Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1395 Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_396 Autor DUM: Irena Heimová Datum (období), kdy byl materiál vytvořen: únor 2012 Ročník, pro který je materiál vytvořen: 8. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, fyzika, vnitřní energie, teplo Anotace-metodický list: Žáci pochopí pojem teplo jako energiii, která se předává při tepelné výměně, určí, na čem toto teplo závisí. Prezentace vytvořená v progrmu PowerPoint, připravená pro dataprojektor Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.

2 Teplo

3 Vnitřní energie Všechny látky se skládají z částic, které vykonávají neustálý neuspořádaný pohyb. (Tzv. Brownův pohyb) Částice uvnitř všech těles mají pohybovou a polohovou energii. Pohybová (kinetická) energie závisí především na rychlosti neuspořádaného pohybu částic. Polohová energie závisí na vzájemném silovém působení mezi jednotlivými částicemi. Tyto dvě formy energie částic tvoří vnitřní energii částic.

4 Změna vnitřní energie Vnitřní energii tělesa můžeme změnit: konáním práce (např. třením tělesa o těleso) přeměnou jiného druhu energie (např. průchod el. proudu vodičem) tepelnou výměnou (např. dotyk s jiným teplejším tělesem) Změna vnitřní energie tělesa se projeví zvýšením jeho teploty a naopak.

5 Teplo Energii předanou při tepelné výměně nazýváme teplo (změna vnitřní energie). Značka: Q Jednotka: J – joule [džaul]

6 Teplo přijaté a odevzdané Teplo přijaté: energie, kterou přijme chladnější těleso od teplejšího Teplo odevzdané: energie, kterou odevzdá teplejší těleso chladnějšímu

7 Na čem závisí, kolik tepla odevzdá nebo přijme těleso při tepelné výměně? Chceme-li ohřát studenou vodu v hrnci tak, aby byla vlažná, stačí, když ji zahříváme kratší dobu, než když chceme, aby měla větší teplotu Stačí tedy dodat méně tepla

8 Chceme-li ohřát trochu studené vody na určitou teplotu (např.100°C), stačí ji ohřívat kratší dobu, než chceme-li ohřát plný hrnec studené vody na tutéž teplotu (např.100°C). Stačí tedy dodat méně tepla

9 Teplo přijaté nebo odevzdané tělesem Závisí na: Hmotnosti tělesa - m Rozdílu konečné a počáteční teploty – Δt (t-t 0 ) Na druhu látky, z které je těleso zhotoveno – c (měrná tepelná kapacita)

10 Q = cm(t-t 0 )

11 Jaké teplo přijme voda o hmotnosti 3 kg, když se zahřeje o 5°C? m= 3kg t-t 0 = 5°C Q= ?kJ Teplota vody o hmotnosti 1 kg se zvýší o 1°C, přijme-li voda teplo asi 4,2 kJ. Q = mc(t-t 0 ) Q = 3. 4,2. 5 Q = 63 kJ

12 Zdroj KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK. Fyzika pro 8. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1999, 223 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN 80-719-6149-3.


Stáhnout ppt "Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google