Přívlastek, vedlejší věta přívlastková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PŘÍVLASTEK.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Přívlastek 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Přívlastek (Pk).
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Skladba – stavba větná Zápor.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
Rozvíjející větné členy - opakování -
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Rozvíjející větné členy - opakování -
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy přívlastku Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N13_Přívlastek TEMA: Český.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Přívlastek, vedlejší věta přívlastková Atribut

Anotace materiál tvoří 15 slidů, v nichž je zopakována a prohloubena látka předchozích ročníků z oblasti syntaxe, zvláště přívlastek a toto procvičeno; seznámení vedlejší větou přívlastkovou a jejím využitím v praxi cílová skupina: 7. ročník autor: Mgr. Tomáš Kozák očekáváný výstup: žák rozezná ve větě přívlastek, jeho jednotlivé druhy a vv-přívlastkovou, umí je zaměňovat a správně používat, je nutno požívat formu prezentace z důvodu zachování interaktivity použitá literatura: učebnice SPN pro 7. ročník, Český jazyk – Přehled učiva pro základní školu průběh: za pomoci prezentace provedeme výklad a pracujeme se žáky na cvičeních

Přívlastek - Atribut základní pojmy přívlastek shodný přívlastek neshodný přívlastek postupně rozvíjející přívlastek několikanásobný přívlastek těsný přívlastek volný vedlejší věta přívlastková

Přívlastek shodný a neshodný atribut kongruentní a nekongruentní Přívlastek = rozvíjející větný člen, který závisí na podstatném jméně a blíže určuje (zpřesňuje) jeho význam. Přívlastek shodný se s podstatným jménem shoduje v rodě, pádě i v čísle (český panovník – 1.p., českého panovníka – 2.p.) bývá vyjádřen přídavným jménem, zájmenem nebo číslovkou stojí před podstatným jménem, s výjimkou uměleckých a odborných textů – kočka domácí, kyselina sírová, z vůle pánovy přívlastek neshodný s řídícím výrazem se neshoduje, zůstává stále ve témž tvaru, i když se podstatné jméno, na němž závisí, skloňuje (panovník z Čech – 1.p. – panovníkovi z Čech – 3.p. přívlastek neshodný bývá vyjádřen podstatným jménem v pádě bez předložky i s předložkou, ale může být vyjádřen i infinitivem (chuť se napít) nebo příslovcem (cesta domů)

V textu vyhledejte přívlastky shodné a neshodné Cesta do milovaného kraje V Berouně se přesedá na rakovnický vláček do Křivoklátu. Jede se pak kolem pstruhových líhní, kde se v kolébkách slunce houpají mají pstroužci. Trať vede pod stradonickým Hradištěm, kde rolníci nalézají při obdělávání pole zlaté penízky. Řeka teď teče úplně na dně údolí. V Křivoklátě vystoupím a jdu proti proudu řeky. Už mě od ní nedělí okno vlaku. Do nosu mě tluče vůně ryb a vodní vánek nechává zapomenout na všechen žal.

V textu vyhledejte přívlastky shodné a neshodné Cesta do milovaného kraje V Berouně se přesedá na rakovnický vláček do Křivoklátu. Jede se pak kolem pstruhových líhní, kde se v kolébkách slunce houpají malí pstroužci. Trať vede pod stradonickým Hradištěm, kde rolníci nalézají při obdělávání pole zlaté penízky. Řeka teď teče úplně na dně údolí. V Křivoklátě vystoupím a jdu proti proudu řeky. Už mě od ní nedělí okno vlaku. Do nosu mě tluče vůně ryb a vodní vánek nechává zapomenout na všechen žal.

Změňte přívlastky neshodné na shodné Úbočí hor se pokryla prvním sněhem. Dopravu na silnicích dnes bude sledovat mnoho policistů. Už sis koupil nové sešity do školy? V lese jsme spatřili stopy srnek. Dobře zamkni dveře od domu. Potřebujeme koupit novou skříň na šaty. Hala na nádraží byla přeplněna cestujícími. Tady se nebudou rušit žádné linky autobusů. Doprava lodí je příliš pomalá. Na zimu mi babička uplete svetr z vlny. horská úbočí silniční dopravu školní sešity srnčí stopy domovní dveře šatní skříň nádražní hala autobusové linky lodní doprava vlněný svetr

Změňte přívlastky shodné na neshodné To je kolo našeho Mirka. Nejvíce mi chutnají buchty od babičky. Počítač je v pokoji u sestry. Uvelebil se v křesle našeho tatínka. Na třídních schůzkách musíme vybrat příspěvky od rodičů. S radami od maminky se ve světě neztratíš. V zoologické zahradě vybudovali novou klec pro lvy. Nevíš, kam jsem založil dopis od ředitele. Princezna měla plášť ušitý z kůžiček myší. Všichni se smáli nápadům našeho Davida. Mirkovo kolo babiččiny buchty sestřině pokoji tatínkově křesle rodičovské příspěvky s maminčinými radami lví klec ředitelův dopis myších kůžiček Davidovým nápadům

přívlastek postupně rozvíjející a několikanásobný podstatné jméno může být rozvito současně více přívlastky: pokud je jméno a přívlastek postupně rozvíjeno dalšími přívlastky, jedná se o přívlastek postupně rozvíjející – jeden starý námořník pokud je jméno dále rozvíjeno dalšími přívlastky, které jsou navzájem souřadné, jedná se o přívlastek několikanásobný – silný, svalnatý a opálený chlapík – v tomto případě se mezi jednotlivými částmi píše čárka

rozlište ve větách postupně rozvíjející a několikanásobné přívlastky Velké řeky bývají často i důležitými dopravními tepnami. Při Středozemním moři jsou stráně pokryty trnitými neprostupnými houštinami. V místech s dostatkem vody jsou ovocné květinářské a zelinářské zahrady. Ve Francii je vyspělé těžké i lehké strojírenství. V Belgii se vedle běžných textilních výrobků vyrábějí i gobelíny a známé belgické krajky. V Nizozemsku je průmysl potravinářský elektrotechnický chemický a textilní. Proslulé je pěstování tulipánů gladiol a hyacintů v okolí Haarlemu. V ČR je hustá železniční síť. Nejen v českých ale i v moravských horách je řada známých lyžařských středisek. Londýn je významným obchodním střediskem: je také křižovatkou železniční silniční letecké i námořní dopravy.

rozlište ve větách postupně rozvíjející a několikanásobné přívlastky Velké řeky bývají často i důležitými dopravními tepnami. Při Středozemním moři jsou stráně pokryty trnitými neprostupnými houštinami. V místech s dostatkem vody jsou ovocné, květinářské a zelinářské zahrady. Ve Francii je vyspělé těžké i lehké strojírenství. V Belgii se vedle běžných textilních výrobků vyrábějí i gobelíny a známé belgické krajky. V Nizozemsku je průmysl potravinářský, elektrotechnický, chemický a textilní. Proslulé je pěstování tulipánů, gladiol a hyacintů v okolí Haarlemu. V ČR je hustá železniční síť. Nejen v českých, ale i v moravských horách je řada známých lyžařských středisek. Londýn je významným obchodním střediskem: je také křižovatkou železniční, silniční, letecké i námořní dopravy.

Vedlejší věta přívlastková význam podstatného jména může být blíže určen i vedlejší větou tyto věty jsou uvozeny jak vztažnými zájmeny, tak příslovci nebo spojkami

Urči spojovací prostředky, které uvozují vv přívlastkové Byl to takový šramot, jako by po podlaze pobíhala myš. Pes, který štěká, nekouše. Medvěd, o němž starý lovec vyprávěl, spal v doupěti obvyklým zimním spánkem. A teď si poslechněte vyprávění o tom, jak se Honza málem stal králem. V tom okamžiku, kdy se to stalo, jsme se dívali na druhou stranu. Vyřiďte mu prosím naše přání, aby se brzy uzdravil. Rozčilila mě jeho lež, že to neudělal. Byl to souboj, jaký jsme letos na mistrovství světa ještě neviděli. Příčinu, proč k tomu neštěstí došlo, se nám nepodařilo zjistit.

Urči spojovací prostředky, které uvozují vv přívlastkové Byl to takový šramot, jako by po podlaze pobíhala myš. Pes, který štěká, nekouše. Medvěd, o němž starý lovec vyprávěl, spal v doupěti obvyklým zimním spánkem. A teď si poslechněte vyprávění o tom, jak se Honza málem stal králem. V tom okamžiku, kdy se to stalo, jsme se dívali na druhou stranu. Vyřiďte mu prosím naše přání, aby se brzy uzdravil. Rozčilila mě jeho lež, že to neudělal. Byl to souboj, jaký jsme letos na mistrovství světa ještě neviděli. Příčinu, proč k tomu neštěstí došlo, se nám nepodařilo zjistit.

V každé větě rozvijte libovolné podstatné jméno vv přívlastkovou Procházeli jsme se pod korunami stromů. Polštáře mechu přímo sváděly k tomu, aby do nich člověk zapadl. Slíbil jsem svému kamarádovi, že mu pomůžu s úkolem. Michal a Martin vykročili a pomalu postupovali proti proudu potoka. Právě do těchto míst měl přítel namířeno a já jsem dobře věděl, že nic nezviklá jeho rozhodnutí. Byl jsem první, kdo usedl do loďky. Slunce ozářilo stráně. Táborák znamenal v noci ostrůvek světla. Toto nečekané setkání vzbudilo jeho vzpomínky. Zítra musíme na zahradě zrýt záhony. Na skalnatém břehu stála jediná chata. Rodina divokých kachen rozvážně brázdila hladinu zátoky. Přijel na motocyklu a bláto měl až za ušima.