Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha 4.5.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU Karel KOUKAL.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Boj proti korupci a lichvě
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Jan Husák: Digitální výzvy 2012 „ICT z pohledu PS“
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Financial Transaction Tax: aktuální vývoj IFA, 8. října 2013 Petra Pospíšilová.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU Česká pošta, s.p. Ing. Marcela Hrdá Generální ředitelka
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Tržní kategorie II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Materiální základ produkce veřejných statků
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Přínosy inovativní léčby seminář
Kvalita v sociálních službách jako proces
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
EU v ekonomických vztazích
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
česká asociace sdílené ekonomiky
Transkript prezentace:

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Liberalizace trhu – odstranění zábran hospodářské soutěže, zejména existujících monopolů a zavedení stimulů pro rozvoj trhu Většina státních monopolů vznikala historicky jako nástroj získávání finančních prostředků do státní pokladny Poštovní monopol vznikl z jiného důvodu – pro zajištění bezpečné dopravy zásilek státu

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 S nástupem průmyslové revoluce jsou vytvářeny podmínky pro umožnění používání poštovních služeb i široké veřejnosti Veřejná poštovní služba poprvé definována při založení SPU v r Souvislost existence monopolu s financováním veřejné poštovní služby účelově vytvořen v souvislosti s úvahami o jejich liberalizaci

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Proces liberalizace poštovních služeb v ES začal před 20 lety vydáním tzv. zelené knihy V roce 1997 vydána první Směrnice EP a Rady V roce 2008 vydána třetí Směrnice EP a Rady definitivně uzavírající proces tzv. poštovní reformy Je 20 let dostatečně dlouhá doba na tuto reformu?

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Co se stane? Zrušení zbytku monopolu a první otevření trhu soutěži Růst zájmu ostatních hráčů o dosud vyhrazený segment Nelze očekávat růst zájmu o poskytování veřejné služby Nelze očekávat žádnou revoluční změnu v rozložení pozic na trhu

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Nový regulační rámec Nové regulační nástroje Regulace celého trhu Nová role regulačního orgánu Vytvoření systému sledování základních indikátorů trhu Zachování cenové regulace ke zvážení

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Financování veřejné služby – klíčová otázka Řada nejasných otázek o současném stavu Je veřejná služba ztrátová? Jaký je očekávaný vývoj veřejné služby? Směrnice EP a Rady č. 6/2008 umožňuje několik způsobů financování:

Liberalizace poštovního trhu v roce Veřejná zakázka 2. Kompensační fond veřejné služby 3. Náhrada čistých nákladů z veřejných zdrojů 4. Sdílení úhrady čistých nákladů jak ze strany provozovatele, tak uživatele Zcela zásadní jsou ustanovení o tvorbě ceny veřejné služby – vychází z nákladů a obsahuje motivační složku pro provozovatele

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Rovné uplatnění DPH na poštovní služby – odstranění významného diskriminačního opatření DPH – dostatečný zdroj pro případné financování čistých nákladů veřejné služby z veřejných zdrojů

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Liberalizace poštovního trhu může být jak silná výzva, tak silná hrozba Asociace alternativních poštovních operátorů je připravena spolupracovat na optimistické variantě

Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Děkuji za pozornost