Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Člověk a příroda"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu: F6 - 7 Datum ověření ve výuce: Ročník: šestý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tématický okruh: Stavba látek Téma: Difúze, Brownův pohyb – výklad, samostatná práce

2 ANOTACE Digitální výukový materiál DIFÚZE, BROWNŮV POHYB je kombinací výkladové hodiny a procvičování. Výklad je doplněn internetovými obrázky. Interaktivní cvičení v závěru opakuje probrané učivo. Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook. Metodické pokyny jsou u cvičení pro samostatnou práci.

3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
DIFÚZE BROWNŮV POHYB Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

4 Všechny látky jsou složeny z nepatrných částic.
Částice se neustále neuspořádaně pohybují. O tomto pohybu částic nepřímo svědčí: DIFÚZE BROWNŮV POHYB

5 DIFÚZE PEVNÉ LÁTKY KAPALINY PLYNY
Samovolné pronikání částic jedné látky mezi částice druhé látky PEVNÉ LÁTKY částečky zlata pronikají do olova a naopak KAPALINY sirup a voda PLYNY parfém a vzduch K URYCHLENÍ DIFÚZE DOJDE ZAHŘÍVÁNÍM!!!

6 BROWNŮV POHYB 1773 - 1858 Robert Brown
Neustálý neuspořádaný pohyb částic. Robert Brown Pozoroval pohyb pylových zrn ve vodě Domníval se, že jde o projevy života 1905 dovysvětlil A. Einstein

7 SAMOSTATNÁ PRÁCE Brownův pohyb

8 Šotek si zařádil a přeházel pořadí slov ve větách o Brownově pohybu, naštěstí nechal správně velká písmena a interpunkční znaménka za slovy. Seřaď slova správně.

9 Tento neuměl projevy a sleduje pohyb domníval že vysvětlit se, života.
V Robert pohyb roce pozoroval skotský zrn ve Brown botanik pylových vodě. V roce 1827 skotský botanik Robert Brown pozoroval pohyb pylových zrn ve vodě. Tento neuměl projevy a sleduje pohyb domníval že vysvětlit se, života. Tento pohyb neuměl vysvětlit a domníval se, že sleduje projevy života.

10 Teprve objasnil pohybem Einstein jev molekul.
Teprve Einstein objasnil jev pohybem molekul. Molekuly neustále vody se a narážejí pylového do pohybují zrna. Molekuly vody se neustále pohybují a narážejí do pylového zrna.

11 Tím zrno se vodě ve pylové pohybuje.
Tím se pylové zrno ve vodě pohybuje. Na molekuly tělesa ze větší narážejí všech vody stran. Na větší tělesa narážejí molekuly vody ze všech stran.

12 Taková pohybovat nemohou Brownovým tělesa se pohybem.
Taková tělesa se nemohou pohybovat Brownovým pohybem.

13 Zdroje Rauner, K. a kol., Fyzika 6, Fraus, 2004
Rauner, K. a kol., Fyzika 6, PS, Fraus, 2004


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Člověk a příroda"

Podobné prezentace


Reklamy Google