10. 3. 2015.  Tschechisch für Ausländer  Tschechisch als Fremdsprache  vermittelnde Sprache  Muttersprache der Studierenden  Methode (der grammatische.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Vojtěch Šolta student septimy
Velká písmena základní pravidla.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
3. A dál… Účast na 13. konferenci Forum 2000 Založení Fyzikální klubu při SPŠE Pardubice.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Předložky -Předložky jsou neohebné slovní druhy, které samy o sobě nejsou větnými členy. -Plného významu nabývají pouze ve spojení s podstatnými jmény,
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Úvod do korpusové lingvistiky 8
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Jakub Lukeš Předmět/vzdělávací oblast: Německý jazyk Tematická oblast:Gramatika Téma:Slovosled Ročník:1. – 4. Datum vytvoření:Únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_ NEJ.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
ŠKOLNÍ VÝLET C1.A.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Čas minulý Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
MALTA Rozhodl jsem se pro začátek Maltu, kde jsem strávil skoro měsíc, stručně popsat, protože předpokládám, že tato velmoc, kvůli svým drobným rozměrům,
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Prvních 17 let mého života jsem žila na vesnici. Začala jsem se nudit... Teď chci poznat život ve městě! Jmenuji se Zuzka (jméno je přeložené z německého.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
C ZECH R ECREATION Petra Blažková, Zuzana Čejková, Ondřej Durkáč, Martin Hošek, Martin Vass.
Figury II Marcela Jurková.
Elipsa a zeugma Jan Martikán (325587).
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:28.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Bazén Západočeské univerzity Sokolovská 46 Plzeň – Lochotín Tel.:
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Síla modliteb Modlitební procházky. Jako věřící jsem povolaní do vztahu s Otcem nebeským a tedy v neposlední řadě k modlitbám. Modlitbou rozumíme rozhovor.
MÍSTA, KTERÁ BYCH CHTĚLA NAVŠTÍVIT
Präpositionen Předložky se třetím pádem. Předložky ausbeimitnach.
Lektion 10 Zuerst das Leben genieβen (cvičební materiál) (cvičební materiál) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Eva.
Němčina pro řemesla a služby Deutsch für deinen Job Reise nach München Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Břicháčková.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_109 Licence : CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Dativ von Substantiven 3.pád podstatných jmen Proč se učit 3. pád ?  v německém jazyce se tvary členu mění s daným pádem 1.pád der (ein) die (eine)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ilona Šolcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_NEMCINA_RECOVE_DOVEDNOSTI_17.
Lektion 7 Lebenslauf (cvičební materiál) (cvičební materiál) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Eva Pospíšilová. Dostupné.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Vlasta Hackelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_NJ.9.A.12_souveti_souradne_spojka _deshalb Datum :
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Dative singular (Komu? Čemu?) after verbs: rozumět, kupovat, posílat, věřit, radit Eva chce dát Petrovi dárek. KOMU chce dát Eva dárek? Medik měří pacientovi.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
Mýma očima PETR SCHWARZ student sekundy ANGLIČTINA V TURECKU 2016
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Život karla IV..
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Jan Knížek , 4.ročník- 1.skupina
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Němčina pro řemesla a služby Deutsch für deinen Job Wohnen
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
Transkript prezentace:

 Tschechisch für Ausländer  Tschechisch als Fremdsprache  vermittelnde Sprache  Muttersprache der Studierenden  Methode (der grammatische vs. kommunikative Unterricht, die „Nachmethodezeit“)

 nach der Form  nach der Ursprung  nach dem Kasus  nach der Bedeutung

 bez/beze, do, k/ke, mezi, na, nad/nade, o, od/ode, pod/pode, pro, před/přede, přes/přese, s/se, v, z/ze, za  za účelem, ve prospěch, z důvodu, se zřetelem k, o ohledem na, bez ohledu na, na počest, na památku, s cílem

 primäre Präpositionen  bez/beze, do, k/ke, mezi, na, nad/nade, o, od/ode, pod/pode, pro, před/přede, přes/přese, s/se, v, z/ze, za  sekundäre Präpositionen  během, díky, jménem, kolem, kvůli, podél

 mit Genitiv  bez  do  kromě  od  u  z

 mit Dativ  k  proti (proti škole x proti školy)

 mit Akkusativ  na (na pokoj, na hotel, na pokladnu, na bazén)  po  v  o  pro  nad  pod  před  za

 mit Lokal  na  v  o  po  při

 mit Instrumental  s  před  za  po  nad

 Orientierung im Raum nad na za u do k od z pod před mezi

 Orientierung in der Zeit mezi před po do v od během o

 was wird enthalten und nicht enthalten  o (přemýšlet o, mluvit o, bavit se o, zajímat se o)  po (jít po ulici, jezdit po silnici)  bez (bez pomoci, bez rodičů, bez alkoholu)  kromě (všichni kromě Petra)  pro (pro syna, pro přítelkyni)

 äussere Umstände  pro nemoc  pro silné sněžení

 zajímat se  přemýšlet  myslet  zapsat  vyjet  potrpět si  dorozumět se  platit  o svět  o knize  na rodinu  do seznamu  z garáže / na kopec  na dobré jídlo  s cizinci  za nájem

 zájem  talent  láska  odvaha  pověst  spolupráce  o literaturu  na jazyky  k dětem  k činu  o založení města  s úřady

 vyrobený  připravený  zoufalý  ženatý  odhodlaný  odsouzený  zamilovaný  X  známý, slavný, nabarvený, naplněný, napsaný, vystrašený, rozhořčený  z plastu  na cestu, k útoku  z války  se spolužačkou  k činu  k trestu – za zločin  do přítelkyně

 jet  do  z  k  od  s  mezi

 Potom jeď autobusem do zastávky Zličín.  Po lekci půjdu do domu vařit oběd.  Moje rodina jela na dovolenou do ostrova Hvar.  Půjdeme na procházku do hradu / do Vyšehradu.  Šli jsme až do Karlova mostu.  Zítra určitě půjdu do doktora.

 HRDLIČKA, Milan. Bohemistické miniatury.  HRDLIČKA, Milan, ed. Čeština je cizí jazyk 2010: úroveň A1 podle SERR [CD-ROM]. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni,  HRDLIČKA, Milan. Gramatika a výuka češtiny jako cizího jazyka: k prezentaci gramatiky českého jazyka v učebnicích češtiny pro cizince. Vyd. 1. V Praze: Karolinum,  HRDLIČKA, Milan. Kapitoly o češtině jako cizím jazyku. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, Vyd. 1. Praha: Karolinum,  POLDAUF, Ivan. Čeština jazyk cizí. Mluvnice češtiny pro cizince: Vysokošk. učebnice. Vyd. 1. Praha,  ČERMÁK, František a HOLUB, Jan. Syntagmatika a paradigmatika českého slova. I, Valence a kolokabilita. 3. vyd. Praha: Karolinum,  ČERMÁK, František, ed. a ŠULC, Michal, ed. Kolokace. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2006.

 Vychovatelka dohlíží a pečuje o děti.  Musíte pravidelně pečovat a zalévat květiny.  Vinou poruchy hlasovacího zařízení byli někteří poslanci pro i proti návrhu.  Národ chtěl a volal po nové vládě.  Celý život opovrhoval a nenáviděl přetvářku.  Cizinec nemůže úplně rozumět a chápat náš vývoj.  Zajímali jsme se a četli nové knihy.  A tak jsem poprvé potkala a mluvila s tím člověkem.