Možnosti sociálního rozvoje v programovacím období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Podpora sociálních služeb „dnes a zítra“ Ing. Pavel Poles, Vedoucí oddělení projektového řízení Krajského úřadu Olomouckého kraje
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Agentura pro sociální začleňování
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Představení Koordinovaného přístupu k SVL Olomouc Radka Soukupová.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Aktuální informace o výzvách MAS JmK – oblast sociální služeb
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Transkript prezentace:

Možnosti sociálního rozvoje v programovacím období 2014-2020 20. 1. 2014 Petr Čáp

SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU V CLLD DOHODA O PARTNERSTVÍ uvádí jako jednu z 8 problémových oblastí: Sociální systém začleňující sociálně vyloučené skupiny a působící preventivně proti chudobě. služby zaměstnanosti, kvalitní vzdělávací systém, výzkum, efektivní veřejná správa, infrastruktura, ochrana životního prostředí (Prioritní oblast 2 Územní soudržnost SRR 14-20)

DOHODA O PARTNERSTVÍ PRO PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2014–2020 Hlavním cílem využití CLLD je posílení územní soudržnosti venkovského území a zajištění dlouhodobého udržitelného rozvoje území. CLLD bude využito především pro naplňování tematického cíle 9 Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě. Cílem zabránit nárůstu hrozby sociálního vyloučení, reagovat odpovídajícím způsobem na prohlubující se socioekonomické nerovnosti a snížit riziko chudoby.

PAST SOCIÁLNÍHO VYLOUČENÍ

SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ V ČR V ČR dnes existuje více než 400 sociálně vyloučených lokalit Žije v nich více než 100 tisíc lidí V těchto lokalitách je míra nezaměstnanosti až 90 procent Výzkum GAC, výsledky jaro 2015

Sociálně vyloučené lokality

Integrovaný plán rozvoje znevýhodněných území Břeclav Bučovice Hodonín Ivančice Kyjov Mikulov Moravský Krumlov Veselí nad Moravou Znojmo

ÚZEMNÍ DIMENZE

CO jsou hlavní témata řešená CLLD směrem k sociálnímu začleňování: Řešení vysoké nezaměstnanosti ve venkovských oblastech. Stabilizace obyvatelstva zvyšováním a změnami jejich kvalifikace a zajištěním pracovních příležitostí na venkově. Podpora podnikatelských příležitostí, podpora zakládání nových podnikatelských subjektů v součinnosti místních aktérů. Zastavení odlivu kvalifikované a mladé pracovní síly do lukrativnějšího nezemědělského podnikání mimo venkovské oblasti. Podpora rozvoje lokální ekonomiky (vč. sociálních podniků) ve venkovském prostoru Podpora rozvoje vzájemné spolupráce firem, firem a škol. Zvýšení funkční vybavenosti venkova, vytváření podmínek pro spolupráci při zlepšování kvality a dostupnosti sítí služeb (sociálních, zdravotních a návazných).

PRO KOHO jsou určeny priority rozvoje: skupiny obyvatel, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením a chudobou nízkopříjmové skupiny obyvatel; dlouhodobě nezaměstnaní (opakovaně nezaměstnaní); v nepříznivé sociální situaci žijící rodiny, děti, mládež; osoby žijící v sociálně vyloučených lokalitách a v jejich okolí; lidé bez domova; senioři, osoby se zdravotním postižením; etnické menšiny (zejména Romové); osoby ohrožené závislostí nebo závislé na návykových látkách; osoby opouštějící ústavní zařízení nebo zařízení výkonu trestu.

JAK budou tato témata řešena: rozvoj aktivní politiky zaměstnanosti; podpory sociálních podniků; podpora vzdělávání, rozšíření nabídky rekvalifikací a specifických forem zvyšování kvality znalostí a dovedností; podpora malého a středního podnikání; podpora zvyšování kvality a flexibility v poskytování sociálních služeb, uplatnění preventivních programů v ohrožených oblastech a strategického plánování, dostupnost nájemního bydlení.

Příklady podporovaných aktivit OPZ Zaměstnanost (netýká se standardních zaměstnanostních projektů, např. RIP) Motivační aktivity Poradenské a informační programy Bilanční a pracovní diagnostika Rozvoj základních kompetencí Zprostředkování zaměstnání Sociální podnikání aktivní začleňování osob v sociálně-podnikatelských subjektech vznik a rozvoj podnikatelských aktivit zavedení systému podpory startu, rozvoje a udržitelnosti sociálních podniků vzdělávání a poradenství související s podporou vzniku, založením, provozem a marketingem sociálního podniku podpora a vytváření podmínek pro vznik a rozvoj sociálních podniků, včetně společensky odpovědného zadávání zakázek; zvyšování povědomí a informovanosti o sociálním podnikání a spolupráce všech relevantních aktérů

Sociální služby Komunitní práce optimalizace forem služeb (ambulantní – terénní) zavádění metod spolupráce mezi sociálními službami (OSPOD, ÚP, soc. pracovníci obcí) Vytváření sítě služeb pro rodiny s dětmi a strategie SPOD (např. tým pro mládež) síťování, bridging gap aktivity mezi obyvateli sociálně vyloučených lokalit a majoritou podpora monitoringu a evaluačních strategií Zdravotně sociální služby Sanace rodiny Služby pro rodiny za účelem zvyšování rodičovských kompetencí (např. kluby matek, mateřská centra, svépomocné rodičovské skupiny) Dobrovolnícké a mentoringové programy Sekundární a terciární prevence pro osoby ohrožené závislostmi nebo závislé na návykových látkách (odborné služby pro rodiny – rodinná terapie, psychoterapie, práce s rodinou v rozvodu, rodinná mediace) Komunitní práce

Sociální bydlení Prevence kriminality Sociální práce za účelem řešení bytové situace Podpora samostatného bydlení v bytech Řešení sousedských konfliktů Vytváření sociální bytové politiky obcí Prevence ztráty bydlení Environmentálně šetrné a ekonomické bydlení Administrace sociálního bydlení v obci Sociální realitní agentura Podpora institutu domovníka Boj s diskriminací (průřezové téma) Prevence kriminality Asistent pro jednání s policií Poskytování sociálních služeb osobám ve VTOS a propuštěným vězňům Nízkoprahové zaměstnávání, chráněné a podporované zaměstnávání a rekvalifikace Programy prevence pro děti a mládež (např. finanční gramotnost, právní povědomí, alkoholismus, gamblerství, drogy apod.)

Schéma integrace u soc. podniku OP Z 2.3 (2.1) vybavení provoz stavba, cihla vybavení IROP 4.1 (2.2)

KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP V SOCIÁLNÍM ZAČLEŇOVÁNÍ (KPSVL) Specifický mechanismus čerpání finančních prostředků z ESIF v období 2014+. Týká se 3 operačních programů: Zaměstnanost - OP Z (2.1.) Výzkum, Vývoj, Vzdělávání - OP VVV (3) Integrovaný operační program – IROP (2.9 a, c, 2.10) Určen pro 70 měst a obcí v ČR (s výskytem sociálně vyloučených lokalit) NUTNÁ PROVÁZANOST: SCLLD Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji Integrovaným plánem rozvoje znevýhodněných území Strategií rozvoje Jihomoravského kraje 2020

KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP V SOCIÁLNÍM ZAČLEŇOVÁNÍ (KPSVL) Jak to bude v praxi fungovat? Obec ve spolupráci s ASZ a partnery zmapuje potřebnost v oblasti sociálního vyloučení → Strategický plán sociálního začleňování Obec a partneři připraví projektové záměry na řešení dané problematiky. Obec ve spolupráci s ASZ stanoví přibližný objem potřebných finančních prostředků pro jednotlivé operační výzvy. Tři ministerstva (MŠMT, MMR, MPSV) koordinovaně vypíší pro obce zapojené v KP SVL speciální výzvy, s alokacemi, které budou odpovídat místním potřebám (srpen 2015, prosinec 2015). Pro které obce slouží? Pro ty, které mají na svém území sociálně vyloučené lokality, chtějí systematicky řešit problematiku sociálního vyloučení a potřebují k tomuto řešení podporu z prostředků ESIF. Tyto obce spolupracují nebo musí zahájit spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Jaká je jeho cílová skupina? Obyvatelé SVL, ale také ostatní obyvatelé v obci, kteří se nacházejí ve zhoršené sociální či ekonomické situaci.

KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP V SOCIÁLNÍM ZAČLEŇOVÁNÍ (KPSVL) Jaké jsou výhody KP SVL? Odpovídající alokace finančních prostředků na lokálně definované potřeby – OP Z, OP VVV. Koordinace výzev – lepší provázání jednotlivých aktivit. Menší konkurence ve srovnání s otevřenými výzvami. Dřívější návazné financování stávajících aktivit (vzdělávání). Podpora ASZ – definování potřeb a vhodných opatření, příprava projektových záměrů a žádostí o dotace.

Děkuji za pozornost Petr Čáp cap.petr@vlada.cz ) +420 727 850 223