ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání 28.11.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vlastní hodnocení školy
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Školní poradenské pracoviště
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Závěrečná konference Hodnocení aktivit a činností projektu Integrace na druhou Partner: Pedagogicko-psychologická poradna,Opava, příspěvková organizace.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Grantový projekt INKLUSIVNÍ ŠKOLA Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa: Počáteční vzdělávání Oblast podpory: Rovné příležitosti.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Rozvoj a metodická podpora Poradenských služeb RAMPS VIP.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Projekt Podpora žáků s SVP
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Speciálně pedagogická diagnostika
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání Mgr.Ivo Schvan, PPP Opava

Východisko  Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy MSK : Podpora dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Vytváření krajského systému poradenství pro děti a mládež Vznik ŠPP (školní psycholog/školní speciální pedagog) pro zajišťování poradenských služeb na školách, zejm.při vytváření podmínek pro integraci žáků se SVP a mimořádně nadaných žáků, rozvíjení kariérového poradenství, prevence školní neúspěšnosti, metodickou podporu učitelů

základní nebo střední škola zřizovaná obcí nebo krajem počet žáků školy-nad 500 nebo zohlednění dle podmínek školy menším úvazkem, př.dohody dvou méně početných škol splnění požadované kvalifikace, dodržování pracovně právních předpisů v rámci školské legislativy pro PP materiálně technické zázemí /samostatná místnost, pracovna, herna/ vybavená zákl.komunikační technikou Podmínky zřízení ŠPP

Statut ŠPP Cílem školního poradenského pracoviště je poskytování poradenských a konzultačních služeb pro žáky, jejich zákonné zástupce a pedagogy, pomoc při řešení vzniklých problémů v oblasti edukační a reedukační, sociálního i osobnostního vývoje žáka v součinnosti standardních činností výchovného poradce, školního psychologa/školního spec.pedagoga a školního metodika prevence.

Organizační struktura ŠPP  Výchovný poradce  Školní metodik prevence  Školní psycholog/ školní speciální pedagog  Plánování a rozpracovávání společné strategie  Realizace odborných činností dle standard  Koordinace společných postupů  Komunikace s pedagogickým sborem a vedením školy /zakázka/  Spolupráce s rodiči a veřejností  Hodnocení činnosti ŠPP

Přehled ŠPP k Počet ŠPPPsychologSpec.pedagog ZŠ SŠ16133 celkem713734

Počty klientů ŠPP 2006/ /2008 celkový počet žáků celkový počet žáků s SVP celkový počet asistentů pedagoga4267 počty klientůcelkem MŠ celkem57217 ZŠ - 1.st. celkem ZŠ - 2.st. celkem SŠ celkem SŠ individuální péče SŠ skupinová péče

Odborné činnosti ŠPP

Ostatní činnosti ŠPP prevence školního selhávání depistáže primární prevence soc.patolog. jevů práce se třídou podpora vzdělávacích aktivit školy koordinační činnost v rámci ŠPP vedení přednášek, semináře tvorba metodických materiálů zapojení do projektu školy psaní zpráv, jiné pobytové akce

Projekty v MSK  OP vzdělávání pro konkurenceschopnost  Oblast podpory 1.2.Rovné příležitosti dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami  Realizace v období Rozvoj podpory rovných vzdělávacích příležitostí žáků v MSK rozšířením a zdokonalením poradenských služeb v PPP MSK neboli „Podpora kvalitou poradenství“ 2. Zkvalitňování systému péče o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v MSK neboli „Integrace na druhou“

„Integrace na druhou“  Aktivita 1 – začleňování integrovaných žáků do hlavního vzdělávacího proudu prostřednictvím zvyšování kompetencí pedagogů kurzy pro pedagogy k problematice zdravotního postižení společné dílny pedagogů - žáků - rodičů inovace IVP a ŠVP sborníky dobré praxe a metodické materiály pro pedagogy a rodiče

reedukační programy pro žáky s VPU a VPCH podpůrné programy pro žáky se zdravotním znevýhodněním stimulační programy k rozvoji osobnosti, např. s využitím relaxačních postupů, nácviku sociálních dovedností IVP pro nadané žáky aplikace moderních didaktických postupů v běžné výuce Aktivita 2 – zavádění nových podpůrných programů do vzdělávání integrovaných žáků

Aktivita 3 – zkvalitňování péče o integrované žáky prostřednictvím ŠPP mediační výcvik kurz Instrumentálního obohacování dle R.Feuersteina metodické vedení pedagogů škol, včetně odborné podpory asistentů pedagoga

Výchovné a vzdělávací strategie RVP - jako základ při tvorbě ŠVP  kompetence k učení  kompetence k řešení problémů  kompetence komunikativní  kompetence sociální a personální  kompetence pracovní  kompetence občanské