Pandemický plán Fakultní nemocnice Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Advertisements

Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Projektové řízení Modul č.1.
Finanční možností svépomocných skupin
Fakultní nemocnice Brno Útvar krizového řízení
Útvar krizového řízení
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Darja Hrabánková Navrátilová
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Personální informační systém
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Koncepce péče o staré občany
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Pandemický plán Ústeckého kraje
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Aktuální krize zdravotnictví
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Letecká záchranná služba
Bakalářské studium III. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení IV. ročník – ošetřovatelství – kombinované 559Základy řízení.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Traumatologický plán ÚSZS
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Hodnoty v péči o seniory
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obor zdravotních služeb MZ
Kontrola prací s cytostatiky
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Pandemický plán Fakultní nemocnice Brno Útvar krizového řízení Pandemický plán Fakultní nemocnice Brno

Epidemie a Pandemie Epidemie – výskyt onemocnění, které výrazně převyšuje obvykle očekávané hodnoty incidence těchto onemocnění v daném místě a čase. V ČR je epidemie vyhlašována při dosažení hranice 2000 nemocných na 100.000 obyvatel Pandemie – rozsáhlá epidemie na území více států příp. kontinentů

Důsledky pandemie Pandemie představuje velké riziko především tím, že postihne v relativně krátkém časovém období velký počet obyvatel Hlavním důsledkem jsou zdravotní a sociálně – ekonomické dopady a absence části populace zajišťující nezbytné služby

Pandemický plán FN Brno Upřesňuje činnost FN Brno při vyhlášení úkolů definovaných Národním pandemickým plánem a Pandemickým plánem JMK Pandemický plán FN Brno definuje úkoly a opatření s účelem pohotově reagovat na potřeby obyvatelstva, od informací a profylaktických opatření až po lékařskou péči poskytovanou co největšímu počtu pacientů Hlavním úkolem Pandemického plánu FN Brno je stanovit činnost jednotlivých pracovišť tak, aby byl při vzniku pandemie zajištěn chod zařízení a byly sníženy na minimum její zdravotní, sociální a ekonomické dopady

WHO – Word Health Organization 6 pandemických fází WHO – světová zdravotnická organizace stanovuje 6 periodicky se opakujících fázích pandemie rozdělených do 3 období Během jednotlivých fází probíhá v zdravotnickém zařízení monitorování aktuální situace, příprava a následná aktivace určených sil a prostředků

Interpandemická perioda 1. a 2. fáze V této fázi krizová připravenost zahrnuje především monitorování nemocnosti aktuálními respiračními chorobami Sledování a předávání v rámci zdravotnického zařízení informací z MZ, KHS, KÚ JMK Provedení vyhodnocení z předcházejícího pandemického období v souvislosti se stanovením potřebného personálního a materiálního zabezpečení

Perioda pandemické pohotovosti 3. – 5. fáze Probíhá monitorování aktuální situace, přebírání aktuálních zpráv z MZ, KHS, ÚK JMK, jejich rozpracování a předávání v rámci zdravotnického zařízení Stanovení potřebného personálního zajištění, materiálního zabezpečení a logistické podpory Zahájení vakcinace vybraného zdravotnického personálu, pacientů s chronickým onemocněním Jmenování členů Pandemické skupiny

Pandemická skupina Pandemická skupina je složena s vrcholového a odborného vedení FN Brno, zástupců krizového řízení a nemocničního epidemiologa. Shromažduje a vyhodnocuje informace vyplývající z aktuální situace a stanovuje příslušná opatření Členové pandemické skupiny jsou svoláváni na pokyn ředitele FN Brno na základě aktuálních informací týkajících se vývoje pandemické situace. Svolání členů pandemické skupiny je prováděno systémem EMOFF. Pověřený člen pandemického štábu FN Brno je v pravidelném kontaktu s Krajskou komisí pro řešení výskytu závažných infekčních onemocnění v Jihomoravském kraji a Krajskou hygienickou stanicí.

Pandemická perioda 6. fáze Je upraven režim na vstupech nemocnice. Jsou definovány a pomocí krizového značení vytyčeny trasy od vstupu do nemocnice pro nakažené pacienty tak, aby byli směrování přímo do příjmových ambulancí a nedošlo k ohrožení ostatních pacientů a personálu. Je zajištěno adekvátní množství předepsaných OOPP pro personál. Tyto ochranné prostředky jsou distribuovány zaměstnanců přicházejícím do styku s pacienty přijímanými v rámci pandemie a zaměstnanců ošetřujícím již hospitalizované pacienty s pandemickou chorobou. Jsou stanovena příjmová místa – ambulance pro vyšetření pacientů s chřipkovým onemocněním v prostorách infekční kliniky s odpovídajícím stanoveným hygienickým zázemím, jsou situována tak, aby nedocházelo ke kontaktu s ostatními pacienty s jiným onemocněním než chřipkovým.

Osobní ochranné prostředky pro zaměstnance FN Brno Rouška s výdechovým Ochranný štít Jednorázová kombinéza ventilem Holínky PVC Ochranné brýle

Pandemická perioda 6. fáze Probíhá uvolnění lůžkové kapacity vybraných infekčních a dalších oddělení, pro umístění hospitalizovaných pacientů. Pacienti jsou nejprve ukládáni na uvolněná oddělení infekční kliniky a při vyčerpání její kapacity na další vyčleněná oddělení, která jsou schopna v případě pandemie poskytnout lůžkovou kapacitu. Jsou stanoveny požadavky na firmu zajišťující úklid, související především s umístěním infekčních pacientů na oddělení poskytující náhradní lůžkovou kapacitu, tedy taková, která za normálního provozu infekční pacienty nemají. Jsou definovány potřebné počty zaměstnanců pro zajištění chodu zařízení a v případě nedostatku personálu jsou osloveny dobrovolnické organizace a studenti vyšších ročníků zdravotnických škol. Je zajištěno nepřetržité informování veřejnosti, a to jednak tiskovými zprávami a také zřízením krizové informační linky, na které jsou veřejnosti poskytovány aktuální informace.

Závěr Krizovou připravenost lůžkového zařízení v případě pandemie chápeme jako ucelený soubor personálního, materiálního a logistického zajištění, stanovený základním dokumentem řešícím tuto problematiku, tedy Pandemickým plánem FN Brno. Postupy v tomto dokumentu navržené průběžně upravují a koordinují rozhodnutí pandemické skupiny na základě nových informací z Ministerstva zdravotnictví, ostatních odborných institucí a především dle aktuálního vývoje pandemické situace.