Potraviny nejsou odpad Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, o.s. Odpady a obaly, stav a praxe, legislativa po roce 2014 seminář PSP 10.4.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Advertisements

Prevence – Inovace a vylehčování PET
Mikroekonomie I Domácí produkt
Monitorování výuky odborných předmětů
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Marketingový mix 4 P.
Výrobek a jeho životní cyklus
Využívání druhotných zdrojů energie
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Ekologický pilíř – celkový přehled
nedokončená výroba a polotovary výrobky zvířata zboží
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Bio není jenom zrní.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Chemie Odpady Projekt Dimmerová Tereza, Bednář Jan.
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
MARKETING.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ztracená energie v PET láhvích
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
DEN ZEMĚ TEST.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
MÍSTO – PLACE – DISTRIBUČNÍ CESTY
Práva spotřebitele.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Model strategie marketingového mixu
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.
Návrh opatření ke zlepšení pozice firmy na trhu. Cíl práce stanovit postavení firmy IMPRESS Znojmo, a.s. na trhu zjistit postavení plechovky mezi ostatními.
Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.
MARKETING 3 Produkt jako nástroj marketingu. Produkt Z pohledu marketingu se člení na: Spotřební zboží Výrobní prostředky.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Předcházení vzniku odpadu Zahraniční zkušenosti Milan Havel – sdružení Arnika.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
1 Bezpečnostní standard dodávky - plyn Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Kompostování Vyrobila g2.
České Budějovice, červen 2016
Distribuce VY_32_INOVACE_44_883
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výrobní faktory organizace
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Problematika potravinových odpadů v ČR
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_MARKETING.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_05_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Prevence vzniku (plastových) odpadů v každodenním životě
Transkript prezentace:

Potraviny nejsou odpad Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, o.s. Odpady a obaly, stav a praxe, legislativa po roce 2014 seminář PSP

Výrobně-spotřebitelský cyklus Potravinové odpady vznikají ve všech fázích produkce a spotřeby potravin zemědělec - výrobce - prodejce - spotřebitel

Hlavně plné regály!

Rovnou celé balení

Už se nelíbí manažerovi

Manipulace se zbožím

Hlavně hodně

Proč vznikají potravinové odpady? Důsledek plýtvání, špatného vedení (málo zaměstnanců, přemýšlení vedoucích), nekvalitních obalů, ale i přístupu spotřebitelů Vyhazování potravin = plýtvání energiemi a vodou potřebným k výrobě, zbytečný vznik odpadů, ale také etický problém vedle hladovějících lidí

Optimální obal Funkční a zároveň "ekoefektivní" - ne zbytečné kombinace a masivní vrstvy materiálů, ani chatrný obal, vhodný tvar Trvanlivost prodlužována hliníkovými vrstvami, balícími plyny či vakuací, uchování dehydratovaného, sterilovaného či mraženého obsahu - menší nároky u čerstvých potravin ???

Neefektivní obaly Trojúhelníkové čokolády - budí zvědavost chuti, ale chutnají jinak? Marketing v papírových stojanech

Odpadový obal Obaly bývají překážkou pro třídění potravin do bioodpadu - určité řešení bioplasty Vyjímání masných a mléčných potravin z obalů do kafilerie - velmi nehygienický úkon, vhodnější nasměrování do spaloven i s obaly, nesmí přijít na skládku (u malých výrobků beztak běžné) Směsný odpad do spaloven - odpadá nehygienická manipulace, zároveň energetické využití

Kdy se z potraviny stává odpad Podle zákona jsou potraviny určené ke konzumaci člověkem, zatímco odpadu se člověk zbavuje Potravinový odpad - "food waste", potraviny jako odpad Neprodejná potravina - zákazník si ji nevybere Odpadové potraviny - stále potravinami, zbavení Potraviny v odpadu - stále potravinami, zbavení Vedlejší produkty prodeje - potraviny i odpady

Kdy se z potraviny stává odpad Podle zákona se z potraviny stává odpad v okamžiku, kdy osoba má v úmyslu se jí zbavit * okamžik pomyšlení na zbavení * fyzické vyřazení z prodeje * provedení odpisu, * až když končí v popelnici ▲potravina ▼odpad

Biologické a toxikologické vlastnosti I neestetická potravina je plnohodnotnou potravinou, pokud není biologicky a toxicky kontaminovaná (bakterie, plísně, toxiny) Není problém vadnutí zeleniny, nesymetrie plodů, porušený obal u nechlazených výrobků, usazení syrovátky, ztráta barevnosti (rozklad přírodních barviv) Je problém přerušení chladícího řetězce, porušený obal u živočišných výrobků, plísně (nutné okamžité vyřazení a nešíření spor...)

Potravinové odpady

Předcházení vzniku Nepřeplněné prodejní regály - poškození obalů, vadnutí, mačkání Odpovídající počty zaměstnanců - včasný výběr před koncem trvanlivosti Dodávky zeleniny spíše ve vratných eurobedýnkách, než v papírových bedýnkách (recyklovatelné), omezení nevratných plastových i dřevěných bedýnek Snadný odběr potravinovými bankami

Potraviny v odpadu Odpadové potraviny nejsou řešením chudoby jako takové, pouze hladu Nekonzumovatelný potravinový odpad by měl být využitý jako bioodpad, nebo jako biologicky nebezpečný odpad

Vize pro ČR Neplýtvání potravinami - nakupování s rozumem Odpovídající vedení obchodů a počty zaměstnanců (škrty nerovná se úspory) Rozlišování potravin (mohou končit i v potravinových bankách - nutnost zjednodušení darování) a skutečných odpadů Spíše "ekoefektivní obaly" a vratné eurobedýnky Rostlinný bioodpad kompostování, nebo BPS Živočišný odpad i s obaly spalovat

Děkuji za pozornost! Mgr. Jiří Jakl Zvonečník, o.s. Potraviny nejsou odpad!