LIPIDY Sestavili: JIŘÍ ŠEVČÍK JIŘÍ MALINA TV - CH 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Lipidy.
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
ISOPRENOIDY II. CH-2 Organická chemie, DUM č. 20 Mgr. Radovan Sloup
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Nutný úvod do histologie
Izoprenoidy.
Metabolismus lipidů.
Struktura a funkce lipidů
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Sloučeniny v organismech
Steroidy.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Lucie Palašová; Oktáva B
Struktura lipidů - testík na procvičení –
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
METABOLISMUS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Lipidy.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Milada Teplá, KUDCH, PřF UK v Praze
Fyziologie sportovních disciplín
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

LIPIDY Sestavili: JIŘÍ ŠEVČÍK JIŘÍ MALINA TV - CH 2004

Složky potravy jako zdroj energie: 1. Sacharidy Mohou být snadno mobilizovány za poskytnutí D-glukosy, jako pri- mární sloučeniny k získání okam- žité energie.

Složky potravy jako zdroj energie: 2. Bílkoviny Z energetického hlediska jsou bílkoviny méně významné. Dodávají však organismu kom- pletní sadu esenciálních amino- kyselin, které udržují bílkovinnou rovnováhu v těle.

Složky potravy jako zdroj energie: 3. Lipidy Jsou hlavní zásobní formou uhlíku a energie a to jak vzhle- dem k množství, tak s ohle- dem na vysoké spalné teplo.

Definice a klasifikace lipidů Termín lipid pochází z řeckého slova lipos = tuk Většina lipidů má ve své molekule esterovou vazbu (kyselina + alkohol), která vzniká esterifikací Jedná se o nepolární sloučeniny, které jsou téměř nebo zcela nerozpustné ve vodě, avšak rozpustné v jiných nepolárních rozpoštědlech ( chloroform, éter, benzen, alkohol, aceton) Syntetizují se z Acetylkoenzymu A

Dělení lipidů 1. Jednoduché monoacylglyceroly neutrální tuky diacylglyceroly 1. Jednoduché triacylglyceroly estery mastných kyselin s vyššími alkoholy než glycerol vosky 3 RCOOH + Kys. mastné kyseliny Zás. + 3 RCOO¯ Na+ hydrolýza triacylglycerolu glycerol soli mastných kyselin

acylglyceroly se skládají z glycerolu a mastných kyselin Dělení lipidů monoacylglyceroly acylglyceroly diacylglyceroly 1. Jednoduché triacylglyceroly vosky acylglyceroly se skládají z glycerolu a mastných kyselin Příklad: glycerol Acyl kyseliny palmitové 2 - palmitoylglycerol

2.Složené fosfolipidy glykolipidy b) ( cerebrosidy ) a) lipidy s amfifilním charakterem – ve svých molekulách obsahují jak polární (kys. fosforečná, glycerol ), tak nepolární složku ( řetězce mastných kyselin ) fosfoglyceridy představitelé lecitiny – obsažené v živočišných orgánech ( mozek, nervy, játra ) sfingolipidy základem je aminoalkohol s dlouhým řetězcem sfingosinem glykolipidy ( cerebrosidy ) b) podobné sfingolipidům, avšak polární složkou zde není kys. fosforečná, ale sacharid

2.Složené fosfolipidy glykolipidy Příklad fosfolipidu : 1,2-dipalmitoyl-3-fosfatidylethanolamin

3.Odvozené lipidy Isoprenoidy - terpeny a) terpenoidy přírodní látky, jejichž molekuly se tvoří z pětiúhelníkatých isoprenoidových jednotek a) terpenoidy rozdělují se do skupin podle počtu isoprenoidových jednotek Mono a seskvi terpeny – vonné silice ( citronová, levandulová, mátová, kafrová ) Diterpeny – vitamin A fytol ( součást chlorofylu) Triterpeny – obsaženy v přírodních pryskyřicích Tetraterpeny – červená a žlutá přírodní barviva karotenoidy Polyisopren – přírodní kaučuk, získávaný z latexu

3.Odvozené lipidy Isoprenoidy - terpeny b) steroidy sloučeniny, jejichž struktura se zakládá na cyklopentanoperhydrofenanthrenu Steroly – výskyt v živočišných tkáních ( cholesterol a jeho estery ) Žlučové kyseliny – usnadňují vstřebávání lipidů z potravy ve střevech ( kyselina cholová ) Steroidní hormony – hormony kůry nadledvin a pohlavní (mužské - androgeny a testageny, ženské – estrogeny gestageny ) Vitaminy D – vznikají ze sterolů ozářením ultrafialovým světlem

Příklady odvozených lipidů : Vitamin A Limonen Menthol Kys. cholová Testosteron Cholesterol

Složky lipidů Vyšší mastné kyseliny Alkoholy alifatické nevětvené monokarboxylové kys. zpravidla vyšší (16 a více) uhlíkové dělení nasycené palmitová stearová arachová olejová palmitoolejová linolová linolenová Alkoholy glycerol nenasycené sfingosin cholesterol vyšší jednofunkční alkoholy V některých lipidech navíc sacharidy H3 PO4 + dusíkaté látky

Význam a funkce lipidů Součást biologických membrán Prekurzory vitamínů, hormonů a regulačních látek Izolační vrstva vůči teplotnímu šoku Ochranný obal organismů a buněk vůči infekci a dehydrataci Hlavní zdroj energie (tvoří asi 25-30% energetického krytí našich potřeb)

Přeměny energetických zdrojů v těle sacharidy neutrální tuky aminokyseliny ketoplastické tuk glycerol + mastné kyseliny zásobárna tuku neutrální tuky tuk játra sacharidy glycerol + mastné kyseliny CO2 + H2O ketonové látky lecitin, estery cholesterolu Upraveno podle Karáska (2)

Přeměny energetických zdrojů v těle Zásobní tuk je odevzdáván v podobě kapének do krve a odtud do jater, čímž se tuk v zásobárnách neustále vyměňuje. Játra obsahují lipasy, které štěpí tuk na glycerol a vyšší mastné kyseliny. Glycerol je využit jako zdroj energie nebo k přeměně na glykogen. Podobně i mastné kyseliny, kterých je využito ke stavbě lecitinu a esterů cholesterolu. Využití mastných kyselin jako zdroje energie se děje postupnou oxidací, čímž dochází k odštěpení dvouuhlíkových článků kyseliny octové, která se oxiduje za uvolnění energie. Ze zbytku mastných kyselin vznikají ketonové látky: kyselina acetoctová, betaoxymáselná a aceton. Tyto látky se za nepříznivých podmínek tvoří v takovém množství, že nemohou být dokonale oxidovány, hromadí se krvi a vylučují se do moči (někdy i dechem).

Energetické zdroje při práci Maximální zátěž Bezprostředním zdrojem je ATP ( jehož chemická energie se přeměňuje v mechanickou ) hydrolýza ATP ADP + P z kreatinfosfátu Obnova ATP z ADP oxidační respirační řetězec Resynthesa ATP fosforylace glykolytická rychlá energie

Energetické zdroje v počátcích svalové práce Graf 1 (upraveno dle 5)

Energetické zdroje v počátcích svalové práce Počátek práce za anaerobních podmínek svalům není dodáván dostatek kyslíku štěpení ATP a CP (kreatinfosfátu) Součastný rozvoj anaerobní glykolýzy Přeměna pyruvátu na laktát umožní další anaerobní glykolýzu Glykolytickou fosforylaci Anaerobně 1. ATP ADP + P + volná energie 2. kreatinfosfát + ADP kreatin + ATP 3. glykogen + P + ADP laktát + ATP Aerobně 4. glykogen + P + ADP + O2 CO2 + H2O + ATP 5. mastné kyseliny + P + ADP + O2 CO2 + H2O + ATP

Energetické zdroje při práci Dlouhodobé zatížení tělesná práce trvající jednu i více hodin, konaná různou intenzitou zátěž do 60 % VO2 max (maximální spotřeby kyslíku), což je přibližně tepová frekvence 160 (tepů za minutu) lze vykonávat i několik hodin druh energetického zdroje zjišťujeme z respiračního kvocientu RQ při běžném dlouhodobém zatížení je rozhodujícím zdrojem energie tuk (aerobní metabolismus sacharidů – RQ = 1, u tuků RQ = 0,7 ) mobilizace volných mastných kyselin narůstá již během první hodiny zátěže, mezi 1až 4 hod jde 50 % energie z tuků, v 8 až 9 je to až 90 % - aerobně!

Literatura 1. Havlíčková L. a kolektiv.: Fyziologie tělesné zátěže II. Speciální část – 1. díl. Karolinum, Praha 1993 2. Karásek F.: Fyziologie výživy. SNP, Praha 1970 3. Kolektiv autorů.: Biochemie základní kurz. Karolinum, Praha 1993 4. Ledvina M.: Biochemie pro posluchače pedagogické fakulty. Gaudeamus, Hradec Králové 1998 5. Máček M.: Fysiologie a patologie tělesné zátěže. Avicenum, Praha 1980 6. Pacák J.: Jak porozumět organické chemii. Karolinum, Praha 1997 7. Semiginovský B.,J. Vránová : Fyziologická chemie pro posluchače FTVS. Karolinum, Praha 1992 8. Trojan S.: Lékařská fyziologie. Grada Publishing 1999

a to je KONEC