Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté."— Transkript prezentace:

1

2 Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté ladičku upevníte do dřevěné rezonanční skříňky. Chvění ladičky se přenáší do chvění skříňky i vzduchu uvnitř tak, že přebírají frekvenci ladičky Tomuto jevu se říká rezonance (přenos chvění o stejné frekvenci). Tím se zvětší výkon zdroje zvuku. Rozechvěje se skříňka i sloupec vzduchu uvnitř, vzniká nucené chvění. Chvějící se těleso nevydává zvuk, který by odpovídal jen jedinému kmitočtu. Chvějící se struny, tyče atd. vydávají základní tón jako tón nejnižšího kmitočtu, který slyšíme nejsilněji Spolu s ním vydává i další tóny, jejichž kmitočty jsou celé násobky kmitočtu základního tónu – tyto vyšší tóny nazýváme tóny harmonické, slyšíme je značně slaběji než tóny základní. Tyto vyšší tóny dodávají základnímu tónu „barvu“. Proto rozeznáme zvuk houslí od struny klavíru, i když mají stejný základní tón.

3 Strunné nástroje vytvářejí tóny s frekvencemi od 30 Hz do 4 kHz. Samostatná struna se svým povrchem stýká s malým počtem částic vzduchu a její tón zní slabě. Když se kmity struny přenesou na ozvučnou skříňku, tón se zesílí. Chvění ladičky může vyvolat i nucené chvění ve sloupci vzduchu v trubici. Měníme-li délku sloupce vzduchu, pro jistou délku vzduchového sloupce se tón ladičky zesílí. V tomto případě je vzduchový sloupec v rezonanci s tónem ladičky. Varhanní píšťaly mají pro různé tóny různé délky. Pro nejhlubší tóny kolem 20 Hz jsou píšťaly dlouhé i několik metrů. Přenos chvění o stejné frekvenci nazýváme rezonance (nucené kmitání). Rezonancí dochází k zesílení zvuku např. ladičky nuceným kmitáním jiného tělesa např. desky stolu.


Stáhnout ppt "Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté."

Podobné prezentace


Reklamy Google