Psychohygiena seniora

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Programy pro rozvoj kognitivních funkcí
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Presenium - do 70 let. Senium - nad 70 let.
Obratnostní schopnosti
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Podpůrný metodický seminář I.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Emoce (city).
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
OSOBNOST.
Komunikace s dětským pacientem
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Kognitivní rehabilitace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Obecná a vývojová psychologie
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Regulace úzkosti ve sportu
(komentovaný přehled)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
(emoční nebo emocionální kvocient)
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
(Presenium) Jiří Vítovec
Teorie vzdělávání dospělých
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Psychická regulace Personal Systems Interaction (PSI) teorie J. Kuhla.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Jonatán Müller, Matěj Hužvár, Tomáš Urban
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mgr.Michal Vičar Emoce.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Inteligence,tvořivost, paměť
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Teorie vzdělávání dospělých
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Úvod do psychologie
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Témata kognitivní psychologie
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Interkulturní adaptace
Transkript prezentace:

Psychohygiena seniora I.Psychické projevy stárnutí II.Náměty pro duševní optimismus III.Sebevýchova

Psychické projevy stárnutí Nerovnoměrnost v úbytku jednotlivých duševních schopností je fyziologická Dílčí neschopnost zapamatovat si nové poznatky neznamená!!!!! např.všeobecné zhoršení paměti nebo dokonce zhoršení inteligence

Charakteristické prvky 1.Zpomalení psychické činnosti Snížení rychlosti reakce Kognitivní pokles – při řešení časově limitovaných úkolů Duševnímu zdraví seniorů nevyhovují činnosti pod časovým tlakem a rychlá rozhodování !!!!!

Charakteristické prvky 2.Emoční problémy,emoční labilita Zhoršené smyslové vnímání –sluch, zrak, čich….. Výsledek- úzkost, výbušnost, podezíravost, podrážděnost, deprese,

Změny v oblasti učení a paměti Epizodická paměť - výraznější zhoršení Semantická paměť- osvojené znalosti, celoživotní zkušenosti základ k dalšímu učení – zůstává déle Pozitiva U3V-hodnotný duševní program a sociální kontakty

Pozitiva stárnutí Obecné zklidnění a zmoudření Zvýšení trpělivosti a přesnosti Stálost v názorech Stálost ve vztahu ke svému okolí Rozvaha při jednání ,vystupování a v osobním projevu Odpovědnější přístup k zadaným úkolům Schopnost odlišit podstatné Větší empatie ve vztahu k ostatním

II.Náměty pro duševní optimismus Harmonizace denních činností Ranní optimistické naladění-např. „Pozdrav slunci“,zpěv, ranní sprcha, očista nosu a úst slanou vodou… Zamyšlení a zklidnění-zhodnotit uplynulý den, stanovit konkrétní obrysy nového!!! Stanovit si přehled jednotlivých denních povinností s dostatečnou časovou rezervou Stanovit si „radostné dílčí cíle“ Udělat nástin i případných stresujících situací Zkrátit „pasivní čas“!!!! Zamyslet e nad sebou- přednosti i nedostatky/proč opakovaně řeším určitý stresující problém, proč se neumím koncentrovat../ Na nedostatcích pomalu a trpělivě pracovat!!!

Sebevýchova Prostřednictvím sebekontroly myšlení –koncentrovat svou pozornost 5-7 minut na jednu myšlenku Prostřednictvím pozitivního myšlení- myslet na kladné a žádané životní hodnoty Jednat z vlastní vůle -předpoklad vnitřní svobody,odpovědnosti a cílevědomosti /přinutit se i k činnosti, která nás netěší/ Vyrovnávat citové výkyvy mezi krajnostmi euforie a smutku /nepotlačovat ale regulovat/ Zvládnout afekt zlosti–proměnit v pozitivní postoj /umění přiznat si i vlastní podíl/,prohloubené dýchání ….. Vrcholem sebevýchovy je naslouchat pozorně druhým a bez předpojatosti na ně reagovat!!!!!!