Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Advertisements

PRÁVNÍ PROSTŘEDKY OCHRANY PRÁV Z OCHRANNÉ ZNÁMKY
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Novinky ve zdravotnickém právu?
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Aktuálne trendy v súťažnom práve Novinky v súťažnom práve – ČR
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
V článku „OTEVŘENÁ ČSK“ v březnovém čísle LKS str. 24, autoři MUDr. Kunkela a MUDr. Mounajjed, D.D.S, Ph.D, FAP, shrnuli svou navrhovanou reformní sérii.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Činnost právní kanceláře ČLK
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.
1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
1 Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008 Úloha ekonomické analýzy při stanovení výše náhrady škody Daniel Donath* Generální.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Právní prostředky ochrany
Právo na informace Tereza Danielisová,
Soutěžní právo.
Aneb Jak (ne)prodat městský pozemek uvádějí Lidl Tábor &
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Private Enforcement aneb Soukromoprávní vymáhání nároků z porušení soutěžního práva.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Kriminalizace kartelů Mgr. Luděk Vrána, advokát Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Brno,
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Právní procesy.
Obchodní firma Je název, pod kterým je podnikatel zapsán v obchodním rejstříku.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference 2015 Trendy a vývoj soutěžního práva Michal PETR.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Prohlášení o dráze Jiří Černý 11. setkání s dopravci, Praha,
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Rozhodčí řízení Přednáška 7 VŠFS 2016.
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky Katedra práva
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
Právo x stavební fyzika
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím
GDPR a budoucí redakční praxe
Transkript prezentace:

Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008, Brno

Vzpomínka pro starší a pokročilé § 17 OHS 1991 Právo žalovat na zdržení se, přiměřené zadostiučinění, náhradu škody, vydání bezdůvodného obohacení Jen jedno řízení ve věci Právo na zveřejnění rozsudku … a nic

Jak to se soukromím prosazováním vypadá? Je to dostatečně snadné? –Žádná právní úprava v OHS –Závaznost rozhodnutí Úřadu (a Komise) pro soudy –Výše škody na základě úvahy soudu (§ 136 OSŘ) –Netřeba prokazovat zavinění (režim ObchZ) –Rozumná pravidla o nákladech řízení a promlčení

ad Jak jsme na tom? Informování Úřadu soudy –„povinné“ informace jen o zahájení řízení podle práva ES –Úřad dosud informován jen o: Teplárna Dalkia (je nutné na žádost soudu rozhodnout?) Mobilní operátoři (následná žaloba) Spor o platnost smlouvy o distribuci piva

ad Jak jsme na tom? Co zjistila anketa Úřadu –patrně probíhají další řízení, ve kterých se soutěžní právo aplikuje

Je o soukromé prosazování zájem? Anketa Úřadu ve vztahu k Bílé knize Osloveny univerzity, AK, společnosti Výzva k příspěvkům do diskuse na webu Úřadu … a nic

Bojuje Úřad „proti všem“? Pokus při poslední novelizaci OHS Co platí pro nekalou soutěž, mělo by platit i pro soutěž hospodářskou LRV: není to systematické, není vhodné podporovat žaloby Vládní verze: žádná zvláštní ustanovení

Předsednictví a Bílá kniha ČR má v rámci soutěžního práva private enforcement jako první prioritu Návrhy Komise plně podporuje – žádá jen upřesnění Doporučuje přijetí závazného opatření

Bílá kniha – osobní otazníky Může fungovat „disclosure“? Jak to bude s kolektivním vymáháním –dělení škody při „reprezentačních“ žalobách –kdo se přihlásí do „kolektivních“ žalob –nemůže docházet ke kumulacím?

Děkuji Vám za pozornost