Měření sociálního kapitálu Koncepty, výzkumné projekty a zdroje dat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Advertisements

V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Mezinárodní konkurenceschopnost, její faktory a aplikace na ČR
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Sociální politika a Welfare State
Politologie jako věda Politika moc
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Výuka makroekonomie na českých vysokých školách
ECPCP- European Confederation of Primary Care Paediatricians Organizace, která vznikla zánikem organizace SEPA- Societé européenne de pédiatrie ambulatiore.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Instituce Pravidla hry
Plán participace aktérů na rozvoji Prahy 14 (komunity, NNO, UMČ, komerční sektor) Městská část Praha 14 Praha 14 kulturní p. o. Anthropitures z. s.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Sociologie zpravodajství. Frekventovaná témata zkoumání produkce zpráv výběr událostí do zpráv vztah novinářů s informačními zdroji profesní normy a jejich.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Společenská odpovědnost organizací
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Koncipování empirického výzkumu
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
Korupce ve veřejných zakázkách v kontextu institucionálního prostředí samospráv ČR Martin Kameník
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Komunitní sociální práce
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
MARKETINGOVÝ MIX.
Analýza kvantitativních dat I.,II.,III. Mezinárodní komparativní výzkumné projekty: data pro sekundární analýzu UK FHS Historická sociologie (LS 2014+)
 Podle řady nezávislých zdrojů se sociální sítě staly nejčastější aktivitou na internetu, čímž sesadily pornografii. A to je pravděpodobně jen začátek.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
 Kurs: Vybrané kapitoly z výzkumu veřejného mínění  FSV UK, U Kříže 8  Středa  PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D.  Centrum pro výzkum veřejného.
Mezinárodní srovnávání Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Chudoba a sociální desintegrace
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
II.PŘ Strategie podniku a růst hodnoty podniku 1.Strategie českých podniků v EU 2. Světové trendy podnikových strategií 3. Strategické podmínky konkurenceschopnosti.
Mgr. Magdaléna Šťovíčková Jantulová
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Trh práce a politika zaměstnanosti
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Společensky odpovědné podnikání
Sociální inkluze
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Měření sociálního kapitálu Koncepty, výzkumné projekty a zdroje dat

Teoretické koncepty  Bourdieu (1986): sociální kapitál jako „množina aktuálních nebo potenciálních zdrojů, která vychází z vlastnictví trvalé sítě více či méně institucionalizovaných vztahů a známostí, jinými slovy z členství ve skupině, které vybavuje každého člena kolektivně vlastněným kapitálem, tedy různými oprávněními.“; individualistické pojetí, sociální kapitál jako základ nerovností  Coleman (1988): sociální kapitál jako aspekt sociální struktury, výbava aktérů v této struktuře, spojující článek mezi mikro a makro strukturou, který aktérovi usnadňuje jednání; tři základní formy sociálního kapitálu – závazky a očekávání, informační kanály a normy doprovázené sankcemi  Putnam (1993): sociální kapitál „odkazuje k vlastnostem jako je důvěra, normy a sítě, které usnadňují koordinované jednání, a tak přispívají k výkonnosti společnosti“; funkcionální koncepce, zaměřuje se na pozitivní externality sociálních sítí pro celou společnost, sociální kapitál snižuje transakční náklady a přispívá k sociální soudržnosti

Vývoj měření sociálního kapitálu Pre-empirické období, konec 80. let, zkoumá se především meyigenerační transmise a přístup ke vzdělání (Burdieu, Loury, Coleman) Od začátku 90. Let Putmanovo kolektivní pojetí a široce pojatá sekundární analýza tzv. tvrdých dat Od druhé poloviny 90. let snaha o nalezení jednotného výzkumného konceptu pro mezinárodní srovnání Česká sociologie navazuje především na burdieovskou tradici individualních dispozic – Možný 1991, Matějů 1993 – konverze sociálního kapitálu na ekonomický během společenské transformace

Základní typologie a formy Individuální a kolektivní podoba sociálního kapitálu (podle toho, zda přináší zisk jednotlivci, uzavření skupině či celé společnosti Strukturální a kognitvní sociální kapitál (podle toho, zda je odvozen od forem sociální organizace - rolí, procedur, sítí etc., nebo od mentálních procesů, internalizovaných norem, hodnot a postojů Typy sociálního kapitálu Příklady indikátorů Kolektivní (komunitní) Souhrnné statistické údaje počet občanských, profesních sdružení v lokalitě, počet členů v občanských sdruženích, podíl dárcovství k součtu osobních příjmů, odpracované hodiny při dobrovolné práci Individuální výpovědidotaz na členství v občanských a profesních sdruženích, důvěra v druhé lidi Individuáln í InterakčníFrekvence společenských aktivit mobilizačníSchopnost mobilizovat sociální síť ve svůj prospěch, např. obstarat nedostatkové statky

Základní typologie a formy Typy sociálního kapitáluPříklady indikátorů Kolektivní (komunitní)Souhrnné statistické údaje počet občanských, profesních sdružení v lokalitě, počet členů v občanských sdruženích, podíl dárcovství k součtu osobních příjmů, odpracované hodiny při dobrovolné práci Individuáln í výpovědi dotaz na členství v občanských a profesních sdruženích, důvěra v druhé lidi IndividuálníinterakčníFrekvence společenských aktivit mobilizačníSchopnost mobilizovat sociální síť ve svůj prospěch, např. obstarat nedostatkové statky

Putmanův souhrnný index sociálního kapitálu Putmanův kolektivní pozitivní sociální kapitál nejrozšířenější konceptualizací v empirických výzkumech Používá většinou sekundární data, jako indikátory uplatňuje agregované statistické údaje jako počet členů v občanských a profesních sdružení, čtenost novin, navštěvovaní bohoslužeb etc. Pomocí faktorové analýzy sumarizuje indikátory do latentní proměnné Social Capital Index (Putman Social Capital Index)

Putmanův souhrnný index sociálního kapitálu DimenzeIndikátory Komunitně organizovaný život Podíl lidí ve výboru lokálních organizací za poslední rok, v manažerské pozici v klubech za poslední rok, počet občanských a sociálních organizací na 1000 obyvatel, průměrný počet setkání za poslední rok, průměrný počet členů klubů a organizací Angažovanost ve věcech veřejných Volební účast v prezidentských volbách, počet uskutečněných veřejných setkání týkajících se města či školy Komunitní dobrovolnictví Počet neziskových organizací na 1000 obyvatel, průměrný počet účastí komunitních projektech v posl. roce, průměrný počet účastí na dobrovolnické práci v posledním roce Neformální sociabilita Souhlas s výrokem: „Trávím hodně času návštěvami přátel“, průměrný počet uspořádaných domácích párty v posl. roce Sociální důvěraSouhlas s výrokem:“Většině lidí lze věřit.“, souhlas s výrokem:“Většina lidí je čestná“.

Další způsoby měření sociálního kapitálu Families, Social Citizenship Project (Stone 2001, Huges 2002) – odvozeno z Putmanovo modelu, zjišťují sociální kapitál v neformální, obecné a institucionální sféře, odmítají konstrukci jednodimenzionálního indexu Social Capital Initiave – serie projektů Světové banky Projekty využívající kvalitativní metody – Social Capital as the Product of Local Ineractive Process (Falk,Harrison 1998), CONSCISE, Contribution of Social Capital in the Social Economy to Local Economic Development in Western Europe etc.

Zdroje dat a informací Social Capital Question Bank – rozsáhlý britský projekt zaměřený na měření sociálního kapitálu v depozitovaných datech International Social Survey – Social Network II 2001 European Social Survey World Values Surveys a European Value Study Survey (WB projects) Social Capital Gateway, International Scope Review