Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.36 Téma: Výkon Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.36 Téma: Výkon Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.36 Téma: Výkon Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: výkon, práce, watt Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma VÝKON a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu. Lze využít při výkladu výkonu.

2 Výkon VY_52_INOVACE_PV14.36

3 Výkon ve fyzikálním smyslu Dělník naloží lopatou písek na nákladní auto asi za 2h. Bagr vykoná tutéž práci za 8x kratší dobu – asi za 15 minut. Za stejnou dobu tedy vykoná více práce – má větší výkon než člověk. O výkonu tedy rozhoduje nejen, kolik se vykoná práce, ale i doba, za kterou se práce vykoná – neboli jak rychle se práce vykoná. Dělník naloží lopatou písek na nákladní auto asi za 2h. Bagr vykoná tutéž práci za 8x kratší dobu – asi za 15 minut. Za stejnou dobu tedy vykoná více práce – má větší výkon než člověk. O výkonu tedy rozhoduje nejen, kolik se vykoná práce, ale i doba, za kterou se práce vykoná – neboli jak rychle se práce vykoná.

4 Fyzikální veličina výkon Výkon určíme pomocí práce vykonané za jednotku času: P = W / t Výkon určíme pomocí práce vykonané za jednotku času: P = W / t kde P – značka výkonu (z angl. performance = výkon), W – práce, t - čas Je-li práce vyjádřena v joulech a čas t v sekundách, je jednotkou výkonu watt – jeho značka je W. Je-li práce vyjádřena v joulech a čas t v sekundách, je jednotkou výkonu watt – jeho značka je W. Vztah P = W/t se dá dále upravit takto: Vztah P = W/t se dá dále upravit takto: P = W/t = F. s / t = F. v P = W/t = F. s / t = F. v Při rovnoměrném pohybu tělesa rychlostí v, lze tedy výkon stálé síly F určit ze vztahu P = F. v

5 Jednotky výkonu Watt čti vot Watt čti vot Při výkonu 1 watt se vykoná práce 1 joulu za 1 sekundu: 1W = 1J / 1s Při výkonu 1 watt se vykoná práce 1 joulu za 1 sekundu: 1W = 1J / 1s Vztahy mezi jednotkami výkonu: 1 kW = 1000 000mW 1kW = 0,001 MW 1 MW = 1000 000 W 1W = 1000 mW

6 Příklad: Auto jede po vodorovné přímé silnici rychlostí 72 km/h. Jaký je při tomto pohybu výkon tahové síly motoru, když proti pohybu automobilu působí třecí síla 1200N?

7 Řešení: F t = 1200N v = 72km/h = 20m/s P = ? J P = W/t = F. s/t = F. v = (1200. 20) W = 24000W = 24kW Výkon tahové síly motoru při rovnoměrném pohybu auta je 24kW.

8 Zápis: Výkon Výkon P vypočítáme, když práci W dělíme dobou t, za kterou byla tato práce vykonána: P = W/ t P = W/ t Jednotka výkonu je watt. Při rovnoměrném pohybu tělesa rychlostí v, lze tedy výkon stálé síly F určit ze vztahu P = F. v

9 Poznámka: Výkon je fyzikální veličina, která ukazuje, jak rychle byla práce vykonána. V hovorové řeči se někdy výkonem rozumí, jak velká byla práce bez ohledu na čas. Slovo výkon má i jiné významy – sportovní výkon, herecký výkon … Výkon je fyzikální veličina, která ukazuje, jak rychle byla práce vykonána. V hovorové řeči se někdy výkonem rozumí, jak velká byla práce bez ohledu na čas. Slovo výkon má i jiné významy – sportovní výkon, herecký výkon … Dejte si pozor na rozlišení značky jednotky výkonu a značky pro práci, protože se značí stejným písmenem W. Dejte si pozor na rozlišení značky jednotky výkonu a značky pro práci, protože se značí stejným písmenem W.

10 Zdroje informací: Kliparty –galerie Microsoft Office KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. FYZIKA pro 8. ročník základní školy. Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN 80- 7196-1 49 -3

11 Výukový materiál vypracovala: Mgr. Karolina Hadrbolcová datum vypracování: květen 2011 ročník: 8. třída ZŠ Člověk a příroda – FYZIKA – Práce, energie, teplo - Výkon Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma VÝKON a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.36 Téma: Výkon Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google