Přívlastek (Pk).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
SKLADBA PŘEDMĚT.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
SKLADBA PŘÍVLASTEK 2. část.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_033_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Přívlastek postupně rozvíjející
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
Rozvíjející větné členy - opakování -
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Mgr. Michal Oblouk. rozvíjející větný člen blíže určuje různé okolnosti dějů závisí na SLOVESE, PŘÍDAVNÉM JMÉNĚ nebo PŘÍSLOVCI ptáme se na něj různými.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy přívlastku Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
PŘÍVLASTEK - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_07_PŘÍVLASTEK - DRUHY Téma:
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
Grafický rozbor vět Postup.
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Přívlastek (Pk)

Můj mladší bratr je babiččin mazlíček. závisí na podstatném jméně a blíže určuje jeho význam ptáme se na něj většinou otázkami jaký? který? čí? (můžeme i jinými, viz dále) Můj mladší bratr je babiččin mazlíček. bratr ― je mazlíček můj mladší babiččin čí? čí? který?

SHODNÝ (Pks) s podstatným jménem se shoduje v rodě, čísle a pádě stojí zpravidla před podst. jménem (ale někdy může stát i za ním) bývá vyjádřen přídavným jménem, zájmenem nebo číslovkou ptáme se mnoha různými otázkami: JAKÝ strom? … ovocný, lesní … KTERÝ chlapec? … ten, onen, tamten… KOLIKÁTÉ KOLO závodu? … první, poslední… KOLIKERY ponožky? … jedny, dvoje, patery… ČÍ kniha? … bratrova, Alenčina…

NESHODNÝ (Pkn) s řídícím podst. jménem se neshoduje v rodě, čísle, ani pádě stojí za podstatným jménem bývá vyjádřen podst. jménem (jízda vlakem, byt v přízemí, přání babičce k narozeninám), někdy také příslovcem (dům naproti) a infinitivem (chuť se napít) ptáme se nejrůznějšími otázkami Výlov kaprů (čeho?) se vydařil. Cesta ze Slovenska (odkud?) byla dlouhá. Dresy hráčů (čí?) byly nové. Návrat domů (kam?) byl veselý.

POZOR řekli jsme sice, že přívlastek shodný stojí před a přívlastek neshodný za řídícím podstatným jménem, ale nemusí tomu tak být vždy kočka domácí slunéčko sedmitečné kyselina sírová Obsahují výše uvedená spojení přívlastky shodné nebo neshodné?

Přívlastek holý není již dále rozvíjen Lukáš je hodný chlapec. chlapec hodný

Přívlastek rozvitý je dále rozvíjen dalšími větnými členy Lukáš je velmi hodný chlapec. chlapec hodný velmi

U jednoho podstatného jména může být i několik přívlastků, vztahy mezi jednotlivými přívlastky mohou být různé. Pak mluvíme o přívlastku několikanásobném a postupně rozvíjejícím.

Přívlastek několikanásobný podst. jm. je rozvito dvěma či více souřadně spojenými přívlastky Lukáš je hodný a milý chlapec. a chlapec hodný milý

PAMATUJ O PŘÍVLASTKU NĚKOLIKANÁSOBNÉM mezi jednotlivými přívlastky se píše čárka nebo se spojují spojkami a, i, ani, nebo (před nimi se ovšem čárka nepíše) pořadí jednotlivých přívlastků se může zaměnit (význam věty zůstane vždy stejný) Lukáš je hodný a milý chlapec. Lukáš je hodný, milý chlapec. Lukáš je milý, hodný chlapec. Lukáš je milý a hodný chlapec.

Přívlastek postupně rozvíjející spojení podstatného jména a přívlastku je rozvito (blíže určeno) dalším přívlastkem mezi přívlastky nelze vložit spojku ani psát čárky každý další přívlastek rozvíjí celé seskupení, nikoli jen podstatné jméno

Nemohl jsem najít malé zelené autíčko.

Graficky znázorni závislost postupně rozvíjejících přívlastků v těchto větách: Nakresli malou červenou kostku. Znáš tu hezkou mladou sportovkyni? Všichni mí přátelé mi poslali přání k narozeninám. Pokáceli jsme ty dva mohutné stromy.

kostku Řešení červenou malou sportovkyni mladou hezkou

přátelé mí všichni stromy mohutné dva ty