Smrtící jedy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HISTORICKÉ POZNATKY Z TOXIKOLOGIE
Advertisements

Úvod do studia biochemie
BIOCHEMIE.
VÝŽIVA – základní složky potravy
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
ROSTLINNÉ UHLÍ „ č árkl“ připravila: Martina Kučerová, studentka IŽS.
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Lékařská toxikologie Lekce VII. Živočišné jedy
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
NEJJEDOVATĚJŠÍ ŽIVOČICHOVÉ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Zkoumání a ochrana přírody
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Složky krajiny a životní prostředí
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Další přírodní látky.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Vysvětlení pojmu enzymy
Glukosa a její vznik.
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
ÚVOD RYBOLOV OBSAH RYBAŘENÍ HISTORIE DRUHY RYB VYBAVENÍ KAPR RECEPT.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Lupač, Macháček, Gremlica, Riedl, Lanč JEDY V HISTORII.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Třídění přírodnin.
Organická chemie Chemie 9. r..
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název: Rychlost chemické reakce
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Genotoxické chemické látky
JEDOVATÉ HOUBY VY_32_INOVACE_02
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ALKALOIDY VY_32_INOVACE_24_486
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
OBOJŽIVELNÍCI - POZNÁVAČKA
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Smrtící jedy

Definice jedu "Všechny sloučeniny jsou jedy. Neexistuje sloučenina, která by jedem nebyla. Rozdíl mezi lékem a jedem tvoří dávka." Paracelsus V biologii se jako jed označuje látka, která může způsobit poruchy funkce organismů,obvykle chemickou reakcí nebo jinou aktivitou na molekulární úrovni, dostane-li se tato látka do organismu v dostatečném množství.

Historie jedu Člověk se s jedy setkával už odedávna. Již v pravěku byly jedy využívány k lovu a k válčení. 1500 let před Kristem byly zaznamenány informace o bolehlavu, oměji, opiu, olovu, mědi a antimonu. Staří Egypťané uměli destilovat kyanovodík z hořkých mandlí, indické Védy zase píší o otrušíku, akonitu a opiu. Dávní Číňané používali akonitu jako šípového jedu. Hippokrates (400 před Kristem), rozšířil spektrum jedů Sulla(82 před Kristem), zavedl první zákon na omezování travičství.

Prvním významným toxikologem byl Paracelsus, který postavil toxikologii na vědecký základ. Moderní toxikologie se prudce vyvíjela až v posledních sto letech. Španělský lékař M. J. B. Orfila (1787-1853) vymezil toxikologii jakožto samostatný vědní obor. Největší rozvoj toxikologie zažila za druhé světové války

Rozdělení jedů Přírodní jedy Rostlinné toxiny Živočišné toxiny Průmyslové jedy

Rozdělení jedů Přírodní jedy - botolinustoxin – nejjedovatější, jedná se o bílkovinu, výskyt v paštikách, které jsou již delší dobu otevřené

2. Rostlinné toxiny -ricin – bílkovina, v rostlině skočec obecný -falloidin – peptid v muchomůrce zelené -kurare – alkaloid, byl používán indiány do hrotu šípů -strychnin – alkaloid v kulčivě dávivé -muskarin – amin obsažený v muchomůrce červené

3. Živočišné toxiny - crotalustoxin – bílkovina, jed chřestýše - cobrotoxin – bílkovina, jed kobry indické - bufotoxin – steroid, jed ropuchy - samandarin – steroid, jed mloka skvrnitého

http://www.biotox.cz/toxikon/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Jed