Zdroje zvuku Iva Garčicová, 2011 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

Zvukové jevy-akustika
MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
záznam a reprodukce zvuku
12. Mechanické vlnění a zvuk
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ46 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Barva zvuku Veronika Kučerová.
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Elektronická zařízení
Tón, jeho výška a barva.
Zvuk Zdroje zvuku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chvění struny Veronika Kučerová.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Akustika.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Rubensova trubice.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Zdroje zvuku Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Thomas Alva Edison.
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
Zvuk a hudba.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
Tón. Výška tónu (Učebnice strana 170 – 171) Zvukům vyvolaným pravidelnými kmity říkáme tóny. Vytvářejí je například hudební nástroje. Při hře na kytaru.
Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Mechanické kmitání, vlnění
Zvuk a hudba.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Co slyšíš?
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zvuky a Fourierova transformace
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Mechanické kmitání, vlnění
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Transkript prezentace:

Zdroje zvuku Iva Garčicová, 2011 1

Vyber, co mají společného: pes učitel fyziky rocková skupina Všichni mají rádi maso. Všichni se snaží zaujmout vaši pozornost pomocí zvuku.

Co je zvuk? Nejjednodušší odpovědí je: Zvuk je to, co slyšíme. Pokud nějaké těleso kmitá, rozkmitává okolní vzduch. Díky vibracím molekul vzduchu se nepatrně mění jeho tlak, který pociťujeme na svých ušních bubíncích.

Definice zvuku Zvuk je mechanické vlnění s frekvencí v rozsahu 16 Hz až 16 000 Hz (někdy se uvádí rozsah 20 Hz až 20 000 Hz). Tyto meze nejsou pevně dané, ale jedná se o průměrné hodnoty vnímané lidskou populací. S rostoucím věkem se horní hranice snižuje. Pokud je frekvence vlnění menší než 16 Hz, jedná se o infrazvuk (ten slyší například sloni). Při větší frekvenci než 20 kHz se jedná o ultrazvuk (ten mohou slyšet například psi nebo netopýři).

Zdroje zvuku Zdrojem zvuku jsou chvějící se pružná tělesa. Vyzkoušejte: Pravítko položte přes hranu stolu. Rozkmitejte přečnívající část pravítka. Poslouchejte zvuk, který vibrující pravítko vydává. Postupně přečnívající část zkracujte. Porovnejte chvění plastového a dřevěného pravítka. Závěry: Kratší pravítko vibruje rychleji než delší a zvuk má vyšší frekvenci. Dřevěné pravítko je tužší a kmitá rychleji.

Akustika Akustika je část fyziky, která se zabývá studiem: vzniku a šíření zvuku, jeho vlastnostmi, působení zvuku na člověka, využití zvuku v praxi.

Ladička Ladička je zdroj zvuku s přesně definovanou frekvencí (440 Hz - tón komorní a).

Kmitání ladičky Ladička je tvořena dvěma kovovými rameny ve tvaru písmene U. Ladičku rozezníme jemným klepnutím pružného kladívka. Její ramena příčně kmitají, rozkmitávají i okolní vzduch a tak vzniká zvuk.

Kmitání ladičky Časový průběh kmitání ladičky můžeme zaznamenat do sazí. Konec ramen ladičky koná po rozeznění harmonické kmity. Ve vrstvičce sazí je zaznamenána (přibližně) sinusovka. Dnes můžeme samozřejmě zvuk ladičky zaznamenat mikrofonem a zobrazit třeba na obrazovce osciloskopu. rozšiřující učivo

Hudební nástroje strunné (kytara, housle) Při chvění na struně vzniká příčné stojaté vlnění. Oba konce struny jsou stále v klidu a vytvářejí tedy uzly. Ostatní body kmitají s různou amplitudou výchylky.

Hudební nástroje dechové (píšťala, trubka, klarinet,…) U dechových nástrojů vzniká podélné stojaté vlnění vzduchového sloupce.

Elektronické zdroje zvuku reproduktory elektronické hudební nástroje tónový generátor, který může jednoduše a v širokých mezích měnit kmitočet případně i časový průběh signálu.

Periodické zvuky Periodické zvuky nazýváme hudební zvuky nebo tóny. Tóny dělíme na: jednoduché (harmonické) – časový průběh je sinusovka Zdrojem harmonického zvuku je ladička nebo tónový generátor.

Periodické zvuky složené – mají časový průběh složitější. Zdrojem složeného periodického zvuku jsou hudební nástroje a lidské hlasivky při vyslovování samohlásek.

Neperiodické zvuky vnímáme jako hluk nemají dobře definovanou periodu; s časem se výrazně nebo chaoticky mění. Patří k nim různé šumy, praskot, údery apod. i zvuky bicích nástrojů. Neperiodický průběh mají také souhlásky.

KONEC

Nejstarší záznam hlasu ROZŠIŘUJÍCÍ UČIVO Nejstarší záznam hlasu Pořídil jehlou do vrstvy sazí na papíře pařížský vynálezce Édouard-Léon Scott de Martinville, a to v roce 1860 – tedy 17 let před Edisonovým vynálezem fonografu! Tento záznam se podařilo na jaře 2008 americkým vědcům zrekonstruovat díky optickému naskenování a počítačovému zpracování. (K dispozici je například na Wikipedii.)

Fonograf ROZŠIŘUJÍCÍ UČIVO  je první přístroj na nahrávání a reprodukci hlasu. Jeho vynálezcem byl roku 1877 Thomas Alva Edison, který si jej 19. února 1878 nechal patentovat. Záznam na fonografu byl uchováván na válečku. Váleček byl zhotoven z kovu a byla do něj vysoustružena spirálová drážka, která vedla jehlu. Edison přes tento váleček u svého původního přístroje nalepil staniol (u pozdějších fonografů se namísto staniolu používala vrstva vosku). Záznam se prováděl přes kovový trychtýř, který zesiloval zvuk, a dno měl přelepené membránou (původně z rybího plynového měchýře). Na konci membrány byla přilepená jehla. Při záznamu se akustické kmity membrány přenášely na jehlu a ta protlačovala staniol. Při snímání se naopak kmity jehly přenášely na membránu a ta kmitáním vytvářela zvuk.

ROZŠIŘUJÍCÍ UČIVO Sirény Sirény jsou mechanická zařízení vydávající stálý nebo kolísavý tón. Savartova Seebeckova

ROZŠIŘUJÍCÍ UČIVO Savartova siréna Zuby rotujícího ozubeného kotouče rozechvějí pružný pásek. Frekvence zvuku sirény závisí na počtu zubů a frekvenci otáčení. Při větším počtu ozubených kotoučů na společné ose znějí tóny po přiblížení pásku k různým kotoučům různých frekvencí.

ROZŠIŘUJÍCÍ UČIVO Seebeckova siréna Má rotující kotouč s pravidelně rozmístěnými otvory. Tryskou na kotouč v místě otvorů foukáme vzduch. Je-li na kotouči více řad otvorů (s různým počtem n), může znít siréna při stejných otáčkách různými tóny podle toho, na kterou řadu proud vzduchu míří.

Maso mají sice všichni rádi, ale to není správná odpověď

Kdyby pes nekňučel, snadno bychom zapomněli, že potřebuje na procházku. Bez zvuku, bychom nemuseli poslouchat nudný výklad učitele. Rocková skupina by neměla fanoušky. správná odpověď

Zdroje textu a obrázků LEPIL, O. Fyzika pro gymnázia, Mechanické kmitání a vlnění. 3. přepracované vydání Praha: Prometheus 2002. ISBN 80-7196-216-3. http://physicswithothon.wikispaces.com/Week+Two+-+2nd+block http://www.education.com/science-fair/article/sound-longitudinal-waves/ http://bookbuilder.cast.org/view_print.php?book=44338 http://kdf.mff.cuni.cz/vyuka/psp1/lib/exe/fetch.php?w=&h=&cache=cache&media=ii_2_1.jpg http://www.shelbycollinge.com/mindmagic.html http://www.note4piano.com/EN/catalog.php?action=showitem&numart=WITTN0106&ve=scores http://www.asc-csa.gc.ca/eng/educators/resources/neemo/sound/speech.asp http://lac.karlov.mff.cuni.cz/KmitMain/Kmitani/ises/ladicka.htm http://www.phys.unsw.edu.au/jw/woodwind.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Old_violin.jpg http://www.mujpioneer.cz/cz/nav/produkty/audio-video/reproduktory/regalove-reproduktory/cs-3070 http://www.buzzle.com/articles/electric-guitar-packages.html http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Schwingende_Saiten.svg http://labspace.open.ac.uk/mod/resource/view.php?id=437048 http://www.soulpurposeinstitute.com/blogs/posts?page=1 http://miichal.bloguje.cz/tema-1-java-projekty.php http://violinnotes.info/violin/violinsizes/ http://jlswbs.wordpress.com/category/hudba-a-zvuk/