OP VVV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Lidské zdroje a zaměstnanost
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
OP VVV.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
OP VVV.
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
Metodický výklad výzvy
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování kapacit pro rozvoj škol I. Ing. Irena Havlová Praha, 12. února 2016.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok byla finální verze OP VVV předložena.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Gramotnosti Praha, 9. února 2016 Mgr. Jakub Krátký.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV – výzva Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témat a mezipředmětových vztahů.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
OP VVV.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

OP VVV

Aktuální stav OP VVV 6. 1. 2015 byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok 2015 19. 1. 2015 byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi 20. 1. 2015 byly zahájeny kroky k oficiálnímu zahájení auditu designace – kontrola nastavení řídicích a kontrolních systémů OP VVV Únor a březen – realizace základních seminářů k jednotlivým prioritním osám V dubnu 2015 je plánováno vyhlášení prvních výzev Předpoklad oficiálního schválení OP VVV ze strany Evropské komise – červen 2015

Přehled prioritních os

Prioritní osa 1 Specifický cíl 1: Zvýšení mezinárodní kvality výzkumu a jeho výsledků Specifický cíl 2: Budování kapacit a posílení dlouhodobé spolupráce výzkumných organizací s aplikační sférou Specifický cíl 3: Zkvalitnění infrastruktury pro výzkumně vzdělávací účely Specifický cíl 4: Zlepšení strategického řízení výzkumu na národní úrovni

Oprávnění žadatelé – PO1 + relevantní aktivity SC5, PO2 Subjekty splňující definici organizace pro výzkum a šíření znalostí dle Rámce pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací Další subjekty provádějící výzkum Orgány státní správy a samosprávy, jim podřízené či jimi zřízené organizace Další subjekty zapojené do řízení a implementace RIS3 strategií na národní a regionální úrovni

Cílové skupiny Pracovníci výzkumných organizací Studenti VŠ Pracovníci veřejné správy v oblasti VaVaI Pracovníci médií Výzkumní pracovníci v soukromém sektoru Pracovníci veřejné správy (státní správy a samosprávy)

Partneři Organizace pro výzkum a šíření znalostí dle Rámce pro státní podporu VaVaI Výzkumné organizace ze zahraničí Soukromý sektor – podniky (v některých výzvách povinně) V případě mezinárodních mobilit je partnerství povinné.

Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR – intervence z OP VVV musí prioritně směřovat k naplňování cílů těchto Specifických doporučení Důraz na koncentraci vynakládaných prostředků a podložení jejich potřebnosti analýzou či strategií s nutností zohlednit intervence z období 2007 – 2013 – návaznost na předchozí programové období Každá oblast musí být podložena strategií (např. oblast VaV bude pokryta RIS 3, strategie jednotlivých VŠ - koncentrace, efektivita, využitelnost) Důkladná příprava výzev a zaměření intervencí, včetně přípravy projektů Zjednodušení administrativní náročnosti v průběhu realizace projektů – maximální využití zjednodušených forem vykazování

Základní východiska Projekty napříč specifickými cíli a investičními prioritami – ne napříč PO - nelze vyhlásit výzvu napříč prioritními osami Projekty realizované formou zjednodušeného vykazování – max. 2 až 3 roky realizace koncepční nebo strategické projekty – PO 1 realizace až 7 let PO 2 realizace až 5 let PO 3 realizace až 5 let Ukončení realizace projektů – 31. 12. 2022

Základní východiska Není omezen počet projektů na příjemce, nicméně cílem je koncentrace prostředků a menší množství projektů na jednoho příjemce – dáno věcným zaměřením výzev Délka vyhlášení výzev – předmětem jednání při přípravě výzev Maximální využití zjednodušených forem vykazování

Základní východiska Specifický cíl 5, prioritní osa 2, komplementarita k PO1 – měkké aktivity doplňující ERDF Strategické řízení VaV – krajská úroveň Využít již dosažené je základním paradigmatem pro další intervence v OP VVV – zhodnocení, vytíženost, využitelnost – nastartování nových procesů, zvýšení kvality

Infrastruktury V regionech mimo Prahu není možné budovat nová výzkumná centra Dobudování, modernizace nebo upgrade: Dobudování – rozšíření nebo dokončení existující kapacity VaV centra vázané na pořízení či využívání nových technologií, pokud možno v rámci existujících budov. Nelze financovat – sklady, koleje, menzy, administrativní budovy (bude specifikováno výzvou) a další obslužnou infrastrukturu, která neslouží k věcným aktivitám. V rámci rekonstrukcí – pláště, střechy, provozní technologie (kotle, vytápění apod.)

Udržitelnost Obecně nelze z OP VVV hradit náklady na udržitelnost infrastruktur a lidských zdrojů – fondy ESIF jsou určeny pro podporu rozvoje nových aktivit, nastartování nové spolupráce Nelze financovat udržitelnost stávajících infrastruktur Nelze financovat udržitelnost stávajících vědeckých týmů Lze financovat dobudování, modernizaci či upgrade infrastruktur Lze financovat stávající týmy, pokud se zapojí do nových, inovovaných aktivit – mezinárodní projekty, nové projekty v ČR, rozšíření vědecké činnosti o nové úkoly, rozšíření týmů o zahraniční členy apod.

Další informace Zjednodušené formy Nepřímé náklady - maximální možná výše dle nařízení 40% ESF, 15% ERDF V OP VVV se nyní řeší – zvlášť pro ERDF/ESF – bude upraveno ve výzvě Unit costs Výše úvazků Obecně 1,2 úvazku na jednoho zaměstnavatele, možnost výjimky na excelentní/klíčové pracovníky realizačního týmu Změny podmínek v průběhu realizace projektů: pravidla pro žadatele/podmínky realizace se budou vázat k právnímu aktu.

Spolufinancování Pravidla spolufinancování evropských strukturálních a investičních fondů v programovém období 2014 – 20 Podíl se bude vztahovat k celkovým způsobilým výdajům (čl. 120 odst. 2a obecného nařízení), kdy do výpočtu míry spolufinancování budou zahrnuty i soukromé výdaje. OSS a příspěvkové organizace 0% Školy a školská zařízení (rejstřík) – min 5%, ŘO může rozhodnout, že 0% Územní samosprávné celky, jejich příspěvkové organizace – ERDF min 10%, ESF min 5% Veřejné VŠ a VO – min 5% NNO ve vymezených oblastech – 5%, ve čtyřech specifikovaných případech 0% Ostatní (podnikatelské subjekty a NNO ostatní) – min. 15% - veřejná podpora – ve v případě financování více rozvinutého regionu (Praha) – min. 50%

Monitorovací indikátory Návaznost na OP VaVpI

Indikativní harmonogram výzev na rok 2015

Výzvy PO1 Téma výzvy Specifický cíl Žadatel Alokace na výzvu   Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4 orgány státní správy a samosprávy, jim podřízené či jimi zřízené organizace 1 350 000 000 Kč 2. 4. 2015 Podpora výzkumných excelentních týmů specifický cíl 1 výzkumné organizace dle Rámce pro státní podporu VaVaI 1 000 000 000 Kč 29. 4. 2015 Teaming 1 100 000 000 Kč 1. 6. 2015 Výzkumné infrastruktury, centra excelence a excelentní výzkumné týmy 4 900 000 000 Kč 1. 7. 2015 Fázované projekty 2 100 000 000 Kč 7. 7. 2015 Výzkumně-vzdělávací infrastruktury - budování a modernizace specifický cíl 3 3 500 000 000 Kč 1. 9. 2015 Projekty v předaplikační fázi specifický cíl 2 výzkumné organizace dle Rámce pro státní podporu VaVaI, další subjekty provádějící výzkum 250 000 000 Kč 7. 9. 2015 Dlouhodobá mezisektorová spolupráce 200 000 000 Kč 21. 10. 2015

Výzvy PO2 Téma výzvy Specifický cíl Žadatel Alokace na výzvu   Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Implementace RIS3 strategie na krajské úrovni – tzv. Smart Accelerator Specifický cíl 5 Územní samosprávný celek, ústřední orgán státní správy, další subjekty zapojené do řízení a implementace RIS 3 650 000 000 Kč 5. 10. 2015 Rozvoj výzkumně zaměřených studijních programů výzkumné organizace dle Rámce pro státní podporu VaVaI 430 000 000 Kč 22. 10. 2015 Budování expertních kapacit - transfer technologií 450 000 000 Kč 10. 11. 2015 Mezinárodní mobility Vysílající subjekt- VO/VŠ, spolufinancování: 1) z MSCA COFUND, u aktivit 2) a 3) z české VO/VŠ. V rámci projektů bude bonifikována spolupráce s podnikovou sférou a podpora žen ve výzkumu. 300 000 000 Kč 14. 12. 2015

Informace o OP VVV www.msmt.cz v sekci Strukturální fondy – záložka OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 Odkaz: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/op-vvv

Děkuji za Vaši pozornost