaný pod vnitřním tlakem 1) 2) Pryžový kroužek zamontovaný zatlačený tlakem

Utěsnění rozebíratelných spojů pomocí ucpávek Ucpávky měkké – provazec z konopí, bavlny, korku, kůže, pryže, plastů apod. Provazec se vtlačuje do ucpávky pomocí šroubu a matice až se vyplní prostor ucpávky.

Ucpávky kovové – pro pohybující se součásti za vysokých tlaků a teplot. Materiál – měď, olovo a jejich slitiny. Zpravidla jsou mazány. Manžetové ucpávky - pístní tyče hydraulických zvedáků, velkých ventilů a šoupátek. Pryž, kůže, plast. Mají průřez ve tvaru U.

Utěsnění rozebíratelných spojů pomocí těsnících kroužků také někdy pístních kroužků – utěsnění pístů spalovacích motorů. Vyrobeny jsou nejčastěji ze šedé litiny, aby šli nasadit na píst jsou rozříznuté – zámek – rovný, šikmý a zámek „Z „. Na pístu jsou mimo těsnících kroužků ještě kroužky stírací.

Hřídelová těsnění P Rotující hřídele se utěsňují pomocí 1) těsnění GUFERO, různé typy, nutno vyhledat v normě. Směr působení tlaku P

Gufero se zalisuje do rámu stroje, účinnost těsnění zvyšuje vnitřní pružina. Při montáži pozor na stržení břitu – mazání. P

2) Odstřikovacích kroužků: Olej je vlivem odstředivé síly vrhán na stěny sběracího prostoru a odtud je odváděn kanálkem zpět do olejové nádrže.

Labyrintová těsnění Podstatou funkce je postupné snižování tlaku – postupná expanze v jednotlivý drážkách. Drážky se zahltí párou nebo vodou a zamezí dalšímu úniku. Používá se pro vodní a parní turbíny – vysoké tlaky a teploty.