Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti financování dětského domova se školou Veselíčko
Advertisements

Kariérové poradenství
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE 17. prosince 2008.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Organizace sociální správy
DĚTSKÉ SKUPINY A KUDY DÁL?! Jak mohou profesní organizace pomoci v rozvoji předškolní péče Jan Schneider.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2009 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2008.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Financování regionálního školství
Právní předpisy Význam
Odměňování pedagogických pracovníků
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Projekty SIPVZ 2005 Rozbor kritických momentů v přípravě projektů SIPVZ.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Kariérní systém a reforma financování Jaroslav Fidrmuc MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Kvalita v sociálních službách jako proces
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Spotřební koš ve školním stravování
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Normativní financování vztahy a souvislosti
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Pracovní setkání středních škol
Rozpis rozpočtu a normativy
Transkript prezentace:

Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová

Historie školního stravování první náznaky: přesnídávky krátce po 2. světové válce přelom 40. a 50. let – vznik prvních školních jídelen 1953 – péčí pověřeno ministerstvo školství stanoveny odpovědné orgány určena výše nákladů na potraviny a výše úhrady za stravování 1963 vyhlášeny výživové normy pro školní stravování zřízení krajských středisek školního stravování – metodické vedení a kontrola činnosti školních jídelen

Historie školního stravování jídelny součástí škol → převedeny na samostatná zařízení národních výborů rodiče hradí pouze náklady na potraviny nedostačující není politická vůle zatížit rodiče zvýšením poplatků v 70. letech rychlý kvantitativní rozvoj jídelen zaostává kvalita nízké poplatky problematické zásobování potravinami problémy s technickým vybavením

Historie školního stravování Po roce 1990 zánik okresů a středisek školního stravování funkce krajských inspektorů zachována v krajích (ne ve všech a ne na plný úvazek) jídelny v naprosté většině součástí škol řada problémů úprava poplatků školní stravování se řídí tzv. spotřebním košem metodická pomoc – téměř výhradně Společnost pro výživu (Zpravodaj školního stravování, konference, kurzy, receptury)

Současnost školního stravování Pozitiva dlouholetá tradice aplikace zdravé výživy neustálá inovace práce modernizace přísná pravidla (předpisy národní a Evropské unie) Negativa snížení počtu pracovníků zánik pracovní pozice „vedoucí školní jídelny“ nepovinné další vzdělávání pracovníků jídelen (pouze hygienické předpisy) MŠMT postupně omezuje vlastní působení na naprosté minimum platy pracovníků značně pod průměrnou republikovou mzdou

HAACP Systém kritických bodů a správná výrobní praxe systém náročných hygienických a výrobních postupů v souladu s našimi i evropskými předpisy musí mít vypracovaný každá školní jídelna zaručena maximální kvalita a hygienická nezávadnost připravované stravy Kontrolní systém ve školním stravování Provádí zřizovatel orgány ochrany veřejného zdraví (hygiena) Česká školní inspekce bezpečnost práce další kontrolní orgány

Receptury pokrmů neplatí, že školní jídelny vaří podle socialistických receptur pokrmů nezávazné – odborníci jídelnám doporučují ověřené receptury sestavené podle zásad zdravé výživy poslední doporučené receptury vyšly v roce 2007 vydala Společnost pro výživu obsahují téměř 700 receptur

Finanční náklady na potraviny určuje vyhláška o školním stravování finančním normativem (závazný pro všechny jídelny) jídelna si nesmí účtovat jednotlivé komponenty zvlášť rozpětí finančního normativu: mateřská škola 11,00 Kč základní škola 13,50 Kč střední škola 29,50 Kč cenu za potraviny v plné výši hradí rodiče

Cena oběda Složena ze 3 částí: finanční náklady na potraviny mzdová režie věcná režie

Závěr Školní stravování zasluhuje pozornost a péči celé naší společnosti mělo by být součástí cílené výživové a potravinové politiky státu měli bychom hledat, jak mu pomoci vyžaduje odborný dohled a cílené metodické řízení potřebuje podporu a uznání lidí, kteří se školnímu stravování věnují

Děkuji Vám za pozornost.