… starostlivá matka nebo vášnivá žena?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Božena Němcová.
Advertisements

Božena Němcová.
Citáty O LÁSCE.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
František Josef I. (1830 – 1916, císař 1848 – 1916)
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Příbuzenské vztahy v dějinách II
Příbuzenské vztahy v dějinách
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Hynek Mácha
Odkazy na internetové stránky
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Sourozenci Čapkovi.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Řecké náboženství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Aforismy s obrázky. Až náročná milenka vám ukáže, jak skromnou máte ženu. Jiří Novák.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Božena Němcová Ladislava Helerová
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Pár vtípků.
Božena Němcová Marcela Jurková.
mezi lidmi  1 Také nějaký muž, jménem Ananiáš, a jeho manželka Safira prodali svůj pozemek. 2 Ananiáš si však s vědomím své ženy dal nějaké peníze.
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Božena Němcová (1820 – 1862).
1. Jsem bouří žití znaven, ty při mně stůj: přístavem buď mi, hradem sám, Pane, můj. Když loďka žití mého už marně hledá cíl, ty pomoz rukou svojí, v přístav.
Božena Němcová Český realismus.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
BOŽENA NĚMCOVÁ 1820 – 1862 VY_32_INOVACE_38 Život narozena ve Vídni, zemřela v Praze dívčím jménem: Barbora Panklová dohady o skutečném původu – snad.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Nefertiti.
Rodina, příbuzenství.
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Kateřina Křížová
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Božena Němcová (1820 – 1862).
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Božena Němcová Divá Bára
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Transkript prezentace:

… starostlivá matka nebo vášnivá žena? Božena Němcová … starostlivá matka nebo vášnivá žena? http://viscoctes.mypage.cz/

Starostlivá matka Vášnivá žena Představme si černovlasou zelenookou krasavici, která už od třinácti let uchvacuje pány na zámku v Chvalkovicích. To byla Božena Němcová. Vášnivá žena http://viscoctes.mypage.cz/

Václav Bolemír Nebeský Mladá, nádherná a poměrně inteligentní Barbara fascinuje všechny, kteří kolem ní projdou, jedná impulzivně a řídí se citem. Krátce po svatbě ji její manžel Josef Němec uvede mezi pražské vlastence, kde se seznámí se svým prvním milencem. http://viscoctes.mypage.cz/

Proč milenec a ne manžel? K Němcovi Barbaru snad před sňatkem přitahovala určitá fascinace, imponoval ji jako statečný chlap, co honil po lesích pašeráky. ….Nebeský je z jiného soudku. Umí uhodit na romantické struny její duše. Navíc ji přesvědčuje, aby začala sama psát. Jejich románek ukončí Nebeský , pro ní to znamená neskutečné zklamání, a také ten večer, kdy se dozví, že ji opouští, se zhroutí a omdlí. http://viscoctes.mypage.cz/

Vilém Dušan Lambl Po třicítce se čtyřmi dětmi na krku je schopná se zamilovat do mladého lékaře Viléma Dušana Lambla. Měla možnost prostudovat lépe jeho životopis, a nejenže to byl čestný, otevřený a poctivý člověk, ale především vynikající lékař a vědec s širokým přehledem. Konec pěkného vztahu přinesla smrt nejstaršího syna Němcové Hynka. Lambl si zřejmě dával vinu za Hynkovu smrt. Oba zůstali přáteli. Němcová zůstala pravděpodobně poslední Lamblovou láskou, protože odešel do zahraničí a věnoval se pouze lékařství. http://viscoctes.mypage.cz/

Z dopisu Josefu Němcovi… Měla jsem ctitele nejednoho, - jeden měl ducha, který mne zaujal, onen tělo, ten srdce, onen rozumem, ale konečně jsem přece v nich viděla, po čem jsem toužila; muže, před nímž bych se ráda kořila. …svět haní, co je v člověku nejkrásnější; přirozenost slove mu hříchem. Kdo se nežene s obecným stádem pouze jen za korytem, toho křížujou; takový každý je mučedníkem. Ale lépe být mučedníkem než být darmochlebem, který neví, zač a proč je živ. Když jsou dva ustavičně pospolu, všecky svoje potřeby jeden před druhým vykonává, pěkné, nepěkné, tu se zevšední jeden druhému. Není pak touhy ani poezie, je to jen zvyk a potřeba, co je k sobě vábí, - a to je, co se mi protiví. B.N. http://viscoctes.mypage.cz/

Odkud získala B.N. nadání a krásu? Jak je možné, že nevzdělaný panský kočí Johann Pankl, který hovoří jen německy, a nepříliš hezká a poněkud obézní panská pradlena Terezie Novotná-Panklová mohli mít tak půvabnou a inteligentní dceru. Karolina Světlá o ní píše: „Měla někdy tušení, že dostane jmění z něčí pozůstalosti, protože, když mě navštívila jako mladou paní, řekla,  „Jaký sis to koupila ošklivý nábytek. Počkej koupím ti jiný, červeně aksamitový.““ Barunka (Božena Němcová) mohla být dcerou Kateřininy nejmladší sestry Dorothey, provdané za Edmonda de Perigord. http://viscoctes.mypage.cz/

Hynek, Karel, Theodora a Jaroslav Hynek zemřel na souchotiny 19. října 1853. Matka to těžce nesla, protože k němu měla ze všech dětí nejblíž. Božena Němcová nebyla dobrá hospodyňka – o děti nedbala a neuměla hospodařit s penězi, což při finanční situaci rodiny nebylo vhodné. http://viscoctes.mypage.cz/

Němcová = povinná četba Když se řekne Božena Němcová, všem se vybaví Babička a hodiny nudné četby. Němcová byla ale žena s velkým Ž. Byla plná lásky, kterou často dávala svému okolí znát. Měla pokrokové názory na manželství a život vůbec. Nebyla ideální matka, manželka ani milenka. O děti se moc nestarala, manžela tolik nemilovala a jako milenka se snadno zamilovávala. http://viscoctes.mypage.cz/

Více informací? http://muzeumbn.cz/ http://www.ct24.cz/kultura/73191-osudy-potomku-bozeny-nemcove-ve-fotografiich/ http://www.novinky.cz/zena/styl/201599-josef-nemec-milujici-manzel-i-nebezpecny-tyran-slavne-zeny.html http://www.mlp.cz/bozenanemcova/ http://viscoctes.mypage.cz/