Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek 4.1.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Advertisements

Potírání obchodování s lidmi za účelem pracovního vykořisťování
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Koordinace protidrogové politiky ve Středočeském kraji
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
OMC Pracovní expertní skupina
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
RPS/CSF Budoucnost politiky HSS / Cohesion Policy Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Okresní setkání metodiků prevence Kateřina Gruntová, DiS.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Rámec pro poskytování služeb v souvislosti s užíváním drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová (Korčišová) – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální politika EU v období
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Stop násilí ve vztazích
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Protidrogová politika České republiky a pozice ČR v rámci Valného shromáždění OSN o globální protidrogové politice
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obor zdravotních služeb MZ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek

Definice Protidrogová politika je komplexní a koordinovaný soubor preventivních, vzdělávacích, léčebných, sociálních, regulačních, kontrolních opatření uskutečňovaných na mezinárodní, národní, krajské a na místní úrovni. Jejich konečným cílem je snížit užívání všech typů drog a potenciální rizika a škody, které mohou jedinci a společnosti v důsledku jejich užíváním nastat. (NS ) Protidrogová politika je komplexní a koordinovaný soubor preventivních, vzdělávacích, léčebných, sociálních, regulačních, kontrolních opatření uskutečňovaných na mezinárodní, národní, krajské a na místní úrovni. Jejich konečným cílem je snížit užívání všech typů drog a potenciální rizika a škody, které mohou jedinci a společnosti v důsledku jejich užíváním nastat. (NS )

Protidrogová politika EU 70. a 80. léta – výhradně národní záležitostí, v 90. letech pokusy o společný zájem a zodpovědnost 70. a 80. léta – výhradně národní záležitostí, v 90. letech pokusy o společný zájem a zodpovědnost – společný European Plan against drugs – European Plan against drugs - Vznik EMCDDA –1994 Vznik Europolu –1995 dlouhodobý EU plan –1999 EU Strategy ( ) and AP –2004 EU Strategy ( ) and AP

Základní aspekty protidrogové politiky Globální (pokrývat všechny oblasti) Vyvážený (poptávka; nabídka; mezinárodní spolupráce) Multidisciplinární (medicínský, sociální, ekonomický, trestně právní rozměr) Integrovaný (koordinované propojení centrální a lokální úrovně) Vyhodnocovaný (monitorování a výzkum)

Obecná struktura protidrogové strategie Popis současného stavu Popis současného stavu Cíle (priority) Cíle (priority) Prostředky Prostředky Termíny Termíny Odpovědnost (včetně zdrojů) Odpovědnost (včetně zdrojů) Nástroje k vyhodnocení splnění cílů Nástroje k vyhodnocení splnění cílů Regionální aspekty, specifika Regionální aspekty, specifika Source: Strategies and coordination in the fields of drugs in the European Union: A descriptive review, EMCDDA, Nov.2002 at

Obsah protidrogové strategie Snižování nabídky drog Snižování nabídky drog –Trestně právní oblast Snižování poptávky po drogách Snižování poptávky po drogách –Prevence –Léčba –Harm/Risk reduction Koordinace, Financování, Vzdělávání, Mezinárodní spolupráce, Výzkum Koordinace, Financování, Vzdělávání, Mezinárodní spolupráce, Výzkum Vyhodnocování, evaluace Vyhodnocování, evaluace Source: Strategies and coordination in the fields of drugs in the European Union: A descriptive review, EMCDDA, Nov.2002 at

Zodpovědnost za koordinaci v evropských zemích (27)

Hlavní nástroje protidrogové politiky v ČR

Koordinace protidrogové politiky v ČR Vláda Sekretariát RVKPP Výbor zástupců resortů Dotační výbor Výbor pro certifikace Poradní výbor pro sběr dat o drogách Pracovní skupina krajských protidrogových koordinátorů Drogoví koordinátoři Poskytovatelé služeb Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky Vláda ČR OKF a NMS

Hlavní nástroje koordinace (1) Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (MZ, MV, MO, MF, MS, MZV, MPSV) Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (MZ, MV, MO, MF, MS, MZV, MPSV) Národní strategie protidrogové politiky, Akční plán Národní strategie protidrogové politiky, Akční plán Sekretariát RVKPP Sekretariát RVKPP Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Výbory při RVKPP Výbory při RVKPP Pracovní skupiny Pracovní skupiny

Hlavní nástroje koordinace (2) Protidrogoví koordinátoři Protidrogoví koordinátoři Protidrogové komise Protidrogové komise Pracovní skupiny Pracovní skupiny Regionální strategie a akční plány Regionální strategie a akční plány Systémy zajištění kvality služeb pro uživatele drog (kontroly, certifikace) Systémy zajištění kvality služeb pro uživatele drog (kontroly, certifikace)

Děkuji za pozornost