15.1.2015 Návrh ČSSD na důchodovou reformu Prezentace na stejnojmenné panelové diskusi Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Vedoucí odborné Sociální komise.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
JE ČESKÝ SOCIÁLNÍ STÁT ROZHAZOVAČNÝ? Prof. Martin Potůček předseda odborné sociální komise ČSSD Seminář k zaměstnanosti, Praha,
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Místo důchodové reformy v sociálním, ekonomickém a politickém kontextu vývoje země Martin Potůček CESES FSV UK Praha, Česká republika
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Nástroj změny v místním prostředí
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Evropský sociální fond v ČR
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, … a jak dál.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Koncepce péče o staré občany
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Martin Potůček CESES FSV UK Praha, Česká republika Kulatý stůl
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Stáří jako sociální událost

Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Rodinná politika Sociální politika II.
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Návrh ČSSD na důchodovou reformu Prezentace na stejnojmenné panelové diskusi Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Vedoucí odborné Sociální komise ČSSD Praha,

Témata: Propojení důchodové reformy s dalšími součástmi sociálního systému Kritéria hodnocení důchodové reformy a jejích důsledků Kritika celkového pojetí vládní podoby důchodové reformy

Propojení důchodové reformy s rodinnou a populační politikou „Nejlepší důchodovou politikou je robustní rodinná politika.“ Lidé, kteří jsou klienti povinného sociálního pojištění a nemají děti, na rozdíl od osob o děti pečujících - nenesou náklady ušlých příležitostí z důvodu péče o děti (ztráty výdělku, časové a kariérové omezení profesní kariéry, náklady na děti, které by jinak mohyl směřovat do jejich osobní spotřeby) - vzhledem k delší době zaměstnání a vyšším výdělkům nakonec pobírají i vyšší důchody, které jsou posléze hrazeny z příspěvků těch zaměstnaných dětí, do kterých svůj čas, zdroje a energii kdysi investovali jejich rodiče.

Souvislosti důchodové a rodinné politiky Možná zvýhodnění lidí pečujících o nezaopatřené děti: Dřívější odchod do důchodu Vyšší (případně i univerzální) dětské přídavky Nižší daň z příjmu Nižší příspěvky do povinného sociálního pojištění Zvýhodněný výpočet výše důchodu Část příspěvků ekonomicky aktivních dětí odváděna přímo rodičům – penzistům Kombinace různých přístupů Jde o hledání sociálně spravedlivějšího řešení; lze očekávat i pozitivní efekt ve zvýšené fertilitě.

Propojení důchodové reformy s politikou zaměstnanosti Náklady práce Zaměstnanost ve veřejném sektoru Primární vs. sekundární trh práce Aktivní politika zaměstnanosti Diferencované nároky různých zaměstnání (včetně těch fyzicky i psychicky extrémně náročných) Nezaměstnanost / předčasné odchody do důchodu Souběh zaměstnání a důchodů Zaměstnávání zdravotně postižených

Propojení důchodové reformy se zdravotní politikou Prevence (včetně prevence úrazů a otrav, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) Diagnóza a léčení Rehabilitace Specifická důchodová situace zdravotně postižených

Propojení důchodové reformy s bytovou politikou a sociálními službami Cenově dostupné bydlení pro důchodce Chráněné bydlení Dostupnost a dostatečná kapacita sociálních služeb (včetně cenové dostupnosti) Příspěvky na péči o osobu blízkou, na bydlení etc.

Propojení důchodové reformy se vzdělávací politikou Systém celoživotního vzdělávání (včetně univerzit třetího věku) Příprava na stáří (získávání specifických kompetencí)

Propojení důchodové reformy s hospodářskou politikou „Stříbrná ekonomika“ Výdaje důchodců jako stabilizátor domácí poptávky Zaměstnanost v sociálních a zdravotních službách

Propojení důchodové reformy s přerozdělovacími procesy Vývoj životních nákladů důchodců (v ČR starobní důchod jako zdroj příjmů důchodců představuje přes 95 % všech jejich příjmů) „S nivelizovanými důchody je v tržní ekonomice obtížné přežívat.“ Citlivost výdajů důchodců na výši nepřímých daní Koncepty idexace důchodů Systémy slev v závislosti na věku (například jízdného ve veřejné dopravě)

Kritéria hodnocení důchodové reformy a jejích důsledků Rozpočtová odpovědnost Kvalita života důchodců (v minimální variantě alespoň zábrana jejich propadu do chudoby) Solidarita: –mezigenerační –intragenerační (příjmová) Sociální spravedlnost: –ekonomicky aktivní vs. důchodci –zaměstnanci vs. OSVČ –rodiče vs. bezdětní Ekvivalence (zásluhovost) Politická průchodnost Nicholas Barr (2010)

Kritika celkového pojetí vládní podoby důchodové reformy Absence veřejného dialogu o podobě důchodové reformy Další oslabování už tak neduživého veřejného povinného důchodového pojištění Kontraproduktivní vazba na reformu daní (financování důchodů z DPH) Absurdita návrhu neomezeného zvyšování věku odchodu do důchodu nerespektující přirozené věkové a zdravotní limity pracovní aktivity ani situaci na trhu práce

Kritika celkového pojetí vládní podoby důchodové reformy: Podíl veřejných výdajů na sociální a zdravotní služby jako % HDP Zdroj: Eurostat 13 Položky Celkem Sociální výdaje celkem Starobní a pozůstalostní penze Podpora rodiny Politika zaměstna- nosti Zdravotně postižení Bydlení Péče o zdraví Ostatní EU ,2 25,2 11,7 21,32 7,40,5 ČR ,6 18,0 8 1,70,61,50,66,10,1 Rozdíl -7,6 -7,2 -3,7 -0,3-0,7-0,5-0,7-1,3-0,4 V letech osciloval podíl starobních a pozůstalostních penzí na HDP v pásmu 7,2 až 8,5 %. Od roku 1997 neklesl pod 8 %.

Kritika celkového pojetí vládní podoby důchodové reformy Zachování nespravedlivé alokace nákladů a výnosů v povinném důchodovém pojištění (zaměstnanci/OSVČ, lidé pečující/nepečující o děti) K posílení principu ekvivalence (tedy dosažení lepšího souladu výše důchodů s vloženými příspěvky) má dojít pouze u 10 % občanů s nejvyššími příjmy; u 70 procent občanů se středními a nižšími příjmy bude princip ekvivalence, jehož posílení požadoval Ústavní soud, naopak oslaben.

Děkuji za pozornost!

Prameny : Barr, N.: Reforming Pensions: Principles and Policy Choices. Acta VŠFS, Vol. 4, 2010, No. 1, pp Burcin, B. – Kučera, T.: Prognóza populačního vývoje České republiky na období 2008–2070. Praha Česká republika v Evropské unii: proměny a inspirace. Sborník příspěvků z konference. Praha, CESES Hampl, O. - Bartoš, F. Analýza nerovného postavení rodin s dětmi a možnosti zmírnění této nerovnosti. Demografie, roč. 51, č. 2, s Holzmann, R. – Palmer, E. et al.: Pension Reform: Issues and prospects for Non- Financial Defined Contribution Schemes. Washington, The World Bank Potůček, M. – Musil, J. - Mašková, M. (eds.): Strategické volby pro českou společnost. Teoretická východiska. Praha, Sociologické nakladatelství Second European Quality of Life Survey Overview. Dublin, European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions p. Úspory obyvatelstva v ČR a v Evropě. Podkladový materiál PES. Praha Vostatek, J.: Vývojové tendence sociálního zabezpečení se zaměřením na Evropu a Česko. Referát na semináři „Výsledky vědecko-výzkumné práce VŠFS na úseku penzijní teorie a politiky.“ Praha,