PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Advertisements

Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
IT outsourcing v praxi Jak to celé probíhá...
Operační program Životní prostředí
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Setkání expetního týmu pro přesahové nástroje a přístupy
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
IRI ve Štýrsku ( – ) Lenka Němcová.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Integrované inspekční přístupy IPPC & inspekce Marinus Jordaan Koncepční poradce DCMR Notes.
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Rámcová směrnice pro vodní politiku ES (WFD) Patrick de Visscher Ministerstvo Dopravy a Vody Ředitelství – Národní rada pro vodu Notes.
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Registr spaloven odpadů
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

PIAQ Lenka Němcová

Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající se „nejlepší praxe“ témata [dobré praxe] navržená k diskusi na 2. workshopu v Como (It) dubna 2011

1: Účast veřejnosti 1. Požadavek na více než je v BAT (veřejnost, účast průmyslu, role pro nevládní organizace) 2. Stížnosti a komunikace s veřejností a průmyslem

2. Pracovní skupina: technické aspekty 1. Zprávy o měřeních ze všech průmyslových monitorovacích stanic v jedné síti pro kvalitu ovzduší 2. Emisní monitorovací systém – jako zdroj informací a šance pro zajištění souladu s legislativou v průmyslových zařízeních 3. Přísné emisní limity u velkých spalovacích zařízení, které by podpořily přechod k technikám s nižšími emisemi

3. Pracovní skupina: Měření a ekonomické aspekty 1. v oblasti/regionu stejné celkové emisní limity pro průmyslové zařízení jako šance na snížení celkových emisí (spolupráce, vyšší efektivita) 2. Následné schválení implementovaných měření a jejich účinnosti 3. Ekonomické výhody vyplývající ze zlepšení životního prostředí nebo za investice do snížení emisí

4. Pracovní skupina: Prosazování a legislativa 1. Prevence před únikem zařazení pod IPPC 2. Prosazování 3. Pokuty

Workshop – pracovní skupina 1-2 Tlak veřejnosti může pomoci, ale záleží na poloze státu v Evropě, v jižních částech Evropy je sice důležitý, ale nefunguje Měření, která zařízení mohou provádět záleží na velikosti a finančních možnostech zařízení CEMS (systém pro kontinuální emisní monitoring) je sice finančně náročný, ale lze z něj získat více informací Evidence stížností může fungovat, když jsou zařazovány stížnosti, které jsou již vypořádány a nadále sledovány Přísnější emisní limity než jsou vedeny v BAT: 50/50, myšlenka je dobrá, nebyla dosažena shoda jak toho dosáhnout.

3. Pracovní skupina – Měření a ekonomické aspekty Kompenzační opatření: měly by umožnit snížit produkci v jednotlivých zařízeních v určité oblasti Místní/regionální emisní strop – je popsán a uveden počet zdrojů znečištění - snížení emisí společně Mohl by teoreticky fungovat, ale v praxi členských zemí zatím neodzkoušen Standardy monitoringu podle ISO/CEN. Národní monitorovací sítě pro kvalitu ovzduší vs. monitorovací stanice blízko průmyslových zařízení. Využití místních dat ke zlepšení celonárodních informací o kvalitě ovzduší pro veřejnost, orgány místní správy a vyhodnocení kvality ovzduší

3. Pracovní skupina – Měření a ekonomické aspekty II úzká spolupráce mezi orgány státní správy (povolovací a inspekce) zlepší efektivitu regulace Investiční programy specificky zaměřené pro určitá vysoce znečištěná území Kde vzít peníze? – EU a národní fondy pro inovace

4. Pracovní skupina – prosazování a legislativa Únik z IPPC není běžným problémem v zemích EU Prosazování není placeno z evropských fondů Diskuse ve fázi před udělením povolení, že jsou všechny požadavky v něm uvedené dosažitelné Prosazování „na míru“: inspekce probíhající častěji u zařízení, které často porušují platnou legislativu (přístup na základě hodnocení rizik) Zvyšování pokut – se nezdá být nejlepším způsobem, finanční trest by měl vést k environmentálním řešením

Děkuji za pozornost