Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 17. 5. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Daň z příjmů fyzických osob
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. listopadu 2013.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. listopadu 2014.
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Základní prvky daňové techniky
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Obecná část daňového práva procesního I
Obecná část daňového práva procesního I
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D

Daňová reforma reforma přímých daní a odvodů reformní novela 2013 ◦ zákon o změně zákonů v souvislosti se zřízením jednoho inkasního místa zákon o příjmových daních 2 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Harmonogram reformy reformní novela 2013 ◦ platnost  přelom let 2011 a 2012 ◦ účinnost  1. leden 2013 zákon o příjmových daních ◦ platnost  přelom let 2012 a 2013 ◦ účinnost  1. leden Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Hlavní body reformní novely jedno inkasní místo 2. harmonizace základu daně a vyměřovacích základů pojistných 3. další zásadní věcné změny v oblasti ◦ daní z příjmů ◦ daňového řádu ◦ daně dědické a daně darovací ◦ daně z přidané hodnoty 4. legislativně technické změny 4 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změny ve zdaňování příjmů fyzických osob obecně sazba daně 19 % odstranění řady výjimek zrušení základní slevy na dani pro osoby s měsíčními příjmy převyšujícími čtyřnásobek průměrné mzdy zvýšení maximálního limitu pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely na 15 % 5 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změny ve zdaňování příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků zrušení konceptu superhrubé mzdy ◦ dílčím základem daně bude hrubá mzda zrušení řady osvobození a jejich nahrazení novou slevou (3 000,- Kč ročně) 6 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změny ve zdaňování příjmů fyzických osob z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti základem daně z příjmů (i základem pojistných) bude 100 % hrubého zisku 7 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změny ve zdaňování příjmů právnických osob zrušení některých daňových úlev zjednodušení tvorby rezerv a opravných položek k pohledávkám sjednocení maximálního limitu pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely na 10 % zavedení slevy na dani ve výši srážené daně z dividend (dividendová sleva), jež bude moci být bez omezení uplatněna v následujících zdaňovacích obdobích nulové zdanění subjektů kolektivního investování a důsledné zdanění výplat ze systému podpora výzkumu a vývoje 8 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Daň z úhrnu mezd nahrazení těchto peněžitých plnění placených zaměstnavatelem: ◦ pojistného na důchodové a nemocenské pojištění ◦ příspěvku na státní politiku zaměstnanosti ◦ pojistného na veřejné zdravotní pojištění ◦ pojistného na úrazové pojištění sazba daně 32,5 % (25 % + 7 % + 0,5 %) základem daně je úhrn základů pro výpočet zálohy na daň ze závislé činnosti zúčtovaných plátcem strop ve výši 48násobku průměrné mzdy (průměrný počet zaměstnanců) 9 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Procesní ustanovení jedno podání, jedna platba, jeden účet ◦ poplatník ◦ plátce povinná elektronická forma některých podání správa daní a pojistných orgány Finanční správy České republiky podle daňového řádu 10 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změna daňového řádu registrace daňových subjektů daňová informační schránka 11 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změna daně dědické a daně darovací zavedení lineární sazby ◦ 19 % u daně darovací ◦ 9,5 % u daně dědické zvýšení limitu pro osvobození na Kč u 3. skupiny 12 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změna zákona o dani z přidané hodnoty snížení výše obratu pro povinnou registraci z Kč na Kč 13 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změny v úpravě pojistného na sociální zabezpečení v oblasti důchodového pojištění placeného zaměstnancem zůstává sazba ve výši 6,5 % strop na úrovni čtyřicetiosminásobku průměrné mzdy u zaměstnavatelů se placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti zrušuje a bude nahrazeno daní z úhrnu mezd, která zahrne i pojistné na úrazové pojištění vyměřovacím základem pro pojistné na důchodové pojištění OSVČ bude 100 % hrubého zisku sazba pojistného u OSVČ bude stejná jako sazba pojistného u zaměstnanců, a to 6,5 % 14 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Změny v oblasti pojistného na veřejné zdravotní pojištění pojistné placeného zaměstnancem dojde ke sjednocení sazeb s pojistným na důchodové pojištění, a to na 6,5 %, strop na úrovni sedmdesátidvounásobku průměrné mzdy u zaměstnavatelů se placení pojistného na veřejné zdravotní pojistné zrušuje a bude nahrazeno daní z úhrnu mezd základem pojistného na veřejné zdravotní pojištění OSVČ bude 100 % hrubého zisku sazba pojistného na veřejné zdravotní pojištění u OSVČ bude stejná jako u zaměstnanců, a to 6,5 % 15 Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.

Děkuji za pozornost ! JUDr. Radim Boháč, Ph. D. zástupce ředitele odboru 32 Daňová legislativa vedoucí oddělení 321 Legislativa přímých a nepřímých daní Ministerstvo financí Letenská Praha 1 Pracoviště: Lazarská 7, Praha 1 tel.: Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč Ph.D.