1. HLAVNÍ ETAPY HISTORICKÉHO VÝVOJE KATASTRU NEMOVITOSTÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Advertisements

Katastr nemovitostí (KN) ČR
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
VÝVOJ KATASTRÁLNÍCH EVIDENCÍ NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY
Seminář k digitalizaci katastrálních map 26. června 2007 Ing. Karel Štencel - k úvodnímu slovu.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Historický přehled souřadnicových systémů na území ČR
VÝVOJ GEODETICKÝCH ZÁKLADŮ V ČR
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
I. Úvod do předmětu 2. Pomocné vědy historické. OSNOVA  nejznámější písemné prameny desky (knihy) zemské berní rula katastry urbáře.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Vyhotovování neměřických záznamů Milan KOCÁB VÚGTK,v.v.i.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Katastr nemovitostí ČR Historie KN Základní pojmy
Zásady katastrálního zákona ČR ______________________
Geometrická podstata map
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Obnova katastrálního operátu
Problematika zavedení věcného břemene do KN
OCEŇOVÁNÍ STAVEBNÍCH POZEMKů
TÉMA: Daň z nemovitostí
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
Katastr nemovitostí ČR
Teze přednášky rok 2006/2007 přednášející Ivana Průchová
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Právo a katastr nemovitostí
Obnova katastrálního operátu
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Zpracovala: Kateřina Pipeková
Minimum znalostí pro realitní makléře
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Evidence nemovitostí v KN
Historický vývoj evidence nemovitostí na území ČR
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Historie katastru mapování českých zemí globální navigační satelitní systémy Lukáš Brábník
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Seminář k problematice katastru nemovitostí, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2001 Seminář k problematice katastru nemovitostí Ing. Václav Čada, CSc. vedoucí.
Majetkové daně Michal Radvan.
Inspirativní pohled do minulosti pro budoucnost technických map v ČR
Historický vývoj evidence nemovitostí
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Krajíčková, Krčmářová, Matušková, Rubešová Brno prosinec 2008
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Pomocné vědy historické
Evidence nemovitostí v KN
Katastr nemovitostí přednáška 6-5
Katastr nemovitostí přednáška 6 - 3
Katastr nemovitostí přednáška 6 - 1
Evidence vlastnických práv v období let
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Katastr nemovitostí přednáška 5 - 4
Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map
Úkoly katastrálních úřadů
Stavební pozemky (teze)
Transkript prezentace:

1. HLAVNÍ ETAPY HISTORICKÉHO VÝVOJE KATASTRU NEMOVITOSTÍ Vypracoval: Kristýna Čečotková

Definice pojmu katastr Jedná se o dílo vytvářené téměř 200 let Katastr je soubor údajů o nemovitostech v ČR zahrnující jejich soupis, popis, jejich geometrické a polohové určení. Součástí katastru je evidence vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem.

Dějiny katastru do roku 1817 Tereziánský katastr 1) KATASTR RUSTIKÁLNÍ 1. jednotně zakládané a vedené katastry v Českých zemích (po r. 1650) Rozlišovala se půda zemědělská a neobdělávaná 2) KATASTR DOMINIKÁLNÍ Rozlišoval veškeré zahrady, role, úhory, vinice, chmelnice, pastviny a lesy

Dějiny katastru do roku 1817 Josefský katastr Zaveden 20. 4. 1875 1. katastr založený na výsledcích skutečného měření, ne jen na základě daňových přiznání . Vyhotoven pro jednotlivé berní obce. Měření probíhalo velmi rychle. 1.11.1789 vstoupil operát v platnost. V r. 1792 částečně zrušen Katastr tereziánsko- josefský, jenž byl podkladem pro založení zemských desek (evidence soukromého majetku).

ZEMSKÉ DESKY

Stabilní katastr (1817-1869) Snahy pro získání kvalitního měřického podkladu pro rozdělení pozemkové daně, potřeba přesných vojenských map císařský patent ze dne 21.12.1817 Dodnes tvoří základ katastrálních map na 70% našeho území. Instrukce ze dne 28.2.1824 Měřítko 1:2880 (pouze pro lesy,horské území 1:5760; pro města a cennou půdu 1:720, 1:1440) Definitivně vydána v r. 1865

Stabilní katastr – geometrické základy Trigonometrická síť Cassini-Soldnerovo zobrazení Triangulace I.,II.,III. Řádu Zkreslení úhlů, délek a ploch více souř. Soustav Pro Čechy Gusterberg, Morava a Slezsko Sv. Štěpán Podrobné měření metodou měřického stolu

Reambulace stabilního katastru Úkolem bylo jednorázové doplnění měřického i písemného elaborátu katastru. Změny se na mapách vytahovaly rumělkou, názvy se škrtaly, hranice se přeškrtávaly Dokončena ve velmi krátké době nezkušenými měřiči. Práce byly prováděny ve spěchu, povrchně, nekvalitně. Výsledkem bylo podstatné zhoršení map stabilního katastru

Pozemkové knihy, Evidence reambulovaného katastru 5.12. 1874 přijat zákon o pozemkových knihách Do pozemkových knih měly být zapsány všechny nemovitosti a všechna práva a povinnosti s nimi spojené 1883 - uzákoněno udržování katastru v souladu se skutečným a právním vztahem Povinnost držitelů oznamovat změny 1. měřická instrukce z roku 1887 – číselné měření v metrické míře, dekadická měřítka 1:2500,1:1250,1:625 Nový měřický návod pro stolovou metodu v roce 1907

Mapy stabilního katastru www.mza.cz

Pozemkový katastr (1927-1964) Vznikl na základě katastrálního zákona ze dne 16.12.1927 Katastr měl sloužit jako podklad pro vyměřování daní, pro zakládání, obnovování a doplňování veřejných knih a jejich map, zajištění držby, pro převody nemovitostí a pro reálný úvěr. Instrukce A (1932) – návod jak vykonávati katastrální měřické práce pro založení nového katastru původním katastrálním řízením) Mapování číselně, převážně v 1:1000,1:2000, zmapováno 5% území Instrukce B (1933) – návod jak vykonávati katastrální měřické práce pro vedení pozemkového katastru

Mapy pozemkového katastru

Pozemková reforma (1945) a Změna občanského zákoníku (1950) Po skončení II. světové války došlo k mimořádným změnám ve vlastnictví. Po roce 1948 nastaly poválečné konfiskace, změny vlastnických práv k nemovitostem,zrušení Katastrálního zákona tzv. druhá pozemková reforma Nový občanský zákoník č.141/1950 Sb. – stanovil, že stavby nejsou součásti pozemku upadla povinnost intabulace, katastr a pozemková kniha ztratili význam a po roce 1956 se přestali prakticky vést.

Jednotná evidence půdy (1954-1964) Nevycházela ze zákonné úpravy, kvůli spěchu. Pracovalo se s otisky katastrální mapy na nezajištěném papíře, měření bylo maximálně zjednodušeno a omezeno, bez stabilizace, bez kontrol. Všudypřítomné úlevy, např. ve výpočtu výměr, v zápisu novostaveb, neodborní pracovníci Takto vzniklé pozemkové mapy JEP se pak ale staly jedním z podkladů při vyhotovování map navazující evidence nemovitostí.

Evidence nemovitostí (1964-1992) Zákon č.22/1964 Sb. O evidenci nemovitostí a prováděcí vyhláška č.23/1964 Sb. Doplnění nikde již nevedených údajů o vlastnictví za období od roku 1951 bylo prováděno systematickým šetřením přímo v obcích Určitých úspěchů dosáhlo nové mapování 1:1000, 1:2000, 1:5000, nejprve podle směrnic pro technicko-hospodářské mapování, později podle směrnic pro základní mapy velkého měřítka. Měření také pomocí fotogrammetrie, vysoký stupeň automatizace v procesu tvorby. Nedostatkem však byly chabé základy místního šetření. Pokrývají cca 25% našeho území.

Současný katastr nemovitostí První potřebný krok ke znovuvybudování katastru, tentokrát spojeného i s funkcí pozemkové knihy, byl učiněn přípravou a vydáním základní legislativy, která nabyla účinnosti ke dni 1.1.1993. Katastr musí pro zachování nezbytné kontinuity vycházet ze současného stavu značně nedokonalé evidence nemovitostí (převzít, doplnit, zcela přepracovat). Mimo EN také poměrně přesné mapy vyhotovené číselnými metodami (30% území), grafické mapy stabilního katastru (70%)

Ukázka katastrálních map www.cuzk.cz

Soubor popisných informací KN byl postupně doplněn o parcely ZE a plně digitalizován. Tento proces byl dokončen v r. 1998 Soubor geodetických informací je postupně doplňován o parcely ZE a současně přepracováván do podoby digitální katastrální mapy. Původem sáhové mapy jsou převáděny na katastrální mapy digitalizované. Informační systém KN (ISKN)-na základě zákona č. 120/2000 Sb. stanoveno vedení informačního systému katastru převážně počítačovými prostředky postupné vytváření ISKN

DĚKUJI ZA POZORNOST