© LogicaCMG 2006. All rights reserved Procesní audit je efektivní nástroj k napřímení procesů, optimalizaci organizace a zlepšení využívání jejich zdrojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Projektový záměr : Zmapování vnitřních procesů na MS ČR
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Praha 9. března Chci-li rozhodnout o tom jak a co mám měnit, zlepšovat, modernizovat, musím vědět PROČ TO DĚLÁM, JAK a PRO KOHO. Tedy znát ÚČEL……
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Projektové řízení Modul č.1.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Nabídka personálních služeb
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Audit administrativních činností
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Evropský sociální fond
Hodnocení škol a školských zařízení
© LogicaCMG All rights reserved Ze strašáka každodenní pomocník Ondřej Hrubý Business consultant Zkušenosti z implementace.
Projektový záměr : Zmapování vnitřních procesů na MS ČR MS_P01.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Didaktické prostředky
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Naši klienti  V současnosti naše systémy užívá 45 zdravotnických zařízení  Naši klienti jsou  rozmístěni v rámci celé ČR (všechny regiony)  tvoří cca.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
VÝZKUM ASPEKTŮ PŘEKONTROLOVANOSTI DOPLŇKOVÉ EMPIRICKÉ ŠETŘENÍ Praha 9
POZNATKY Z LOGISTICKÝCH AUDITŮ
Systém managementu jakosti
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
1 Průběh implementace IS Přehled jednotlivých etap.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Management systému řízení kvality
Reporting.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2. Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
O PTIMALIZACE PROCESŮ ÚOOÚ Projekt je financován z prostředků strukturálních fondů Evropských společenství v rámci Operačního programu Lidské zdroje a.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Optimalizace organizační struktury MMO Zkušenosti z projektu.
Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Model struktury strategického managementu
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Systém managementu jakosti
Podpora strategické práce ve veřejné správě
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Didaktické prostředky
Analýza hodnot zákazníka
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Presentation Title 1st September 2002
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

© LogicaCMG All rights reserved Procesní audit je efektivní nástroj k napřímení procesů, optimalizaci organizace a zlepšení využívání jejich zdrojů RNDr. Martin Ohlídal, MBA Kateřina Solařová, MBA Motto: Bez sebepoznání je cesta za úspěchem stavbou s vratkými základy.

2 Procesní audit je návod … Soubor metodik a postupů k poznání: –procesů a činností v organizaci, –vazeb mezi nimi, –propojení s organizačním uspořádáním, –zdrojů, které jsou v procesech využívány, –informací, které procesy potřebují a využívají, –jejich podpory infrastrukturou IT, –způsobu hodnocení jejich účinnosti. …k řešení procesně organizačních problémů a zlepšení!

3 Cíle procesního auditu obvykle jsou… Identifikovat a popsat procesy v organizaci a: –ověřit nakolik jsou účelné vzhledem k poslání organizace, –zjistit, jakou vykazují výkonnost, –prověřit nakolik jsou ekonomické. Na základě těchto zjištění a ověření požadavků kladených na organizaci navrhnout: –optimální podobu procesů, –způsob měření a hodnocení jejich výkonnosti, –možnosti optimalizace a jejich ekonomické náročnosti. A stanovit dopady těchto změn na organizaci a její infrastrukturu. …dány především očekáváním zadavatele, klienta!

4 Procesní analýza je komplexní pohled na procesy a organizaci… … a poskytuje důležité podklady i pro správné nastavení IS!

5 Primárním cílem je poskytnout jasný obraz … …jaké procesy vlastně organizace má pod svojí střechou! Zefektivnit Zlepšit Outsourcovat Optimalizovat! KlíčovéPodpůrné„Kosmetické“ZbytečnéZákonem požadované Přinášející výhody Neutrální Přinášející problémy

6 Sekundárním cílem je přiřadit k daným procesům zdroje a … …ukázat na míru a účinnost jejich využití! Rezerva Neschopnost !!! Plýtvání NevyužitéVyužité Správně Nesprávně

7 Procesní analýza popisuje a zkoumá procesy, … Současnost Účastníci procesů Zdroje organizace Vlastníci procesů Aktivity Vazby Výstupy a vstupy Duplicity Slepá ramena … jejich průběh a vazbu na organizační uspořádání!

8 Analýza využití fondu pracovní doby ukazuje… … kapacitní rezervy a úzká místa.

9 Analýza využití fondu pracovní doby dává do souvislosti… Aktuální výstupy … spotřebované kapacity s dosahovanými výsledky!

10 Cíle organizace a její úkoly vztažené k procesům jsou přímým vodítkem… Požadované výstupy … jaké zdroje a kapacity vytvářet a rozvíjet!

11 Reinženýring procesů vede i k logickému zjednodušení… … v uspořádání organizační struktury!

12 Hlavním výsledkem procesního auditu by měla být… –Smyslem procesního auditu je sebepoznání organizace a vnitřních zákonitostí jejího fungování. Sebepoznání nemusí vést zákonitě k radikální změně, ale musí poskytnout argumenty, jak věci mají být a proč. –Znalost těchto souvislostí umožní každému reagovat věcně na změnu vnějších podmínek či úkolů organizace. –Hlubší pochopení vnitřního fungování procesů umožní sledovat a vyhodnocovat výkonnost organizace a jejích procesů. Sledování vlastní výkonnosti dává organizaci schopnost identifikovat konkrétní potřeby a zlepšit se. –Pochopení fungování procesů umožní tyto potřeby efektivně realizovat. … schopnost organizace zlepšovat sama sebe!

13 RNDr. Martin Ohlídal, MBA Head of Consulting CEE, LogicaCMG, s.r.o. TEL Mob … neváhejte se na nás obrátit s dotazy! Kateřina Solařová, MBA Business Consultant, LogicaCMG, s.r.o. TEL Mob Pokud chcete efektivněji řídit svoji organizaci…