Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, 30.10. – 31.10. 2003 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Organizační struktura
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Mgr. Jana Malá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Transkript prezentace:

Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, – Praha – M.Procházka, NÚOV

Zvýšení přitažlivosti učení, posílení celkové propojenosti systémů vzdělávání se světem práce, s výzkumem a se společností vůbec Miroslav Procházka Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV) Praha – M.Procházka, NÚOV

3 strategické cíle 13specifickýchcílů (kontext) 3 strategické cíle 13 specifických cílů (kontext) Zlepšení kvality a efektivity … Usnadnění přístupu k … pro všechny Cíl 2.2: Zvýšení přitažlivosti učení Otevření … širšímu světu Cíl 3.1: Posílení celkové propojenosti systémů vzdělávání se světem práce, výzkumem a společností vůbec Praha – M.Procházka, NÚOV

Sedm klíčových témat Praha – M.Procházka, NÚOV Podněcování mladých lidí ke zdělávání i po ukončení povinné školní docházky, motivování dospělých ke vzdělávání Vytvoření způsobů úředního potvrzení zkušeností nabytých neformálním učením Zvýšení přitažlivosti učení v rámci formálních vzdělávacích systémů i mimo ně Posilování vědomí kultury učení pro všechny a posílit uvědomování si společenských a ekonomických výhod plynoucích z učení

Sedm klíčových témat Praha – M.Procházka, NÚOV Prosazování úzké spolupráce mezi systémy vzdělávání a odborné přípravy a společností jako celku Navázání vzájemně výhodných partnerských vztahů mezi vzdělávacími institucemi, firmami a výzkumnými institucemi Podpoření role zainteresovaných stran v rozvíjení počátečního i dalšího vzdělávání, vč. učení se na pracovišti

Čtyři prioritní oblasti Praha – M.Procházka, NÚOV Učení podporující prostředí (pro novou kulturu učení) Flexibilita formálního vzdělávacího systému a flexibilita institucí Partnerství a vytváření prostoru pro spolupráci Oceňování učení: Hodnocení a standardy

Priorita 1: Učení podporující prostředí (pro novou kulturu učení) Praha – M.Procházka, NÚOV Nové aktivní metodologie učení Rozvoj učebních návyků od předškolního věku Učení se při práci Posilování a podpora potřeby učit se v průběhu celého života

Doporučení pro Prioritu 1 Učení podporující prostředí (pro novou kulturu učení) Praha – M.Procházka, NÚOV Aktivní podpora projektového učení, učení na pracovišti a v různorodých skupinách, využívání různých médií Učitelé jako aktivní partneři při navrhování nových prostředí pro učení (vč. kurikulárních reforem) Zaměstnavatelé i zaměstnanci aktivními partnery Politická podpora růstu účasti na vzdělávání (vč. podpory ohroženým skupinám)

Priorita 2: Flexibilita formálního vzdělávacího systému a flexibilita institucí Praha – M.Procházka, NÚOV Flexibilní vzdělávací dráhy Iniciativy podněcující návrat k učení těch, kteří ukončili vzdělávání bez kvalifikace Podpora v klíčových bodech přechodu (poradenství)

Doporučení pro Prioritu 2 Flexibilita formálního vzdělávacího systému a flexibilita institucí Praha – M.Procházka, NÚOV Rozvoj modulárního uspořádání Opatření k rozrůznění vzdělávacích cest Rozvoj poradenských služeb Podpora těm, kteří opustili vzdělávání bez kvalifikace, pro návrat ke vzdělávání

Priorita 3: Partnerství a vytváření prostoru pro spolupráci Praha – M.Procházka, NÚOV Spolupráce formálního vzdělávacího systému se soukromými a veřejnými institucemi a s občanskou společností Spolupráce na lokální úrovni pro dosahování společných vzdělávacích, sociálních a ekonomických cílů Spolupráce se světem vědy a výzkumu

Doporučení pro Prioritu 3 Partnerství a vytváření prostoru pro spolupráci Praha – M.Procházka, NÚOV Partnerství jako integrální součást politik na všech úrovních (národní, regionální, místní), nové formy organizace a řízení Aktivní partnerství mezi lidmi z pedagogické praxe a výzkumníky v rozvíjení nových modelů učení a nových kurikulárních rámců

Priorita 4: Oceňování učení: Hodnocení a standardy Praha – M.Procházka, NÚOV Národní systémy kvalifikací Propojování existujících systémů Oceňování neformálního a informálního učení

Doporučení pro Prioritu 4 Oceňování učení: Hodnocení a standardy Praha – M.Procházka, NÚOV Zaznamenání všech úspěchů spíše než dokumentovat neúspěchy u jednotlivců, vč. částečných kvalifikací Kombinování výsledků učení v různých životních situací, vč. akumulace a přenosu kreditů Společné principy pro oceňování neformálního a informálního učení

Ukazatele, referenční úrovně Praha – M.Procházka, NÚOV Ukazatele Ukazatele : nástroj sledování pokroku v určených cílech, porovnání v čase i mezi jednotlivými zeměmi Referenční úrovně Referenční úrovně : cíle, kterých má být v průměru dosaženo na evropské úrovni do roku 2010, nejedná se o konkrétní cíle pro jednotlivé země. Ty mají posoudit, jak mohou k dosažení cílů na evropské úrovni přispět.

Ukazatele, referenční úrovně Praha – M.Procházka, NÚOV Zvýšení přitažlivosti učení Počet hodin v dalším odborném vzdělávání na 1000 hodin práce podle odvětví Účast na vzdělávání podle věku, pohlaví a stupně vzdělání Podíl populační skupiny ve věku pouze se základním vzděláním, která se dále nevzdělává

Účast na vzdělávání, populace 15-24, rok 2000/01 Praha – M.Procházka, NÚOV

Účast na dalším vzdělávání, hodiny na 1000 h práce, 1999 Praha – M.Procházka, NÚOV

Expertní skupina pro budoucí potřeby kompetencí (Irsko) Praha – M.Procházka, NÚOV identifikuje budoucí potřeby kompetencí reprezentanty klíčových ministerstev, soukromého sektoru, univerzit a nezávislými experty Skupina systematicky identifikuje budoucí potřeby kompetencí v různých sektorech a asistuje vládě v rozvoji národní strategie pro identifikaci a dosahování kompetencí potřebných pro ekonomický rozvoj. Skupina je tvořena reprezentanty klíčových ministerstev, soukromého sektoru, univerzit a nezávislými experty.

Uznávání neformálního a informálního učení Praha – M.Procházka, NÚOV Individuální práva Kvalita Spolehlivost

Uznávání neformálního a informálního učení: Individuální práva Praha – M.Procházka, NÚOV Každý má právo na uznání znalostí a dovedností získaných i mimo formální vzdělávací systém Výsledky procesu uznávání jsou majetkem jednotlivce, účast je dobrovolná

Uznávání neformálního a informálního učení: Kvalita Praha – M.Procházka, NÚOV Proces uznávání musí zajistit důvěryhodnost výsledků Metodologie uznávání musí být jasně stanovena (praktické testy, písemná zkouška apod.) Kritéria pro uznávání musí být dostupná a transparentní pro každého

Uznávání neformálního a informálního učení: Kvalita Praha – M.Procházka, NÚOV Požadavky musí být formulovány tak přesně, aby různé „uznávací autority“ dospěly u konkrétního žadatele k obdobným výsledkům Posuzovatelé musí procházet systematickým proškolováním

Uznávání neformálního a informálního učení: Spolehlivost Praha – M.Procházka, NÚOV Vývoje kritérií se musejí účastnit všichni relevantní aktéři (např. sociální partneři při hodnocení pracovních zkušeností) „Uznávací autorita“ musí být nestranná