ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Projekt „Registr obyvatel“,
Přístup k Základním registrům prostřednictvím projektu Czech POINT
Smart Administration Strategie
Změny právních předpisů s účinností od
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Základní registry ve veřejné správě – dopady na územní samosprávu
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Jiří Dohnal, Roman Zemánek
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Czech POINT – Evidence obyvatel
Matrika Bc. Jan Podloučka.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Základní registry Praktická práce
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
ZÁKLADNÍ REGISTR OBYVATEL ODBOR SPRÁVNÍCH ČINNOSTÍ, PROSINEC 2008
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Základní registry.
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Mgr. René Pleva Jana Třísková Základní registry ve veřejné správě Mgr. Miroslav Pizur V Bruntále 2012.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Jak to celé bude fungovat dohromady RNDr. Petr Tiller Odbor hlavního architekta eGovernmentu MV ČR Reg.č. projektu: CZ 1.04/4.1.00/
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Základní registry Karel Žák Základní registry - praxe Přístup přes datovou schránku Určeno především.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Zprostředkování kontaktu
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Základní registry (kde jsme, kam směřujeme a jak to na sebe navazuje)
Zprostředkování kontaktu
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Informace pro externí administrátory
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ Renata Junáková Magda Klhůfková

Základní registry Zákon 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů (ZOR) 1. Základní registr obyvatel (ROB – správcem MV ČR ). 2. Základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci – registr osob (ROS - správcem ČSÚ). 3. Základní registr územní identifikace, adres a nemovitostí – registr územní identifikace (RÚIAN – správcem registru je ČÚZK). 4. Základní registr agend OVM a některých práv a povinností– registr práv a povinností (RPP – správcem MV ČR).

Smysl a účel ZR Bezpečná databáze sjednocující dosud roztříštěná data vedená úřady. Jedinečný zdroj údajů využívaných při práci ve veřejné správě. Právně závazné referenční údaje o definovaných subjektech. Bezpečné a transparentní poskytování údajů i z dalších IS ve VS. Zjednodušení ohlašovací povinnosti, atd ...

Egon – živý organismus Prsty kontaktní místa Oběhová soustava přenos dat Srdce zákon o e-Governmentu Mozek 4 základní registry

ISZR

ORG – převodník identifikátorů Úřad pro ochranu osobních údajů – loginové hospodářství. Zajištění ochrany osobních údajů v celém systému základních registrů. Náhrada dosavadního používání rodného čísla fyzické osoby (v ISZR) systémem bezvýznamových identifikátorů. ZIFO – zdrojový identifikátor FO AIFO – agendový identifikátor FO

Registr obyvatel (ROB) Správcem - Ministerstvo vnitra. Referenční údaje o občanech ČR. Referenční údaje o cizincích žijících v ČR. Referenční údaje o jiných fyzických osobách s právy a povinnostmi v ČR.

Referenční údaje v ROBu Příjmení Jméno, popřípadě jména Adresa místa trvalého pobytu, adresa doručovací Datum, místo a okres narození (popř. místo a stát narození osob narozených mimo území ČR) Datum, místo a okres úmrtí (popř. místo a stát úmrtí, pokud k úmrtí došlo v cizině) Státní občanství, popř. více státních občanství Čísla elektronicky čitelných identifikačních dokladů Záznam o zřízení datové schránky

Jak se referenční údaje dostanou do ROBu? Oprávněný úředník - zápis referenčních údajů prostřednictvím svého AISu, Czech POINTu. AISu – ohlašovny, OP, CD Czech POINTu – matriky Data jsou automaticky předávána do ROBu. Do ROBu přímo zapisuje správce, tj. Ministerstvo vnitra, které je současně editorem ROBu.

Poskytování údajů z ROBu Stejné jako u EO (osobě starší 15 let, zákonnému zástupci, zmocněnci na základě plné moci s ověřeným podpisem). Výpis z ROBu poskytuje správce – MV. Elektronické podání – zaručený el. podpis. Osobně na CzechPointu nebo na MV. Listinné podání – osobně, podepíše na úřadě. Poštou – nutno úředně ověřený podpis na žádosti.

Agendové informační systémy Centrální agendové informační systémy (jako doposud, jejich prostřednictvím budou údaje editovány v ZR) Agendový informační systém evidence obyvatel. Cizinecký informační systém. Informační systém občanských průkazů. Informační systém cestovních dokladů. Informační systém datových schránek. Lokální agendové informační systémy (vlastní informační systémy jednotlivých OVM, které musí mít tzv. technický certifikát k napojení na ISZR).

Přístup k referenčním údajům Prostřednictvím CzechPointů – formulář žádosti, formulář odpovědi. Prostřednictvím Datových schránek – formulář žádosti, formulář odpovědi. Prostřednictvím Agendových Informačních Systémů (AIS) – které jsou propojeny se ZR. centrální AISy (jako doposud, jejich prostřednictvím budou údaje editovány v ZR) lokální AISy (vlastní informační systémy jednotlivých OVM, které musí mít tzv. technický certifikát k napojení na ISZR)

Doložení referenčních údajů je vyžadováno Pouze, pokud: Nejsou v základním registru obsaženy. Jsou označeny jako nesprávné. Vznikne oprávněná pochybnost o správnosti referenčního údaje. Jsou nezbytné pro bezpečnostní řízení podle jiného právního předpisu.

Modelová situace - narození Zápis přes formulář Czech POINTu – matrika. Spustí se automatizované procesy ověření v informačním systému základních registrů (včetně oprávněnosti vstupu úředníka) vygenerováno ZIFO a AIFO pro nového občana. Do ROBu je nový občan zapsán automaticky, systém si službu vybírá sám. Rodný list.

Modelová situace – žádost o 1.OP Identifikace (zákonného zástupce) na základě čísla předloženého dokladu (OP, CP) Ověření v IS ZR Nenajde-li osobu nastupuje rodné číslo (hledá v evidenci obyvatel) – pomocný identifikátor osoby (v ROBu rodné číslo není). Ověří se totožnost osoby, zda nedošlo ke změně údajů – ověření počítačové, ne fyzické. Evidence OP zapíše předání OP, zapíše nové číslo OP. Číslo nového OP je zapsáno do systému základních registrů.

Změna místa trvalého pobytu Ohlašovna zapíše do ISEO podle nového místa trvalého pobytu. Na základě občanem vyplněného přihlašovacího lístku k TP. Ohlašovna překontroluje správnost přihlašovacího tiskopisu podle předkládaných dokladů. Provede kontrolu údajů vůči základním registrům. Oddělí vyznačenou část občanského průkazu. Vybere správní poplatek 50,--Kč.

Změna místa trvalého pobytu Vydá občanovi potvrzení o změně místa TP. Bezodkladně provede zápis údaje o adrese místa TP do ISEO. Počátek TP ohlašovna zapíše shodně s datem ohlášení změny TP – na ohlašovacím lístku. V případě uzavřené VPS předá kopii přihlašovacího tiskopisu, nejpozději však následující pracovní den po oznámení změny.

Modelová situace - sňatek Identifikace snoubenců. Dotazník, protokol. zápis přes formulář CzechPointu, oddací list. Formulář bude pracovat s rodným číslem, formuláře zůstávají stejné. Automaticky zapsáno do AIS evidence obyvatel. Stav v ROBu nevedeme.

Dotazník k uzavření manželství

Modelová situace - úmrtí Identifikace, ověření. Matrika zápis přes CzechPoint formulář. Automaticky do AIS EO. Úmrtní list. Automaticky proveden zápis do základních registrů.

Správní a daňové řízení Identifikace – ověření správnosti údajů v ISZR o účastnících správního řízení – na začátku správního (daňového) řízení Předvolává-li OVM svědka – jeho ověření v ISZR V den vydání rozhodnutí opět ověřit správnost údajů v ISZR. Na základě pravomocného rozhodnutí provést změnu v příslušném AIS.

Jak na základní registry Jak na základní registry? - příručka pro kraje a obce - uživatelské příručky pro práci se ZR www.szrcr.cz

Děkujeme za pozornost. Renata Junáková Magda Klhůfková