Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová
Historie školního stravování první náznaky: přesnídávky krátce po 2. světové válce přelom 40. a 50. let – vznik prvních školních jídelen 1953 – péčí pověřeno ministerstvo školství stanoveny odpovědné orgány určena výše nákladů na potraviny a výše úhrady za stravování 1963 vyhlášeny výživové normy pro školní stravování zřízení krajských středisek školního stravování – metodické vedení a kontrola činnosti školních jídelen
Historie školního stravování jídelny součástí škol → převedeny na samostatná zařízení národních výborů rodiče hradí pouze náklady na potraviny nedostačující není politická vůle zatížit rodiče zvýšením poplatků v 70. letech rychlý kvantitativní rozvoj jídelen zaostává kvalita nízké poplatky problematické zásobování potravinami problémy s technickým vybavením
Historie školního stravování Po roce 1990 zánik okresů a středisek školního stravování funkce krajských inspektorů zachována v krajích (ne ve všech a ne na plný úvazek) jídelny v naprosté většině součástí škol řada problémů úprava poplatků školní stravování se řídí tzv. spotřebním košem metodická pomoc – téměř výhradně Společnost pro výživu (Zpravodaj školního stravování, konference, kurzy, receptury)
Současnost školního stravování Pozitiva dlouholetá tradice aplikace zdravé výživy neustálá inovace práce modernizace přísná pravidla (předpisy národní a Evropské unie) Negativa snížení počtu pracovníků zánik pracovní pozice „vedoucí školní jídelny“ nepovinné další vzdělávání pracovníků jídelen (pouze hygienické předpisy) MŠMT postupně omezuje vlastní působení na naprosté minimum platy pracovníků značně pod průměrnou republikovou mzdou
HAACP Systém kritických bodů a správná výrobní praxe systém náročných hygienických a výrobních postupů v souladu s našimi i evropskými předpisy musí mít vypracovaný každá školní jídelna zaručena maximální kvalita a hygienická nezávadnost připravované stravy Kontrolní systém ve školním stravování Provádí zřizovatel orgány ochrany veřejného zdraví (hygiena) Česká školní inspekce bezpečnost práce další kontrolní orgány
Receptury pokrmů neplatí, že školní jídelny vaří podle socialistických receptur pokrmů nezávazné – odborníci jídelnám doporučují ověřené receptury sestavené podle zásad zdravé výživy poslední doporučené receptury vyšly v roce 2007 vydala Společnost pro výživu obsahují téměř 700 receptur
Finanční náklady na potraviny určuje vyhláška o školním stravování finančním normativem (závazný pro všechny jídelny) jídelna si nesmí účtovat jednotlivé komponenty zvlášť rozpětí finančního normativu: mateřská škola 11,00 Kč základní škola 13,50 Kč střední škola 29,50 Kč cenu za potraviny v plné výši hradí rodiče
Cena oběda Složena ze 3 částí: finanční náklady na potraviny mzdová režie věcná režie
Závěr Školní stravování zasluhuje pozornost a péči celé naší společnosti mělo by být součástí cílené výživové a potravinové politiky státu měli bychom hledat, jak mu pomoci vyžaduje odborný dohled a cílené metodické řízení potřebuje podporu a uznání lidí, kteří se školnímu stravování věnují
Děkuji Vám za pozornost.