Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Advertisements

Látky jsou složeny z částic
Tepelná výměna prouděním
Molekulová fyzika a termodynamika
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Teplo jako fyzikální veličina
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
01. Energie tělesa jako celku Těleso jako celek má svoji: - polohovou energii (lyžař stojící na kopci) - pohybovou energii (jedoucí lyžař) Energie tělesa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.36 Téma: Výkon Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Tepelné jevy.
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Vnitřní energie tělesa
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Částicová stavba látek
Částicové složení látek
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Látky jsou složeny z částic
Mechanická práce Ludmila Ciglerová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zahřívání těles při tření TÉMATICKÝ CELEK:
Molekulová fyzika a termika
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Vnitřní energie tělesa
Výpisky z fyziky − 6. ročník
TEPLO.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
zpracovaný v rámci projektu
Částicové složení látek
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Atomy a molekuly.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.35 Téma: Vnitřní energie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: vnitřní energie, částicová stavba látek, tepelná výměna   Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma Vnitřní energie a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu. Lze využít při výkladu vnitřní energie.

VY_52_INOVACE_PV14.35 Vnitřní energie

Částicová stavba látek Vnitřní energie souvisí s částicovou stavbou látek. Připomeňte si uspořádání částic v pevných, kapalných a plynných látkách a připomeňte si i vlastnosti těchto látek, které právě vyplývají z částicové stavby látek.

Částicová stavba látek Všechny látky jsou složeny z částic nepatrných rozměrů, které se neustále neuspořádaně pohybují. O tomto pohybu částic nepřímo svědčí Brownův pohyb a difuze – viz pokus s hypermanganem Molekuly a atomy se neustále pohybují......... mají pohybovou (kinetickou) energii Ek Molekuly na sebe působí silou........ mají polohovou (potenciální) energii Ep

Vnitřní energie jako fyzikální veličina Souhrn energií pohybových, polohových a energií částic molekul tělesa nazýváme vnitřní energie Zvyšování vnitřní energie se projeví na zvýšení rychlosti molekul, tedy větší kinetické energii a tím i vyšší teplotě tělesa. To platí i naopak. Pro vnitřní energii jako fyzikální veličinu užíváme značku U.

Jednotky vnitřní energie Joule čti džaul Protože joule je malá jednotka, používá se častěji její násobek kilojoule, 1kJ = 1000J Vztahy mezi jednotkami vnitřní energie: 1 kJ = 1000 000mJ 1kJ = 0,001 MJ 1 MJ = 1000 000 J 1J = 1000 mJ

Zvýšení vnitřní energie: A) Prací - při práci dochází ke zvyšování vnitřní energie a tedy i teploty tělesa Např. mnutí rukou, pilování, huštění, běh, řezání, zatloukání hřebíku, atd. Pozn. často pak musíme tělesa chladit – ochlazování vrtáků, vypláchnutí úst u zubaře při vrtání zubu… B) Tepelnou výměnou - teplejší těleso předá část své energie studenějšímu. Tato část energie se nazývá teplo.

Zápis: Vnitřní energie souvisí s částicovou stavbou látek. Souhrn energií pohybových, polohových a energií částic molekul tělesa nazýváme vnitřní energie Zvyšování vnitřní energie se projeví na zvýšení rychlosti molekul, tedy větší kinetické energii a tím i vyšší teplotě tělesa. To platí i naopak. Pro vnitřní energii jako fyzikální veličinu užíváme značku U, jednotku joule Vnitřní energii můžeme zvýšit: A) Prací - např. mnutí rukou, pilování… B) Tepelnou výměnou - teplejší těleso předá část své energie studenějšímu. Tato část energie se nazývá teplo.

Zdroje informací: Kliparty –galerie Microsoft Office použitý obrázek: http://www.zschemie.euweb.cz/latky/latky14.html KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. FYZIKA pro 8. ročník základní školy. Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN 80-7196-149-3

Výukový materiál vypracovala: Mgr. Karolina Hadrbolcová datum vypracování: květen 2011 ročník: 8. třída ZŠ Člověk a příroda – FYZIKA – Práce, energie, teplo – Vnitřní energie Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma Vnitřní energie a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu.