Ukládání dat, e-mail a spam INTERNET Ukládání dat, e-mail a spam.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
VY_32_INOVACE_50_Internet_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_07.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internetové připojení, práce s internetem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Elektronická pošta Ing Jaroslav Horák.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
INTERNET - TERMINOLOGIE
11. SLUŽBY INTERNETU (WWW, , ON-LINE KOMUNIKACE, BEZPEČNÁ KOMUNIKACE, HLEDÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Služby internetu (11. Maturitní okruh)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Elektronická komunikace
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
Podnikání na Internetu - mnohostranná komunikace Letní semestr 2005 Jana Holá V.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Základní služby Internetu
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
VY_32_INOVACE_01-52 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh: Vyhledávání.
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_10.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ .
Inf Elektronická komunikace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní pojmy při používání Internetu
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Elektronická pošta.
(1) (Electronic Mail) je služba určená pro zasílání zpráv (pošty) mezi uživateli Každý uživatel, který chce přijímat poštu, musí mít zřízenou.
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Transkript prezentace:

Ukládání dat, e-mail a spam INTERNET Ukládání dat, e-mail a spam

Ukládání dat z internetu Uložení celé stránky v menu Soubor -> Uložit jako (typ: Úplná webová stránka) Uložení textu zkopíruju text do textového editoru Uložení obrázku p-myš na obrázku -> Uložit obrázek jako…

E-mail (počítačová pošta) E-mailová schránka je zřízena na serveru. E-mailová schránka je prostor na disku vyhrazený pro příjem a odesílání zpráv. E-mailová schránka má e-mailovou adresu: obr.60

Struktura e-mailu Odesílatel (od) Komu (příjemce) Kopie … adresy dalších uživatelů, kterým má být e-mail také doručen Skrytá kopie (slepá) … adresa, na kterou e-mail také dojde, ale ostatním příjemcům se nezobrazí, že tomuto uživateli byl e-mail také poslán Předmět Text e-mailu (může být s diakritikou) Důležitost (nízká, střední, vysoká) … pouze označení zprávy Přílohy

Způsob práce s e-mailem Pomocí internetového rozhraní Schránka je na internetové adrese, do které se přihlašujeme (www.seznam.cz, www.centrum.cz, apod.) Pomocí poštovního klienta Poštu si z internetu stáhneme do programu nainstalovaného v počítači. Neomezuje nás prostor schránky. (Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, apod.)

Spam = nevyžádaný e-mail, rozesílaný obvykle hromadně více uživatelům současně Obsah je nejčastěji reklamního charakteru.

Kde vzali moji adresu? Z internetových stránek … např. školy, firmy Ze serverů s databázemi firem … po vyplnění nějakého formuláře pochybné firmy Z internetových vyhledávačů Z běžné komunikace …při odesílání e-mailu z něj může být odchycena adresa odesílatele a příjemce

100% spolehlivost NEEXISTUJE Jak se bránit? 100% spolehlivost NEEXISTUJE Zablokování adresa spamera (individuálně nebo pomocí administrátora) Použití antispamového programu (program automaticky spam smaže – instaluje se na počítač nebo na poštovní server) Servery využívají spamlisty (seznam rozesílatelů spamů – zablokují je)

Další služby a možnosti internetu Chat, ICQ, Skype Internetové obchody Internetové bankovnictví On-line rozhlasové a televizní vysílání Zabezpečení a šifrování přenosu dat FTP = File Transfer Protocol (protokol sloužící k přenášení souborů a dat z jednoho počítače do druhého) Registrace a správa domény