Predikce vývoje spotřeby elektřiny a plynu a vliv nových technologií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Predikce spotřeby elektřiny ES ČR Jednání skupiny expertů
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Mikroekonomie I Domácí produkt
Energetický management budov
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
2 AGENDA: 1.Ekonomická situace v ČR a ve stavebnictví 2.Hlavní události a opatření v letech 2007 až Hlavní opatření v těchto letech 4.Rozšíření.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
POTENCIÁL ŘIDITELNÉ SPOTŘEBY V ČR možnosti uplatnění smart technologií Michal Macenauer Jiří Ptáček EGÚ Brno, a. s., sekce provozu a rozvoje ES konference.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Inflace.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Makroekonomické ukazatele
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Predikce vývoje spotřeby elektřiny a plynu a vliv nových technologií Aneb: chceme, aby svět fungoval jako obří tepelné čerpadlo? XXV. Seminář energetiků hotel Jelenovská 21.-23. ledna 2015

Obsah Spotřeba elektřiny a plynu – globální pohled Poptávka po elektřině a zemním plynu specifika elektřiny a zemního plynu na čem závisí poptávka po elektřině? elektřina a blahobyt výhled pro ČR Nové technologie a poptávka po elektřině Nové technologie a poptávka po plynu Shrnutí EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Predikce vývoje spotřeby elektřiny a plynu a vliv nových technologií Spotřeba elektřiny a plynu – globální pohled

Spotřeba elektřiny a plynu – globální pohled Svět – dlouhodobý vývoj HDP (meziroční růst) průměrně 4,7 % průměrně 4,9 % průměrně 4,0 % průměrně 2,1 % Dluhová krize Ropná krize Velká recese Zdroj: World Bank EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Spotřeba elektřiny a plynu – globální pohled Svět – dlouhodobý vývoj spotřeby elektřiny (meziroční růst) průměrně 7,5 % průměrně 6,0 % průměrně 5,5 % průměrně 1,7 % Zdroj: World Bank EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Spotřeba elektřiny a plynu – globální pohled Svět – dlouhodobý vývoj HDP a spotřeby elektřiny (meziroční růst) Zdroj: World Bank EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Spotřeba elektřiny a plynu – globální pohled EU – dlouhodobý vývoj HDP a spotřeby elektřiny (meziroční růst) Zdroj: World Bank EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Spotřeba elektřiny a plynu – globální pohled Svět – dlouhodobý vývoj spotřeby zemního plynu (meziroční růst) Plyn: průměrně 3,5 % HDP: průměrně 3,3 % Zdroj: BP, WorldBank EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Spotřeba elektřiny a plynu – globální pohled Výroba oceli – srovnání (rok 1995 = 100 %) Svět bez Číny: +26 % Svět : +119 % EU27: -13 % Indie: +269 % Čína: +762 % Zdroj: World Steel Association EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Predikce vývoje spotřeby elektřiny a plynu a vliv nových technologií Poptávka po elektřině a zemním plynu

Poptávka po elektřině a zemním plynu Poptávka po elektřině a plynu elektřina a zemní plyn jsou výrazně odlišná energetická média: Poptávka po elektřině a zemním plynu Charakteristika média Elektřina Zemní plyn charakter jen médium (nutnost využití primárních zdrojů) přímo primární zdroj (výhoda v tepelně náročných procesech) potřebnost 100 % ekonomicky aktivních činností podstatná část všech ostatních činností pouze v tepelně náročných procesech substituovatelnost prakticky nulová relativně vysoká navyšuje se s růstem účinnosti tepelných procesů vztah k HDP velmi silná, přímá, téměř lineární vazba výrazná vazba, ale více stupňů volnosti vztah k dosahování úspor téměř každá ušetřená kWh znamená investiční náklady; investiční náklady indukují novou spotřebu elektřiny platí podobně jako u elektřiny, ale ne tak přímo; některé úspory neindukují spotřebu zemního plynu EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Poptávka po elektřině a zemním plynu Na čem závisí poptávka po elektřině? provedena statistická analýza pro 28 států na úseku cca 20 let zvolena hladina významnosti 0,05 (95 % pravděpodobnost existence závislosti) Poptávka po elektřině a zemním plynu EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Poptávka po elektřině a zemním plynu Elektřina a blahobyt ekonomové v obecně-ekonomických úvahách navrhují tuto identitu: Blahobyt = Produkt + Přírůstek Volného Času + Zlepšení Životního Prostředí po revizi sociology by mohla identita vypadat třeba takto: Blahobyt = Užitek z Ekonomického Produktu + Užitek z Ekonomicky Neproduktivních Činností (UENČ) a budeme-li smělí, druhý sčítanec můžeme rozložit třeba takto: UENČ = Interpersonální Spokojenost + Intrapersonální Spokojenost + Spokojenost s „Životním“ Prostředím Poptávka po elektřině a zemním plynu EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Poptávka po elektřině a zemním plynu Elektřina a blahobyt rozvoj využití energií a speciálně elektřiny umožnily navyšovat míru blahobytu blahobyt roste skrze navyšování materiálního konzumu a snižování fyzické náročnosti jeho dosahování Poptávka po elektřině a zemním plynu Blahobyt Užitek z ekonomického produktu Interpersonální a Intrapersonální spokojenost Spokojenost s životním prostředím velmi dobře kvantifikovatelné těžko kvantifikovatelné částečně kvantifikovatelné pomocí tzv. externalit měřeno a přímo obsaženo v HDP neměřitelné, a to ani náhradní metodou bylo by možné měřit a zahrnout do bilance blahobytu kladný vliv na poptávku po elektřině nejednoznačný a nevýznamný vliv na poptávku po elektřině záporný vliv na tvorbu ekonomického produktu a poptávku po elektřině EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Poptávka po elektřině a zemním plynu Úspory a spotřeba elektřiny pokud nejsou úspory energie ekonomicky zdůvodnitelné (výhodné), nejsou ani ekologicky zdůvodnitelné (výhodné)!!! příklad vlivu úspor elektřiny na spotřebu elektřiny při zachování ekonomické přidané hodnoty (bez dotací a jiných deformací): Poptávka po elektřině a zemním plynu ekonomicky produktivní činnost a záměr uspořit elektřinu určitá přidaná hodnota, EEN a tím i spotřeba elektřiny 1. investice do úspor, kdy NPV < 0 2. investice do úspor, kdy NPV = 0 3. investice do úspor, kdy NPV > 0 navýšil jsem investice, neušetřil však tolik na provoz. nákladech navýšil jsem investice, ale stejně ušetřil na provozních nákladech navýšil jsem investice, a více ušetřil na provozních nákladech musím navýšit objem produkce (výdaje i příjmy se zvýší) objem produkce zůstává (výdaje i příjmy zůstanou stejné) mohu snížit objem produkce (výdaje i příjmy mohou klesnout) každá Kč představuje elektřinu (skrze EEN) EEN je vyšší pro průmyslové výrobky a nebo obecně v rozvojových zemích navýším spotřebu elektřiny spotřeba zůstane zachována snížím spotřebu elektřiny EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Poptávka po elektřině a zemním plynu Výhled spotřeby elektřiny a plynu pro ČR Poptávka po elektřině a zemním plynu Poptávka Elektřina (včetně elektromobilů) Zemní plyn (včetně CNG) hlavní tradiční vlivy úroveň a struktura HDP počet obyvatel úroveň a struktura HDP počet obyvatel míra využití pro výrobu tepla hlavní prorůstové nové vlivy využití v dopravě (elektromobily) potenciální substituce za fosilní paliva náhrada tříděného HU teplárenství, výroba elektřiny, MKO využití v dopravě jako CNG hlavní protirůstové nové vlivy úsporná opatření (pro síťově dodávanou elektřinu i lokální výroba ve FVE, MKO) úsporná opatření tlak na snižování dovozní závislosti tlak na vytěsnění fosilních paliv úspory energie mezi roky 2013 a 2040 domácnosti: 1,7 až 0,7 % ročně výroba: pokles EEN 1,9 % až 1,5 % ročně domácnosti: 2,0 až 0,7 % ročně výroba: pokles PEN 2,7 až 1,8 % ročně nárůst poptávky do roku 2040 o 14 % (nižší ekonom. a demograf. růst) až o 47 % (vyšší ekonom. a demograf. růst) o 46 % (nízké využití v nových oblastech) až o 109 % (vysoké využití v nových oblast.) EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Predikce vývoje spotřeby elektřiny a plynu a vliv nových technologií Nové technologie a poptávka po elektřině Lokální výroba ve FVE a MKO Elektromobily

Nové technologie a poptávka po elektřině Lokální (decentrální) výroba ve FVE a MKO vychází ze strategie SEK a z koncepcí EU důsledky: především: pokud projde nynější návrh a nebude měřeno (jen oznamována instalace), pak přestane existovat čistá bilance výroba- spotřeba se všemi dalšími důsledky cca 5,8 TWh elektřiny (10 % nynější spotřeby) může vypadnout z bilance navýší se soběstačnost ČR v dodávkách primární energie (pro FVE) sníží se objemy síťově dodávané elektřiny (pokud má být distribuce v pořádku, budou proporcionálně navýšeny měrné náklady za distribuci a přenos) sníží se objemy obchodované energie (o peníze přijdou obchodníci) negativní vliv na požadavky regulace soustavy (navýšení nákladů na PpS) Nové technologie a poptávka po elektřině EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Nové technologie a poptávka po elektřině Lokální (decentrální) výroba ve FVE a MKO potenciální dopady do tržeb (cen) a objemů síťově dodávané elektřiny: Nové technologie a poptávka po elektřině EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Nové technologie a poptávka po elektřině Elektromobily potenciálně jen pro sektor M1 (při 100 % výskytu) cca 13 TWh; všechna vozidla pak asi 28 TWh (při 100 % výskytu) důsledky: růst spotřeby – vyšší tržby, vyšší objemy obchodované elektřiny vyšší nároky na koordinaci a periodizaci spotřeby (nabíjení) Nové technologie a poptávka po elektřině EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Predikce vývoje spotřeby elektřiny a plynu a vliv nových technologií Nové technologie a poptávka po plynu Lokální výroba v MKO CNG v dopravě

Nové technologie a poptávka po plynu Lokální (decentrální) výroba v MKO potenciálně až na 30 % odběrných míst elektřiny (60 % odběrných míst plynu) potenciál až 5,8 TWh zemního plynu (3,4 % celkové spotřeby plynu) důsledky: pořád jde o fosilní palivo; navýšení dovozní závislosti jistá příležitost pro zemní plyn mírně vyšší tržby a vyšší celková ekonomie tranzitu a přepravy Nové technologie a poptávka po plynu EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Nové technologie a poptávka po plynu CNG v dopravě potenciálně jen pro sektor M1 cca 61 TWh ročně (při 100 % výskytu, předpokládaný vyšší roční nájezd vozidel na CNG); všechna vozidla pak asi 95 TWh ročně (při 100 % výskytu) důsledky: pořád jde o fosilní palivo; zachování dovozní závislosti výrazná příležitost pro zemní plyn vyšší tržby a vyšší celková ekonomie tranzitu a přepravy Nové technologie a poptávka po plynu EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Zemní plyn – přírůstky roční spotřeby od roku 2013 střední varianta Shrnutí Elektřina – přírůstky roční spotřeby od roku 2013 střední varianta Zemní plyn – přírůstky roční spotřeby od roku 2013 střední varianta

Nad rámec běžných úvah, bude mít na poptávku po síťově dodávané elektřině výrazný vliv: rozvoj decentrální výroby – pokles; 2040: až -4,2 TWh roční spotřeby rozvoj elektromobility – navýšení; 2040: až +3,4 TWh roční spotřeby Nad rámec běžných úvah, bude mít na poptávku po zemním plynu vliv: rozvoj využití plynu v MKO – navýšení; 2040: až +1,3 TWh roční spotřeby rozvoj využití v CNG – navýšení; 2040: až +14 TWh roční spotřeby Spotřeba elektřiny a částečně i zemního plynu: na světové úrovni mimořádně silně koreluje s mírou dosahovaného ekonomického růstu (nejvíce ze všech hromadně distribuovaných energií) k navyšování ekonomicky měřitelného blahobytu budeme potřebovat navyšovat spotřebu elektřiny a pravděpodobně i plynu (nikoliv nutně veškeré primární energie), Současná podoba státních statistik spotřeby energií (a tím i úspor) je nevyhovující – zkresluje výsledky (nezahrnuje dovoz energie prostřednictvím dovozu energeticky náročného zboží). Shrnutí EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Malá metafora k úsporám na závěr... Zatím to vypadá, že svět pod dikcí EU funguje jako obří lednička (tepelné čerpadlo)… … za cenu ochlazování EU ohřívá celek. Malá metafora k úsporám na závěr... EGÚ Brno, a. s. │ Sekce Provoz a rozvoj elektrizační soustavy

Predikce vývoje spotřeby elektřiny a plynu a vliv nových technologií Děkuji za pozornost. Mgr. Ing. Michal Macenauer, Ph.D. a kolektiv sekce provozu a rozvoje ES michal.macenauer@egubrno.cz Zpracováno s využitím podkladů: Očekávaná dlouhodobá rovnováha mezi nabídkou a poptávkou elektřiny a plynu (2014, zpracováno pro OTE, a. s.) Predikce vývoje spotřeby elektřiny a plynu a vliv nových technologií