Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Oddělení mládeže a sportu
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Ing. Stanislava Správková
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Středisko integrace menšin Opava Husova
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ing. Stanislava Správková
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji Mgr. Andrea Adamovská, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK Krajská koordinátorka prevence SPJ, tel.:595 622 519

Prevence rizikového chování a Krajský úřad – Moravskoslezského kraje zabezpečuje především - krajský školský koordinátor prevence SPJ, při odboru školství, mládeže a sportu, dále: krajský protidrogový koordinátor, manažer prevence kriminality, koordinátor pro národnostní menšiny při odboru sociálních věcí Hlavní proudy aktivit: Příprava návrhu rozpočtu Vydávání a naplňování strategických dokumentů Vyhlašování dotačních řízení Monitoring výskytu SPJ ve školách i v populaci od roku 2001 – argumentace pro vedení kraje Velmi úzká spolupráce se všemi subjekty ve vertikální rovině, hlavně s okresními metodiky prevence Příprava webových stránek pro školy a veřejnost Činnost v tématických pracovních skupinách a komisích Úzká spolupráce s řediteli škol Zapojování se do evropských projektů A mnohé další

Rozpočet 2009/2010 částka 2009 požadavek 2010 dotace z rozpočtu MSK dotace MŠMT Program I. 1 984 000 Kč transformace – 0 Kč Konference SPJ 80 000 Kč Podpora školních psychologů cca. 8,5 mil. Kč

Konkrétní výstupy: Strategické dokumenty Vyhodnocení Strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji na období 2005-2008 včetně akčních plánů      Příprava nové strategie prevence rizikových projevů chování na období 2009-2012 Dlouhodobý záměr vzdělávání v Moravskoslezském kraji Program rozvoje Moravskoslezského kraje – oblast školství

Strategie prevence rizikových projevů chování na období 2009-2012 v přípravné fázi podstatná SWOT analýza Silné stránky prevence v MSK existence strategií (strategie protidrogové politiky kraje, strategie prevence SPJ, strategie prevence kriminality) existence funkčních míst pracovníků krajského úřadu zajišťující oblast prevence rizikových projevů chování (krajský koordinátor prevence sociálně patologických jevů, krajský protidrogový koordinátor, manažer prevence kriminality, koordinátor pro národnostní menšiny) existence poradenských pracovišť ve školách – v roce 2008 je 71 fungujících pracovišť, kde je zajištěna služba školního psychologa či speciálního pedagoga – hrazeno z přímých nákladů a rozpočtu kraje odbornost pracovníků poskytujících služby primární prevence finanční podpora specifické primární prevence na úrovni KÚ MSK a některých obcí pravidelný a aktuální monitoring výskytu sociálně patologických jevů a jeho řešení existence sítě středisek volného času a NNO v oblasti specifické i nespecifické prevence fungující preventivní tým tvořený krajským koordinátorem a okresními metodiky relativně vysoká nabídka vzdělávacích aktivit v oblasti prevence

2) Slabé stránky prevence v MSK nesystémová koordinace vertikální úrovně spolupráce a komunikace (nedostatečná koordinace státních a nestátních subjektů, které poskytují služby v primární prevenci) absence lokálních strategií prevence rizikových projevů chování slabé sociální kompetence pedagogických pracovníků v oblasti PRPCH slabá podpora školních metodiků prevence – chápání role metodika prevence jako jediného, který se ve škole prevencí zabývá a řeší (jak ze strany vedení školy, tak společnosti i legislativy) komunikace školy s rodinou, rodiny se školou

Příležitosti prevence v MSK navázání a rozšíření koordinace horizontální a vertikální úrovně spolupráce a komunikace financování – vyhledávání a informování o finančních zdrojích, zahraniční finanční zdroje, fondy EU, grantové příležitosti vytváření podmínek pro zvyšování sociálních kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti prevence rizikového chování podpora existence sítě středisek volného času a NNO v oblasti specifické i nespecifické prevence podpora existence preventivních týmů ve školách a školských zařízeních komunitní plánování a zapojení problematiky specifické primární prevence na obecní úrovni budování pozitivního mediálního obrazu prevence supervize do škol a školských zařízení

4) Hrozby prevence v MSK zvýšené nároky na sociální kompetence pedagogů v oblasti prevence ve školách a školských zařízeních slučování škol a tříd nedostatečné využívání zákonných nástrojů při výskytu SPJ institucí participujících na řešení (škola, PČR, MP, OSPOD… apod.) zvyšování agresivního chování dětí a mládeže negativní dopad vlivu médií na děti a mládež bagatelizace preventivního působení veřejností

Dotační řízení říjen až listopad – vyhlašování dotačních titulů z rozpočtu kraje pro oblast prevence rizikového chování každý rok - 1 300 000 Kč, požadavek na rok 2010 – 1 500 000 Kč + konference a vzdělávání pedagogů !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POZOR ZMĚNA – Program I- transformace !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Evropská unie Moravskoslezský kraj neuspěl s projektem ze zdrojů Evropské unie Rozvoj kompetencí pedagogů v oblasti prevence sociálně patologických jevů – 1.3. MSK se nevzdává – znovu se přihlašuje do dotačního řízení, nyní v rámci – preventivní programy vedoucí ke zlepšování pozitivního klimatu školy - 1.2

Monitoring výskytu RPCH ve školách

Poděkování a doporučení na závěr…… Mluvte se svými dětmi…. ony zase budou mluvit s Vámi….

Děkuji za pozornost a přeji užitečný den Andrea Adamovská