Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Plánovaný rozvoj služeb
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Veřejné projednání návrhu 2
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Komunitní plánování sociálních služeb
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Domov pro osoby se zdravotním postižením
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Reforma psychiatrické péče
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor regionálního rozvoje/odd. evropských dotací.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Aktuální dotační příležitosti IROP
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel: Statutární město Opava, odbor sociálních věcí Zpracovatel: KP projekt s.r.o. Ostrava

CÍL STUDIE Zjištění potřebnosti sociální služby (denní stacionář) pro danou cílovou skupinu dle uvedené specifikace: analýza cílové skupiny, současná nabídka sociálních služeb na území SMO, zpracování možných alternativ řešení, kalkulace provozních nákladů, přehled dotačních titulů, ze kterých lze čerpat v rámci této problematiky, sestavení časového harmonogramu řešení.

Analýza cílové skupiny Data získány od: Zákonní zástupci osob s těl. a komb. Postižením (podklady MMO) Dotazníkové šetření (ZŠ Slezského odboje, ZŠ Dostojevského) SPC Srdce. Cílová skupina v rámci studie – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením

Současná nabídka sociálních služeb na území SMO Charita Opava – denní stacionář Mraveneček Charita Opava, Radost sociálně terapeutická dílna Charita Opava – Denní stacionář pro seniory Dětské centrum Čtyřlístek v Opavě Marianum, p.o. Sírius, p.o. Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s. FOKUS – Opava, o.s. Klub přátel tělesně postižených dětí Opava Speciálně pedagogické centrum SRDCE Charita Opava – pečovatelská služba KOUSEK NEBE s.r.o. – pečovatelská služba

Alternativy řešení Požadavky na denní stacionář (výsledky dotazníkového šetření, rozhovory s pečujícími osobami): Provozní doba 7:00 – 17:00 Rozvoz a svoz klientů Dostupnost služby (nejlépe území SMO) Program uzpůsobený potřebám klientů (udržení a posilování získaných dovedností, rehabilitace, masáže, arteterapie, muzikoterapie, canisterapie, atd. Zároveň byla vyslovena potřeba vzniku odlehčovací služby, která na území SMO také chybí.

Kalkulace provozních nákladů 2 varianty – pro 10 klientů a pro 15 klientů Celkové náklady na provoz denního stacionáře pro 10 klientů – 3.780.268,-Kč ročně (1 sociální pracovník, 9 pracovníků v sociálních službách) Celkové náklady na provoz denního stacionáře pro 15 klientů – 5.524.368,-Kč ročně ( 1 sociální pracovník, 14 pracovníků v sociálních službách)

Dotační tituly Investiční dotace – regionální operační program NUTS II Moravskoslezsko (podporované aktivity: výstavba a rozvoj zázemí a materiálního vybavení zařízení poskytující služby sociální péče – odlehčovací služby, centra denních služeb, denní stacionáře), výzva bude vyhlášena dle aktuálního harmonogramu 8.4.2010. OP LZZ, Prioritní osa 3, Sociální integrace a rovné příležitosti, oblast podpory 3.1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb (formy podpory IP projekt, globální granty), výzva není prozatím vyhlášená, předpoklad vyhlášení je v první polovině roku 2010. Fond malých projektů (podporované činnosti: podpora vzdělávání zadavatelů, poskytovatelů, uživatelů a dalších subjektů v oblasti sociálního začleňování a podpora sociálních služeb a dalších nástrojů ve prospěch sociálního začleňování cílových skupin)

Integrovaný operační program – prioritní osa 3 Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb, oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace (transformace pobytových zařízení, podpora chráněného bydlení, terénních a ambulantních služeb)

ZÁVĚR Na území SMO chybí sociální služba (denní stacionář) pro danou cílovou skupinu. Zároveň byla ze strany pečujících osob vyslovena také potřeba vzniku odlehčovací služby. Vzhledem k finančnímu i časovému hledisku zpracovatel studie doporučuje jako optimální řešení využít stávající prostory formou rekonstrukce, modernizace či přístavby k již stávajícímu zařízení poskytující sociální služby. Z podrobné analýzy poskytovatelů soc. služeb na území SMO lze doporučit jako optimálního provozovatele Charitu Opava – Denní stacionář Mraveneček (tato služba je nejblíže požadavkům pro nový stacionář), který je schopen za podmínky provedení stavebních úprav uspokojit požadavky cílové skupiny. Další službou plynoucí převážně z potřeb pečujících osob je zřízení odlehčovací služby s kapacitou cca 2 pokojů na území SMO. Pro tuto službu zpracovatel doporučuje sociální zařízení Sírius, p.o. (KÚ MSK)

Z důvodu zjištění optimální věkové hranice klientů a struktury financování denního stacionáře byly zmapovány stacionáře na území ČR. Pro studii bylo vybráno 10 vzorových stacionářů. Po provedení monitoringu zpracovatel doporučuje stanovit horní věkovou hranici bez omezení věku, případně s omezením do 64 let. Ekonomická analýza vychází ze skutečnosti, že byla zjištěna potřebnost stacionáře na území SMO. Studie rozpracovává 2 alternativy rozpočtů s kalkulací provozních a osobních nákladů pro roční provoz denního stacionáře. První verze byla zpracována pro 10 klientů a celkovými náklady 3.780.268,-Kč. Druhá verze počítá s 15 klienty a náklady 5.524.368,-Kč. S ohledem na nutnost spolufinancování služby ze strany uživatelů a zajištění využití kapacity nového zařízení zpracovatel doporučuje nejdříve nastavit kapacitu služby 10 uživatelů a s možností pozdějšího rozšíření.

DĚKUJI ZA POZORNOST Petra Kutálková Koordinátorka KP