RIS3 MSK – stav přípravy, další postup Rada pro inovace Moravskoslezského kraje, 20. 11.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
RIS3 MSK – stav přípravy, další postup klastrnet,
Akční plán/ proinovační schémata klastrnet,
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
RIS3 strategie České republiky prezentace pro sympozium INOVACE 2013
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Národní Strategie inteligentní specializace České republiky (Národní RIS 3) Pavel Ripka.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální klastrová politika
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Program dnešního setkání OPS ( )
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Cíle regionální inovační strategie –Být impulsem pro rozvoj potřebných aktivit a iniciovat pilotní projekty v rámci akčního plánu –Zvýšit povědomí o důležitosti.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Metodický výklad výzvy Mgr. Filip Týc. Obsah Aktivity Specifika výzvy Cílové skupiny Místo dopadu realizace Monitorovací indikátory
Regionální inovační strategie MSK (RIS3 MSK) Ostrava,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Transkript prezentace:

RIS3 MSK – stav přípravy, další postup Rada pro inovace Moravskoslezského kraje,

RIS3 na národní úrovni 2 Evropská komise: bez S3 nebudou OP schváleny nejprve projednat alespoň draft RIS3, pak až OP Zahájení prací facilitátorem na národní RIS3 Zpracování národní RIS Do konce roku 1.draft národní RIS3 Koordinace zpracování regionálních annexů RIS3 Školení regionálních manažerů Termín pro zpracování národní RIS3 i regionálních annexů: konec roku 2013

Stav k Analytická část (duben – červen 2013) … do srpna 2013 Analýza hodnotových řetězců... hotovo Oblasti specializace znalostních institucí a klastrů... hotovo Role intermediárních institucí pro podporu inovací v inovačním systému … hotovo Statistická analýza inovační výkonnosti regionu… hotovo Souhrnný analytický dokument… hotovo Odvětvové workshopy – technology foresight… proběhly Návrhová část (září – listopad 2013) Oblasti specializace (technologické domény) … září – říjen S3 Peer Review Workshop … září Analýza/studie vhodných proinovačních schémat …listopad - leden ´14 Návrhová část RIS MSK …listopad – únor ´14

Oblasti výzkumné specializace (technologické domény) 4 1.Pokročilé materiály a materiály s nízkou energetickou náročností, jejich vývoj, výroba a technologie zpracování (vč. využití nanotechnologií) a vzájemného spojování (slitiny, ušlechtilé oceli, kompozity, hliník, plasty, přírodní materiály) 2.Speciální stroje, zařízení a technologické postupy průmyslové automatizace pro výrobu a zkušebnictví 3.Mechatronické systémy a zařízení (vč. souvisejícího modelování a simulací)

Oblasti výzkumné specializace (technologické domény) 5 4.Regenerativní medicína, genomika a nové přístupy při analýze dat 5.Zpracování a využití druhotných surovin a odpadů v podmínkách ostravské aglomerace (s využitím infrastruktury původních těžebních zařízení, bývalých průmyslových objektů – brownfields, aj.), vývoj bezodpadových výrobních technologií 6.Smart grids a smart cities s využitím specifik MSK v procesu změn jeho technologického profilu - geotermální energie, metan, kogenerace a akumulace, podzemní infrastruktura

Oblasti výzkumné specializace (technologické domény) 6 7.Integrované bezpečnostní systémy (vývoj komplexních bezpečnostních systémů pro soukromý i veřejný sektor) se zahrnutím prvků environmentální prevence a ochrany (škodliviny, epidemiologické jevy) 8.Superpočítačové metody pro řešení inženýrských úloh, aplikace v přírodních a technických vědách, modelování a simulace jevů a situací s dopadem na lidskou činnost

Oblasti výzkumné specializace (technologické domény) 7 ODSOUHLASENÍ ZE STRANY RADY PRO INOVACE

S3 peer Review WS Kréta (září) 8 Organizátor Smart Specialisation Platform (S3 platform - součást JRC EK), MSK je prostřednictvím ARR členem platformy, s3platform.jrc.ec.europa.eu Účast za MSK: zástupci ARR zástupce Rady pro inovace – Ing. Valdmann Účast za MŠMT

S3 peer Review WS Kréta (září) 9 Cíl workshopu: prezentovat návrh RIS3 zástupcům EK a přizvaným odborníkům na problematiku VaVaI z jiných regionů získat doporučení k dalšímu postupu prací na RIS3 Projednávané otázky k RIS MSK : aktivní zapojení firem do přípravy a implementace RIS3 vč. finanční participace, volba motivačních nástrojů stanovení priorit RIS3 meziregionální spolupráce (synergie, omezování duplicit), propagace regionu v oblasti VaVaI navenek monitorovací indikátory a cílové hodnoty Report jsme dosud neobdrželi

Analýza a studie vhodných proinovačních schémat 10 Cíl: Formulovat vhodné podpůrné schémata pro rozvoj výzkumných a inovačních aktivit subjektů v rámci inovačního systému kraje Metodika – předmět šetření: 1.Analýza stávajících podpůrných schémat MSK 2.Analýza podpůrných schémat ostatních krajů 3.Studie vhodnosti a potřebnosti nástrojů v našem kraji 4.Terénní šetření vhodnosti a potřebnosti s potenciálními žadateli

Analýza a studie vhodných proinovačních schémat 11 Výsledky: V současné fázi rozpracováno Hotova fáze 1 a 2 1.Analýza stávajících podpůrných schémat MSK 2.Analýza podpůrných schémat ostatních krajů Dopracovává se fáze 3 3.Studie vhodnosti a potřebnosti nástrojů v našem kraji Připravuje se fáze 4 (leden) 4.Terénní ověření vhodnosti a potřebnosti s potenc. žadateli Předpokládané dokončení leden 2014

Další postup 12 Dopracování návrhové části (regionální annex): Draft do konce roku 2013 Ke schválení RpI únor 2014, ZK do května 2014 Dílčí aktivity k dopracování návrhové části: Zapracování odsouhlasených a vydefinovaných výzkumných směrů Zapracování spolupráce se sousedními regiony Akční plán s projekty a proinovačními schématy Indikativní rozpočet Implementace Propagace RIS

Další postup 13 K ZAPOJENÍ DO JEDNOTLIVÝCH AGEND (PŘIPOMÍNKOVÁNÍ) BUDETE VYZVÁNI ZE STRANY ARR v období listopad 2013 – leden 2014

Sledujte 14 info servis o VaVaI aktivitách v MSK možnost odebírání novinek možnost umístění novinek z Vašich domovských organizací Možnost připojit se ke komunikačnímu plánu RIS

15