Šikana v kontextu restorativní justice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Systém včasné intervence ve Svitavách
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Mediace Radka Janebová.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Odklony v trestním řízení, přípravné řízení a mediace
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Sociální patologie SCPT SCPA
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Trestní právo hmotné II.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb
Praxe ve Věznici Karviná
Obecně Lucia Madleňáková
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Resocializace –integrace –prevence –pomoc
Prezentace na tiskovou konferenci Srovnání vývoje a nápadu TČ, početních stavů policistů a vývoj nehodovosti na ÚO Břeclav v porovnání let 2010 a 2011.
ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“ ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“  Projekty v ČR  Poradna pro oběti.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
Mediace a probace v praxi Mgr. Petra Straková 1.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Mediace a probace v praxi
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Zaměstnání členů rodiny
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Terénní programy.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Terapeutické komunity
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Trestný čin znásilnění ve světle Istanbulské úmluvy
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
Michaela Borovanská, Jana Malíková
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Specifické metody SP LS 16
Transkript prezentace:

Šikana v kontextu restorativní justice Mgr. Denisa Gilányi – vedoucí střediska PMS v Hradci Králové 6.11.2013

PMS ČR Kdo jsme: PMS spadá pod Ministerstvo spravedlnosti, vznik 2001;střediska PMS v místech působnosti okresních soudů Práce s obviněnými, odsouzenými, oběťmi trestných činů Pachatelé i oběti: Dospělí, mladiství (15-18 let), nezletilí (0-15 let) Šikana – pouze ojediněle

Pojem restorativní justice, principy Restorativní (obnovující) X retributivní (trestající) Restorativní justice chápe trestný čin jako sociální událost, která výrazně zasahuje do života oběti TČ, její rodiny a blízkého okolí a která nemůže být vyřešena pouze uložením trestu. Cílem je narovnat a obnovit narušené mezilidské vztahy, pocit bezpečí a integrity oběti TČ, vést pachatele k odpovědnosti a závazkům, odčinit způsobené škody.

Restorativní justice Principy Respekt Pro restorativní justici je respekt jednou z klíčových hodnot. Je projevován nejen vůči oběti a dalším osobám, které byly postiženy spáchaným činem, ale i k pachateli. Odpovědnost Pachatel trestného činu je zodpovědný za způsobenou újmu a restorativní proces posiluje jeho motivaci k obnově narušených vztahů.

Restorativní justice Principy Dialog Programy a techniky restorativní justice jsou založeny na různých formách dialogu mezi stranami konfliktu, mezi obětí, pachatelem a dalšími lidmi, kterých se událost trestného činu týká. Participace Restorativní justice usiluje o aktivní zapojení všech účastníků trestného činu, jejich blízkých a zástupců. Řešení celé události je v rukou těch, kterých se týká, nikoliv rozhodnutím jiné formální autority.

Restorativní justice Principy Vyváženost Restorativní justice hledá znovunalezení rovnováhy v komunitě. Vyvažuje zájmy všech zúčastněných a hledá takové řešení, které bude přijatelné pro všechny strany. Dobrovolnost Participace účastníků události trestného činu je v Restorativní justici vždy založena na dobrovolnosti. Žádný účastník, pachatele nevyjímaje, by neměl být k účasti donucen.

Restorativní justice Principy Pospolitost Restorativní justice vždy usiluje o zapojení členů komunity, kde oběť a pachatel žijí. Nevnímá událost trestného činu jako oddělený a izolovaný akt, který by byl pouze soukromou záležitostí jeho aktérů. Individualita Jedinečnost každého člověka je v Restorativní justici vždy vyvažována ve vztahu k pospolitosti. Oba principy musí platit současně. Restorativní proces podporuje ve vzájemné pospolitosti rozdílnost a individualitu každého z nás (Zehr, 2001). 7

Kazuistika Mladistvý obviněný David,15 let; 9. třída ZŠ úplná rodina, mladší bratr; rodina finančně zajištěná Inteligentní, učení zanedbává; drobné kázeňské přestupky (vyrušování) Ve 13ti letech řešen na OSPOD pro drobnou krádež sladkostí v obchodě V průběhu posledního ročníku si začal „všímat“ spolužáka Petra –uzavřený, soc.slabší rodina, stranil se kolektivu Zprvu vtípky před celou třídou na Petrovu adresu, poznámky na jeho oblečení….. 8

Kazuistika Mladistvý obviněný Při hodině informatiky vytvořil David webovou stránku, na které byly koláže Petra při sexuálním styku se straším mužem, odkaz rozeslal spolužákům Petr se pokusil o sebevraždu Věc předána PČR – David obviněn ze spáchání provinění pomluvy PČR zaslala usnesení o zahájení trestního stíhání mladistvého středisku PMS 9

Mladistvý obviněný -vyřešení Kazuistika Mladistvý obviněný -vyřešení David měl zájem o spolupráci –litoval svého jednání, chtěl se Petrovi osobně omluvit Petrova rodina –neměla zájem o setkání s Davidem, Petr v nemocnici; obtížná rodinná situace David napsal omluvný dopis – zaslán prostř. PMS Petrovi David dobrovolně vykonal společensky prospěšnou činnost v rozsahu 30 hodin pro ČČK Trestní stíhání Davida podmíněně zastaveno ze zkušební dobou 12 měsíců 10

Kontakt: Mgr. Denisa Gilányi – vedoucí střediska PMS HK Děkuji za pozornost Kontakt: Mgr. Denisa Gilányi – vedoucí střediska PMS HK Tel: 737 231 289 dgilanyi@pms.justice.cz 11