KATEGORIZACE HODNOT Mgr. et Mgr. Šárka Kubcová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Potřeby Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov10 Autor Mgr. et.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
ZÁKLADY OŠETŘOVÁNÍ Potřeby člověka.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_14
Motivace.
Motivace.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_15.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
Školení trenérů Brno, února 2007 Motivace svěřenců Martina Clausová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Martin Zeman David Strnad. Narozen 1. dubna 1908 Brooklyn, New York 1. dubna1908Brooklyn New York Zemřel 8. června června1970 (ve věku 62 let)
Humanistický proud v psychologii
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100202_Teorie_potreb_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Syndrom špatného zacházení
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Humanistické a existenciální teorie v SP
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zákazník v maloobchodě
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Jana Heřmanová Ústav ošetřovatelství
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Nákupní rozhodování.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Management - Motivování
11. Humanisticky orientované vzdělávání
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Kupní chování a EU.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
TEORIE MOTIVACE A JEJÍ FUNKCE V PRÁCI A UČENÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Humanistická psychologie
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
POTŘEBY DUM _13.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
MARKETING 2.
psychologie osobnosti - motivace
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Management - Motivování
Humanistická a existenciální psychologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

KATEGORIZACE HODNOT Mgr. et Mgr. Šárka Kubcová Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze 24. 11. 2009 KATEGORIZACE HODNOT

Kategorizace hodnot Opakovaně se v literatuře setkáváme s pokusy hodnoty třídit a kategorizovat. Výraznou heterogennost v psychologické axiologii prozatím nelze překonat ani integrací dosavadních poznatků z jednotlivých, často protikladných koncepcí. Potřebu systematického uspořádání existujících poznatků o hodnotách v psychologii lze částečně realizovat jejich zatříděním do obecnějších celků. Hodnoty lze uspořádat použitím obecných teoretických a metodologických kritérií.

Kategorizace hodnot Teoretická kritéria vytvářejí nejpočetnější skupinu v psychologické klasifikaci hodnot, přičemž implikují tří dimenze formální klasifikace: - objektivnost – subjektivnost, - specifičnost – obecnost, - relativnost – univerzálnost. K uvedeným relacím náleží následující kritéria dělení hodnot. (Cakirpaloglu 2004, s. 357)

1. Kdo je nositelem hodnot Toto kritérium rozděluje hodnoty na: individuální, skupinové, univerzální. Vyskytuje se v učeních, která přiznávají vliv historických, společensko-kulturních, skupinových a individuálních činitelů na fenomény lidské přirozenosti.

2. Podle pozice v hierarchii Hodnoty nejčastěji tvoří individuální systém vertikálního, hierarchického uspořádání. Nejznámější teoretickou koncepcí tohoto typu hodnotové struktury je Maslowova hierarchie potřeb. (obr. č. 1) Abraham Harold Maslow (1908-1970) rozdělil lidské potřeby (motivy) do pěti skupin, které uspořádal do vývojového pořadí. Níže umístěné potřeby (základní) musí být dostatečně uspokojovány, aby se mohly uplatnit potřeby vyšší úrovně.

2. Podle pozice v hierarchii Hierarchie postupuje zdola nahoru takto: Fyziologické potřeby Potřeba jistoty a bezpečí Potřeba náležení a lásky Potřeba sebeocenění a úcty, uznání a prestiže (ocenění druhými a kladného sebehodnocení) Potřeba sebeaktualizace (seberealizace) – potřeba realizovat plně svůj potenciál produkce a tvořivosti, jakožto i „potřeby růstu“, rozumí se rozvoje osobnosti, k nimž patří i potřeby poznávání a estetických zážitků.

Maslowova hierarchie potřeb 5. potřeba seberealizace (např. poznávání, estetické zážitky) 4. potřeba sebeocenění a úcty, uznání a prestiže (ocenění druhými a kladné sebehodnocení) 3. potřeba náležení a lásky (např. přijetí druhými, přátelství, láska) 2. potřeba jistoty a bezpečí (např. bezpečí, ochrana, péče a pomoc) 1. fyziologické potřeby (např. potrava, nápoje, spánek, odpočinek, sex)

3.Dělení, jehož autorem je Józef Kozielecki Józef Kozielecki dělí hodnoty na: Dionýské – patří sem např. konzumace, komfort, dobré živobytí, luxus, v krajním případě může tato orientace vyústit v egoismus a příživnictví. Herkulovské – sledují vlastní moc nad druhými, jejich ovládání, touhu po vládě, slávě a společenském uznání. Apollónské – týkají se tvořivosti, poznání světa, rozvoje vědy a umění. Prométheovské – vztahují se k boji za spravedlnost, proti zlu, bolesti, krutosti, za skupinovou sounáležitost. Sokratovské – zahrnují sebepoznání, porozumění sobě samému a zdokonalení vlastní osobnosti.

Kategorizace hodnot Uvedené kategorizace a dělení hodnot jsou pouze nástinem existujících dělení, kterých je v literatuře nespočet.