Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Druhy přísudku Skladba věty.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Podmět (Po) - opakování
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Vedlejší věta podmětná, přísudková
holé, rozvité, několikanásobné
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Podmětná a přísudková věta
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Druhy přísudku Skladba věty.
Základní větné členy – přísudek
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Transkript prezentace:

Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na www.7zskolin.cz Spolufinancované z ESF, akce EU peníze školám 1.4 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Věta jednoduchá a souvětí Po. Přís. Maminka balila dárky. → věta jednoduchá Po. Přís. Po. Přís. Maminka balila dárky a tatínek žehlil prádlo. → souvětí Věta jednoduchá má jednu základní skladební dvojici (1 podmět a 1 přísudek). Souvětí je tvořeno dvěma a více větami jednoduchými.

Podmět Žáci 6.A turnaj vyhráli. Zvítězit ale nebylo lehké. Sedm jich vzdalo před koncem. Podmětem může být jakýkoliv slovní druh! Podmět vyjadřuje původce děje nebo nositele vlastnosti ptáme se na něj: KDO, CO? musí být VŽDY V 1. PÁDĚ!!!

Podmět Podmět může být: vyjádřený Jana si čte knihu. nevyjádřený Je napínavá. (podmět je zde znám z předchozí věty – ona, ta kniha) všeobecný Tak nám zabili Ferdinanda! (oni, nevíme přesně kdo to udělal)

Podmět Podmět může také být: holý – nevážou se na něj žádné další větné členy Koně se pásli v ohradě. rozvitý – vážou se na něj další větné členy Malý chlapec si hrál na pískovišti. několikanásobný – několik členů ve větě má společný přísudek Koťata a štěňata si společně hrála na zahradě.

Vedlejší věta podmětná Kdo, co mě potěšilo? vedlejší věta podmětná Potěšilo mě, že si na mě vzpomněl. Přísudek Podmět Potěšila mě jeho vzpomínka na mě. vedlejší věta podmětná vyjadřuje/nahrazuje podmět věty hlavní, řídící Ptáme se na ni KDO, CO? a větou hlavní (řídící) Věta hlavní v tomto případě nemá podmět Nejčastěji je uvozena výrazy kdo, co, že, aby, kdyby, kdy, kam, jak

Vedlejší věta podmětná Příklady vedlejších vět podmětných: Nevím, kdy přijde. Už se ví, kdo to udělal. Bylo mi doporučeno, abych se víc učil. Víte, jak se to stalo? Že to není pravda, to opakuje pořád dokola. POZOR! Věta vedlejší je vždy uvozena (=má na začátku) SPOJOVACÍM VÝRAZEM

Přísudek Jana se češe. Jana je učesaná. Přís. Přís. Jana se češe. Jana je učesaná. Přísudek vyjadřuje, co podmět dělá, přisuzuje podmětu činnost, stav nebo změnu stavu nebo jaký je Ptáme se na něj: Co podmět dělá? Co se o něm říká? Co se s podmětem děje? Bývá vyjádřen slovesem v určitém tvaru. po

Přísudek Druhy přísudku: přísudek slovesný Maminka usmažila řízek. Honza se směje. přísudek slovesně jmenný = jmenný se sponou (složený) Velryba je savec. Jeho výkon se stával nejistým. Bára je ve firmě asistentkou. Tatínek se musel vrátit. Voda přestala téct. Začal se učit anglicky. SPONY: sponová slovesa: být, bývat, stát, stávat se fázová slovesa: začnout, přestat,… modální slovesa: moci, muset, chtít,… kategoriální slovesa: dát (příkaz), vést (jednání), uzavřít (mír),…

Přísudek přísudek jmenný bez spony (věta neobsahuje určité sloveso, ale dělí se na část podmětnou a přísudkovou) přísloví, rčení Sliby, chyby. oznámení, telegramy, nadpisy Vchod zezadu. Pes – přítel člověka. citoslovce místo přísudku Vrabec frrr ze střechy.

Vedlejší věta přísudková jmenná část přísudku vedlejší věta přísudková Obloha byla, jako když ji vymete. Podmět spona jmenná část přísudku Obloha byla jako vymetená. Nahrazuje jméno v přísudku jmenném se sponou Ve větě řídící zůstává spona, vedlejší větou je pak vyjádřeno přísudkové jméno (jmenná část) Můžeme na ni odkazovat zájmeny, které nejsou větnými členy Vyskytuje se zřídka Věta hlavní často končí na sponové sloveso

Vedlejší věta přísudková Příklady vedlejších vět přísudkových: Babička měla vlasy, jako když padne bílý sníh. Náš tatínek nebyl z těch, kdo se bojí. Dominik zůstal stát, jako když ho opaří. Krajina byla, jako když ji pocukruje. Lidé vždy nejsou, jak vypadají.

Děkuji za pozornost.